Egy kézbe a távközlést és az informatikát!

forrás Prim Online, 2008. november 20. 18:36

Válságban különösen fontos, hogy a bürokratikus huzavonák helyett gyors és hatékony döntések szülessenek, ezért szükséges a távközlési és informatikai döntések egy kézbe adása – fogalmazták meg az „E-Magyarország, e-kormányzat” konferencia első napján a rendezvény résztvevői, kormányzati és ágazati szakemberek. Az informatikai szakma érdek-képviseleti szervei nyílt levélben fordultak a miniszterelnökhöz, melyben szorgalmazzák az infokommunikációs szektort érintő stratégia döntések mielőbbi meghozatalát.

Az infokommunikáció világában tapintható közelségbe került egymáshoz a távközlés és az informatika: az interneten keresztül zajlik már televíziós sugárzás és telefonhívás egyaránt. „Az ágazat megköveteli, hogy egységes szerkezetet alakítsunk ki az irányításban is. Aki a trendet követni akarja, ezen az úton kell mennie” – állította Baja Ferenc államtitkár, informatikai kormánybiztos a 2008. november 20-21-én Siófokon tartott „E-Magyarország, e-kormányzat konferencia nyitó előadásában.

A digitális közműrendszerek fejlesztése kapcsán az állam és a piaci szereplők közös felelősségéről is szó volt. Ennek érdekében nagyon rövid időn belül megvalósuló szakmai párbeszédet sürgettek a konferencia résztvevői, akik egyetértettek azzal, hogy a szereplőknek nem a jelenlegi tortán kell viaskodniuk, hanem annak szélesítéséért kell lépéseket tenniük.

Az előadásokhoz kapcsolódó véleményekből egyértelműen kiderült: az információs és kommunikációs technológiai (IKT) szektor egységes abban a kérdésben, hogy intenzívebbnek kell lennie az informatikai fejlődésnek Magyarországon, és ennek érdekében szívesen látnák egy kézben az informatika és a távközlés irányítását. Veres János pénzügyminiszter egy, az előadása után feltett kérdésre válaszolva kifejezte, szintén megvalósíthatónak tartja ezt a változtatást.

A kérdéssel kapcsolatban az Informatikai Vállalkozások Szövetsége és az Informatikai Érdekegyeztető Fórum elnöksége nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz, amelyben ők is a mára a hétköznapi életben összenőtt, de külön irányított ágazatok együttes kezeléséért emelnek szót. 

„A konferenciát pontosan azért hoztuk létre, hogy az ilyen közös metszéspontokat megtaláljuk,  mert csak így lábalhatunk ki a gazdasági nehézségekből” – mondta Demcsák Mária, a Piac és Profit főszerkesztője, a konferencia rendezője.

A konferencia fontos kérdése az úgynevezett e-befogadás is, vagyis a Magyarországon tapasztalható, digitálisan leszakadó társadalmi rétegek felzárkóztatását célzó program, amely 2008-ban Európa-szerte kiemelt téma.

Az üzleti szféra képviseletében olyan nevek fémjelzik a rendezvényt, mint a Hewlett-Packard (HP), a Magyar Telekom, a Microsoft, a Synergon, de részt vesz a konferencián többek között az Infórum, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) is. 

Bővebb információk

 

