Érkezik a Windows Essential Server Solutions

Kiss Ádám Zoltán, 2008. november 9. 21:05

November 12-én bemutatkozik a Microsoft kis- és középvállalatoknak készült integrált kiszolgálószoftverek új családja, a Microsoft Windows Essential Server Solutions. Lássuk, milyen újdonságokat kínálnak!

A nemzetközi porondra 2008. november 12.-én lép a Microsoft új szerver családja, a 75 gépnél kevesebb platformmal rendelkező kisvállatoknak készült Microsoft Small Business Server 2008 és a legfeljebb 300 számítógéppel rendelkező középvállalatok számára gyártott Essential Business Server 2008. A Windows Essential Server Solutions számtalan módot ad a kis-és középvállalati piac kiaknázására. Az új platform a biztonság, a felügyelet, a webalapú alkalmazások és szolgáltatások, valamint az üzleti célú intelligencia terén szolgál a legtöbb újdonsággal.
 
Mindkét változat a Windows Server 2008 Standard (WS 2008) verzióját tartalmazza. A WS 2008 kódbázisa megegyezik a Vista kódbázisával, ezért magával hozza a Vista technológiai, biztonsági és menedzsment újításait. A WS 2008 a WS 2003 kibővített és megújított szolgáltatásai mellet számos új fejlesztést is kapott:
 
Active Directory RMS management – Az AD-t kibővítették személyazonosság alapú hozzáférés-kezeléssel, tanúsítványkezelései és tartalomvédelmi szolgáltatásokkal. Különálló szolgáltatásként leállítható és újraindítható a tartományvezérlő újraindítása nélkül.
 
Read-Only Domain Controller
– Az RODC az AD egy olvasható másolatát tartalmazza, nem írható. A Microsoft külső fióktelepekre szánja, ahol nem érhető el a központéval megegyező fizikai biztonság. Kombinálható a Server Core telepítéssel.
 
Cryptography Next Generation – egy új CNG API ami támogatja az elliptikus görbe-alapú titkosítást (ECC) és továbbfejlesztett tanúsítványkezelést.
 
Group Policy Preferences – A csoportházirendekhez megjegyzéseket lehet fűzni. Csoportonként és felhasználónként jelszóházirendeket lehet definiálni.
 
Network Access Protection
– házirend alapú hálózatkezelés, ellenőrzi a klienst (helyi vagy távoli PC, hordozható eszközök), hogy megfelel-e a házirend elvárásainak, ha nem, akkor karanténba teszi vagy elutasítja a hozzáférést.
 
Hyper-V – Az operációs rendszer kernelrétegében végzi el a szerver-virtualizációt. Egy fizikai számítógépen számos virtuális szervert futtathatunk, akár többféle operációs rendszert egymás mellett. A hivatalos demonstrációs videó itt tölthető le.
 
Internet Information Services
– a legújabb IIS 7.0 Windows Web platform, ami egyszerűen menedzselhető és biztonságos felület webes alkalmazások és szolgáltatások hostolásához (ASP.NET, Windows Communication Foundation Web, Windows SharePoint Services).
 
Server Core – A telepítéskor a grafikus felhasználói felület (GUI) és a Windows Explorer Shell nem települ fel, a Server Core parancssorból vagy a Windows Remote Management útján távolról történhet. Kevesebb funkcióval rendelkezik, ezáltal nem lehet bármilyen alkalmazást futtatni rajta. Épp ezért kevésbé sebezhető, kevesebb biztonsági és egyéb javítást kell telepíteni rá. A futtatható alkalmazások: Active Directory Domain Service, DNS-, DHCP-, fálj-, nyomtatókiszolgáló, Windows Media Server, Terminal Services (Easy Print, Remote Programs, Gateway), IIS 7 webszerver és Hyper-V virtuális szerver. A Server Core elfut 512 MB memóriával és 5-6 GB lemezterülettel.
 
Server Manager
– összegyűjti a szerveren végrehajtható adminisztrációs és biztonsági műveleteket egyetlen alkalmazásba, ez a Microsoft Management Console. Ha több szervert kell menedzselni, akkor a Windows PowerShell-lel automatizálhatjuk a feladatokat, ami parancssorból, szkriptekkel vezérelhető. Ezen keresztül automatikusan futtathatunk taskokat például az IIS-en, az AD-ben, a Registry-n vagy a WMI-n.
 
Terminal Services
– A terminálszolgáltatások terén nagy újdonság a távoli alkalmazások (Termonal Services Remote Programs) átvétele a helyi számítógépre. A TS Gateway segítségével a hitelesített számítógépek biztonságosan kapcsolódhatnak egy terminálkiszolgálóhoz HTTPS-sel, akár webes felületen is (TS Web Access). A TS Easy Print-tel nem kell minden nyomtató illesztőprogramját a szerverre telepíteni, enélkül is átirányítható a nyomtató a terminálszolgáltatás-munkamenetbe.
 
