November 17-től kapható Európában az OLPC XO laptop

Milkovits Gábor, 2008. november 16. 09:50

A „One Laptop Per Child (OLPC)” nevű szervezet november 17-től Európában is beindítja „Adj egyet, kapsz egyet” akcióját, amelynek keretében egy XO adományozásával egy másikat magának is megvehet az ember.

A mini-laptopok mintaképének számító, a fejlődő országok gyermekei számára kifejlesztett készülékek hétfőtől a 26 EU tagállamban, illetve Svájcban, Oroszországban és Törökországban is kaphatóak lesznek. A 313 eurós összeg leszurkolásával a vevők hozzásegítenek egy harmadik világbeli iskolás gyermeket egy XO laptophoz, illetve egy másikat megtarthatnak maguknak. Az OLPC saját statisztikája szerint eddig 190 ezer gépet értékesített ily módon az Egyesült Államokban, ugyanakkor a siker nem volt teljes, mivel a rossz szervezés miatt nem tudták időben kiszállítani a laptopokat a vevőknek. Ennek orvoslására szerződést kötöttek az Amazon online kereskedelmi társasággal, amelynek helyi fiók-oldalain keresztül lehet majd megrendelni az XO-t.

Az OLPC eredetileg egy száz dollárba kerülő laptopot akart eljuttatni a fejlődő országokban élő iskolások millióihoz. Hosszú évek tervezgetése után végül egy a célra igen alkalmas, ám 188 dollár gyártási költségű készülékkel sikerült előrukkolni, amelyből mindeddig csak mintegy 600 ezer példányt rendeltek meg a helyi kormányok, vagy éppen a jótékony amerikai civilek. Nem várt mellékhatásként viszont az XO ötletet adott a számítógépgyártóknak hasonló, kisméretű és -teljesítményű, mégis teljes értékű PC-nek minősíthető laptopok fejlesztéséhez. Az Asus Eee és társai azóta rekordmennyiségben fogynak a fejlett piacokon.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39