Kína életében az internet kulcsfontosságú szerepet játszik

MTI Sajtóadatbank, 2008. november 10. 10:07

A gyorsan növekvő internet kulcsfontosságú szerepet játszik Kína modernizációjában, valamint elősegíti a nyitást és a reformot - közölte a kínai államtanács információs irodájának tisztségviselője.

Caj Ming-csao (Cai Mingzhao) miniszterhelyettes a második amerikai-kínai internetiparági fórum sanghaji megnyitóján elhangzott beszédében a világháló jelentőségét példákkal is alátámasztotta. A májusi szecsuani (Sichuan) pusztító erejű földrengéssel kapcsolatban elmondta, hogy két nappal a Richter-skála szerinti 8-as erősségű rengések után egy, a katasztrófa sújtotta térségben élő lány közölt az interneten olyan információkat, amelyek alapján ki tudták jelölni a légi segélyszállítmányok helyét. A megfelelő helyen ugratott ejtőernyős csapatok végül számos vencsuani (Wenchuan) túlélőt mentettek ki a romok alól.

 Caj szerint az internet és a hozzá kapcsolódó iparágak felgyorsították a reformfolyamatokat, és az ország társadalmi és gazdasági fejlődésének mozgatórugóját adják. A kínai elektronikus kereskedelem (e-commerce) együttes tranzakcióinak értéke 2007-ben elérte a 2,14 billió jüant (64.699 milliárd forintot), és ez az előző évhez képest 90 százalékos növekedést jelent. A kínai Kereskedelmi Minisztérium előrejelzései szerint az e-commerce a legfontosabb kereskedelmi csatornává fog válni. Tíz éven belül a kereskedelmi tranzakciók 70 százaléka zajlik majd elektronikus csatornákon keresztül.

 Kínában naponta mintegy 240 ezerrel gyarapodik a világhálót használók száma, az internetes társadalom három-négy éven belül eléri a félmilliárdot - hangsúlyozta a miniszterhelyettes. A kínai internetpiacban hatalmas lehetőségek vannak, amelyeket Caj reményei szerint a világ minden részéről érkező vállalatoknak sikerül majd kiaknázniuk.

 A pénteken kezdődött kétnapos fórumon több min száz kínai és amerikai szakember vett részt.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A jelen kényelmével a tudatosabb jövőt kívánja építeni a Samsung

Új fejezetet nyit a Samsung a háztartási eszközök világában a Bespoke termékcsalád legújabb frissítéseivel, amelyeket a harmadik alkalommal megrendezett Bespoke Life 2023 eseményén mutatott be. A vállalat ismertette azt a már nem túl távoli jövőképet, amelyben a fenntarthatóság, az összekapcsolhatóság és a formatervezés újraírja a mindennapokat.

2023. június 10. 15:50

Barátságban élni a mobileszközök online világával, avagy Mobil a családom?

Mobil a családom? címmel országos kampányt indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A programban az NMHH egyszerű tanácsokkal segíti a családokat a mobileszközök online világa és a családi élet közötti egyensúly megteremtésében.

2023. június 10. 14:09

Tőzsdére készül a zöld Bitcoin bányászatot forradalmasító magyar techcég

Ritka az az együttállás, amikor a technológia és az energiatudatosság tökéletes szinergiában működik, ezt sikerült megvalósítania az utóbbi évek egyik legsikeresebb energetikai startupjának, az Enerhash Technologies Zrt-nek. A cég innovatív megoldása a megújuló erőművek többletkapacitásait használja kriptobányászatra, méghozzá károsanyagkibocsátás nélkül. A magyar techcég eddig közel 3 milliárd forint értékű magánbefektetést kapott infrastruktúra-fejlesztésre és adatközpont-beruházásra, tavalyi árbevételük meghaladta az 510 millió forintot, de idén már ennek a megduplázása a cél. Következő lépésként pedig gőzerővel készülnek a részvénykibocsátásra – első körben a BÉT XTEND tőzsdén.

2023. június 10. 12:14

Magyarországon 25 év alatt közel 80 ezren vettek részt a Cisco Hálózati Akadémia képzésein

Világszerte 3,2 millió, Magyarországon jelenleg 15 ezer hallgatója van a Cisco Hálózati Akadémia képzéseinek, míg a kezdetektől összesen 17 millióan kaptak a világon piacképes tudást a kezdeményezésnek köszönhetően. Szükség is van rá: felmérések szerint Magyarországon néhány éven belül akár 44 ezer informatikus hiányozhat a munkaerőpiacról. A Cisco célja: a következő 10 évben újabb 10 millió diák digitális képzése az EMEA régióban.

2023. június 10. 10:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39