Deployment Services (WDS) – egy továbbfejlesztett, mulitcast üzemmódú operációsrendszer-lemezkép telepítő az Automated Deployment Services-t és a Remote Installation Services-t váltja fel.
 
Az új lehetőségekről és alkalmazásukról találunk videókat a Technet angol nyelvű oldalán: How Do I?
 
Windows Small Business Server 2008
 
Két változatban kerül a piacra a SBS 2008: Standard és Premium. A Standard verzió a tipikus egyszerveres csomag, integrálja az Exchange Server 2007 Standard Edition-t, a Windows SharePoint Services 3.0-t, a Microsoft ForeFront Security for Exchange-t (bemutató videó), a Windows Live OneCare for Servert és a Windows Server Update Services 3.0-t.

A Premium verzió a Standard mellett tartalmazza az SQL Server 2008 Standard Edition-t is, amit egy különálló fizikai szerverre installálhatunk. A különálló szerverhez kapunk a csomagban egy második SBS 2008 szerver licencet is. A második licence futhat egy 32-bites vagy 64-bites platformon, de az elsődleges szervernek 64-bitesnek kell lennie az Exchange Server 2007 miatt.
 
A Microsoft az SBS 2008-hoz elsődleges szerverként minimum 4 GB RAM-ot, 2.66 GHz-nél gyorsabb processzort és 60 GB szabad lemezterületet javasol, bár az Exchange Serverhez használjunk annyi RAM-ot, amennyit csak tudunk. A másodlagos adatbázis szervernek megfelelő egy 2 GB RAM-mos gép is 40 GB szabad lemezterülettel. De ez csak a minimális rendszerkövetelmény!
 
Windows Essential Business Server 2008

 
A WESS 2008 három vagy négy fizikai szerverre osztja szét a feladatokat: a Standard verzióban három a Prémiummal négy különálló fizikai szervert használhatunk. A WESS az SBS szolgáltatásain túl tartalmazza a Microsoft ForeFront Threat Management Gateway Medium Business Edition-t és a Microsoft System Center Essential 2007-et.
 
A Management Serverre kerül a Windows Server 2008 Standard változata és a WESS 2008-ba teljesen integrált Microsoft System Center Essentials 2007. A System Center család kimondottan középvállatok IT szakemberei számár készített változata, hogy egy kezelőfelületen keresztül menedzselhessék a teljes számítógépes környezetet, hardver elemeket, szoftvereket, a szervereket és klienseket, valamint egyéb IT eszközöket. A System Centeren keresztül karbantarthatók a biztonsági beállítások, házirendek, automatizálható a rendszerfrissítés és értesítést érkezik az egyes rendszerhibákról

Kulcsszavak: Microsoft szerverszoft

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Yettel: Új országos rekord született

2024. március 26-án több százan doboltak egyszerre Magyarország különböző pontjain, hogy hazai ütősrekordot állítsanak fel. A kísérlet apropóját az adta, hogy 30 éve indította el a Yettel – akkor még Pannon GSM néven – kereskedelmi szolgáltatását, amit a rekordkísérletben résztvevők egy országon átívelő, a mobilhálózat által összekapcsolt közös zenéléssel ünnepeltek meg. A mobiltársaság törökbálinti székházában és az ország több pontjáról 5G-hálózaton kapcsolódtak a helyszínek, és így a résztvevők egy új, hivatalosan is regisztrált országos rekordot állítottak fel.

2024. március 26. 17:11

Stabil áramellátás a Thermaltake tápegységével

A Thermaltake, a prémium toronyházak, tápegységek, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bemutatta a Toughpower TF3 1550 W-ot, egy csúcskategóriás ATX 3.0 tápegységet, a nagy teljesítményű rendszerek teljes energiaellátására tervezve. A két fejlett, 12+4 pines kábellel kompatibilis, natív PCIe 12V-2x6 moduláris interfész az új technológiával stabilabb támogatást biztosít a következő generációs hardvereknek. A kiváló 80 PLUS Titanium hatékonyságával és az Intel szabványainál szigorúbb specifikációkkal a Toughpower TF3 1550 W kiváló minőségű és stabil áramellátást biztosít a túlhajtást kedvelők PC-ihez. 

2024. március 22. 16:11

A Note Air3 sorozat a tökéletes e-papír notebook a számodra!

Lépj be a jegyzetelés jövőjébe a Note Air3 sorozattal, ahol az innováció és az egyszerűség találkozása újradefiniálja a produktivitást! Akár a monokróm e-papír tűéles tisztaságára, akár a színek élénk sokoldalúságára vágysz, ezek a táblagépek páratlan írási élményt kínálnak, és arra tervezték őket, hogy növeljék a koncentrációt és a kreativitást. Csatlakozz a digitális jegyzetelés forradalmához és fedezz fel egy olyan világot, ahol a zökkenőmentes technológia találkozik az írás időtlen művészetével!

2024. március 21. 16:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05