DE!: az év informatikai újságírója a Prím Online alapítója

Kovács Attila, 2008. november 7. 15:20

Élénk érdeklődés mellett, mintegy 160 résztvevővel tartották meg november 7.-én a 2. Digitális Esélyegyenlőség (DE!) Konferenciát. Az egész napos eseményen tíz előadás és egy kerekasztal-beszélgetés hangzott el. A konferencia ebédszünetében kiosztották a Neumann-díjakat és három kategóriában az Év Informatikai Újságírója 2008 díjat, mely címet az idén - Mallász Judit (itBusiness), Gerényi Gábor (Index)  mellett - a Prím Online alapítója, Vértes János is elnyerte.

A konferencián a megnyitó előadást Alföldi István, az Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ügyvezető igazgatója tartotta, aki röviden összefoglalta az NJSZT számára kiemeltnek tekintett DE! programmal kapcsolatos társasági tevékenységeket és eredményeket. A feladatok között felsorolta a különböző anyagok (UMFT, NROP, EKOP, TÁMOP, TIOP), kormányzati kezdeményezések véleményezését, hazai együttműködések összhangban Európával, valamint előadások, fórumok tartását és médiakapcsolatokat, az ECDL, ECDL Select, TITAN, e-ügyintézés, e-VITA háLÓRA magyar! programok sikeres megvalósításának támogatását. Utalt rá, hogy az Európai Unió az EU információs társadalom politikájának egyik "tartóoszlopaként” ismert e-Inclusion programjának célkitűzéseit (infokommunikációs technológiai szemlélettel legyőzni, ellensúlyozni a társadalmi, gazdasági egyenlőtlenségeket, kirekesztést), az NJSZT messzemenően magáénak vallja. A hazai megvalósításról szólva, Alföldi megállapította: jó dolog, hogy a témában öt párti politikai egyetértés van, kialakult a kormányzati munkamegosztás, vannak már sikeres akciók, "ezreknek"szóló részeredmények, ám az átütő, komoly siker, a DE! program "milliósítása" még várat magára.  Eközben a programban érdekelt erőforrások szétforgácsoltak. Szorgalmazta ezért a megoldásra hívatottak közötti mielőbbi alkotó párbeszédet.

A "WiFi Falu" nevű kezdeményezés eredményeiről, tanulságairól Nyírő András beszélt. 2008 júliusától összesen 102 BAZ, illetve Szabolcs-Szatmár megyei hátrányos helyzetű településen indították el a felújított linuxos számítógépeket és vezeték nélküli internetet magába foglaló programot. Az érdeklődés és megelégedettség magas foka miatt is az illetékeseknek az a szándéka, hogy a többi hátrányos helyzetű település támogatására egy országos szociális internet szolgáltatást hozzanak létre.

A konferencián hat kategóriában összesen 14 személyt díjaztak. Életműdíjat kapott Dr. Pompéry Béla, Sántáné Tóth Edit és Géczy László. Kiemelkedő eredményéért és a számítógép-tudomány hazai elterjesztésében kifejtett munkájáért Láng András, Szeredi Péter és Z. Karvalics László Neumann-díjban részesült. A számítógép-tudományban, annak alkalmazásában elért eredményéért Járai Antal, valamint Tikk Domonkos kapta meg idén a Kalmár-díjat. Rozgonyi-Borus Ferenc, illetve Nedeczky Veronika a számítástechnika eredményes oktatásáért és a számítástechnikai kultúra terjesztéséért Tarján-díjban részesültek. Kimagasló szakmai alkotó és publikációs tevékenységéért Balogh Pétert Kemény-díjjal jutalmazták.  Az Év Informatikai Újságírója 2008 díjat kapott az "írott média" kategóriában Mallász Judit (IT Business), a "tartalomszolgáltatás" kategóriában  Gerényi Gábor (Index.hu), online kategóriában pedig Vértes János (Adverticum, Prím Online).  

Az ünnepélyes átadásról szóló rövid videó megtekinthető itt.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Merre tart a Machine to Machine (M2M) technológia?

2001-ben a GPRS technológia nyitotta meg a kaput a gépek közötti kommunikáció, azaz az M2M megoldások értelmes alkalmazása előtt. Mára milliós nagyságrendben kommunikálnak gépek egymás között a magyarországi mobilhálózatokon. Az M2M megoldásokra mind üzleti mind lakossági oldalon erősödik az igény, az ötödik generációs (5G) mobilhálózatok pedig a 2001-es induláshoz hasonló mérföldkövet jelenthetnek az M2M megoldások elterjedésében. A felhasználási trendeket a nagy gyártók – mint például a Google vagy az Amazon – platformjaival való kompatibilitás határozhatja meg.

2019. október 23. 09:11

Cél a káros digitális tartalmak csökkentése

A mai napon ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást kötött a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság.

2019. október 22. 18:19

A Samsung európai felmérése rámutat a telefontöltés társadalmi szerepének átalakulására

A mobiltelefonok ma már sokkal többet jelentenek a felhasználók számára egyszerű kommunikációs eszköznél. A Samsung nemzetközi kutatása alapján az európai emberek erősen kötődnek a készülékükhöz és tartanak akkumulátorának lemerülésétől. Ilyen helyzetben a válaszadók 35 százaléka a pénznél is jobban örülne a felajánlott töltésnek.  

2019. október 22. 15:02

A Dyntell lett a régió leggyorsabban fejlődő magyar technológiai cége

A 18 ország 50 vállalkozását tartalmazó Deloitte Technology Fast 50 versenyen az előkelő hatodik helyet szerezte meg a debreceni székhelyű Dyntell, amely üzleti szoftver fejlesztőjeként egy év alatt 2537 százalékos növekedést ért el. 

2019. október 22. 11:50

Az IBS UpSkill programja nyert a HR Best díj Toborzás kategóriájában

Első hellyel díjazta az International Business School UpSkill programját a HR Best nevű HR-szakmai díj zsűrije. Idén először adták át az elismerést az ország legnagyobb toborzási, munkaerő-piaci konferenciáján, a HR Festen. Öt kategóriában érkeztek be a nevezések számos pályázótól, melyeket két körben értékelt a szakmai zsűri.

2019. október 22. 10:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37
online sportfogadás