Az amerikai PC-gyártók árat csökkentenek

MTI Sajtóadatbank, 2008. november 17. 08:46

Az amerikai PC-gyártók jelentős árcsökkentésekkel reagálnak a kereslet zsugorodására - írta pénteken a The Wall Street Journal. Az amerikai gazdasági válság a személyi számítógépek piacát is elérte, a gyártók nagyon gyönge ünnepi forgalomra számítanak.

 A Dell és több elektronikai lánc 20-30 százalékos árengedményt kínál bizonyos új notebookokra, pedig az iparágnak ezt a szegmensét mindig egészséges kereslet jellemezte.

 A PC-eladások eddig átvészelték a gazdaság lassulását: az év első három negyedévének mindegyikében legalább 12 százalékkal növekedtek a megrendelések világszerte. Az utóbbi néhány hétben viszont a növekedés megakadt, ahogy a fogyasztói költekezés szinte minden téren visszaesett. Az IDC piackutató cég elemzése szerint az utolsó negyedévben tavalyhoz képest 1 százalékos forgalomcsökkenés lesz az amerikai PC-piacon. A válság előtt még 6 százalékos növekedést jósoltak. Az eladások romlását jelezték közvetve a legnagyobb elektronikai áruházláncok gondjai. A Circuit City csődvédelmet kért, a legnagyobb forgalmú Best Buy pedig mérsékelte előrejelzéseit. Az Intel lapkagyártó óriás, amely még egy hónapja is 3 százalékos növekedést vetített előre, a héten közölte: minden területen és piaci szegmensben erős romlás várható.

 A PC-kereslet romlása a világon az eladások 19 százalékos részesedését birtokló, piacvezető Hewlett-Packard, valamint a 15 százalékos részesedésű Dell helyzetén is rontott - áll az IDC elemzésében. A Dell több termékének árát csökkentette, egy korábban 984 dolláros Inspiron laptopját például 24 százalékos kedvezménnyel, 747 dollárért kínálja, ráadásul ingyen nyomtatóval.

 Az újság szerint az amerikai TV-eladások várhatóan nem fognak drámai mértékben visszaesni, mivel az ország jövő év elején áll át teljesen a digitális műsorszórásra. Sokan viszont nem digitális tévéket vásárolnak, hanem az olcsóbb megoldást választva csak konverterekre költenek, amelyekkel még a régi analóg televíziók is használhatók maradnak.

 Az amerikai elektronikai piac jelentős zsugorodása kedvezőtlen hatással lehet a fejlett ázsiai országokra, ahol az elektronikai iparág helyzetének gyengülése az egész gazdaság teljesítményére negatívan hatna. A Samsung például Dél-Korea legnagyobb exportőre, egyben az ország legtöbb embert foglalkoztató vállalata.

Kulcsszavak: PC trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38