Nyílt levél a Magyar Köztársaság Miniszterelnökéhez

A válságjelenségek szaporodnak körülöttünk. Ezek alapja nem csupán pénzügyi, hanem nemzetközi és hazai bizalmi válság, ami könnyen fordulhat a társadalmi-gazdasági folyamatok befagyásához, a fejlődés teljes leállásához, sőt a visszafejlődéshez.
Ebben a helyzetben a magyar informatikai szakma és szervezeteinek képviselői úgy látják, még inkább szükség van olyan technikai, műszaki, tudásalapú, emberi infrastruktúrára, amit az informatikai és az információs társadalmi szolgáltatások kínálnak. Az informatika a hatékonyság, az eredményesség, a ma és holnap életminőségének szolgája.
Magyarország az elmúlt években versenyhátrányt szenvedett amiatt, hogy az informatikai szolgáltatásokat csak lassan vezetett be, illetve elmaradt a magyar gazdaság legkisebb szervezeteinek informatizálása, és főként a lakosság nagy részének információs társadalmi polgárrá tétele.
Az informatika világában végbement a távközlés, az informatika konvergenciája, és folyamatosan zajlik a média e kettőshöz való csatlakozása. A modern világ új közművét az internet és az azon alapuló szolgáltatások jelentik. Ezen a területen nincs konfrontáció, a rendszerek működésének alapvető érdeke az együttműködés kialakítása. Magyarországon öt parlamenti párt harmonikus összhangban tudta létrehozni az E-befogadásügyi Eseti Országgyűlési Bizottságot, hogy az ország hátrányos helyzetének kompenzációját segítse. Most – úgy látjuk – nem csak összefogásra, hanem a döntési kompentenciák koncentrációjára, a folyamatok felgyorsítására, a kis lépések után komolyabbak megtételére van szükség.
A magyar informatikai szervezetek hangsúlyozottan kérték és kérik azt, hogy a távközlés is kerüljön az informatikai kormánybiztosság irányítása alá. Ezt a kívánságunkat támogatja az e-Magyarország, e-Kormányzat konferencia közönsége is.
Ez a döntés  a modernizációs programok elindulásának a záloga, amelyek úgy segítik a válságból való kilábalást, hogy olcsóbbá válik a közigazgatás, és élhetőbbé válnak a nehezedő mindennapok. Az internet, az infokommunikáció az életminőség fejlesztésének sarokköve, különösen napjainkban, a nehezedő feltételek és megélhetési lehetőségek időszakában. A ma és a holnap alapkérdése az, hogy az innovatív technológiák milyen mélységben tudják segíteni a gazdaság, a kormányzat és az emberek életének jobbra fordulását.
Négy fő irányt látunk, amit egy szakmai konszenzus, és véleményeink szerint nemzeti egyetértés is övez:

  • Állampolgárra, élethelyzetre szabott közigazgatás.
  • A társadalom internet iránti motiválása - különös tekintettel a társadalom nagy számosságát kitevő 50 feletti korosztályokra, akik számára új életminőséget teremthet az internet, ugyanakkor e generáció nem ismeri és nem használja a világháló szolgáltatásait
  • A gazdaság működésének informatikai alapokra helyezése.
  • Infokommunikációs közmű kiépítése.

Az Európai Unió kitörési pontként jelölte meg az infokommunikációt a tagországok számára. Az Unió kidolgozott informatika-politikája az e-befogadási politika, amelynek három prioritása az elektronikus közigazgatás, az idősödő és idős, valamint a fogyatékos emberek számára fejlesztendő informatikai szolgáltatások, termékek előállítása.
Napjainkban, ha informatikáról beszélünk, már nem szabad csak technológiákról, szólni, hanem emberekről és élethelyzetekről is kell gondolkodni: miképp javítgatja az állampolgárok életminőségét az olcsóbbá és egyszerűbbé váló az informálódás, a kapcsolattartás, a kereskedelem és az állam.
Válság van, most van lehetőség arra, hogy levessük a régi visszahúzó terheinket és új Magyarországot építsünk. Ha lehet, a jelenlegi döntéshozási és bürokratikus megoldásoknál sokkal gyorsabban.

Tettekben megnyilvánuló megtisztelő válaszát várja


Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége és az Informatikai Érdekegyeztető Fórum
elnöksége


Siófok, 2008. november 20. 

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Korlátlan belföldi mobilinternetet kínál az új Mobilnet XXL díjcsomag

A megnövekedett adatigényekre reagálva megújítja hordozható eszközökhöz is használt, csak mobilinternetet biztosító SIM-kártyákhoz tartozó lakossági hordozható mobilinternet portfolióját a Vodafone Magyarország. A szolgáltató új díjcsomagja, a korlátlan belföldi adatkeretet kínáló Mobilnet XXL a Mobilnet Start+, a Mobilnet Medium+ és Mobilnet 150 GB csomagokat váltja. 

2023. június 4. 12:20

Bionika, robotika és intézményi spinoff fejlesztések az idei Innovációs Napon

Hatodik alkalommal rendezi meg a kutatókat és ipari partnereket összekötő eseményét, az Innovációs Napot a Műegyetem - FIEK (Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ) június 8-án. Az idei év központi témája az egyetem innovációs sokszínűsége lesz. Dróntechnológiai, bionikai és robotikai fejlesztések is bemutatkoznak a programban. Az Innovációs Napon debütál az egyetem új spinoffokat és startupokat támogató programja a BME U[S]³.

2023. június 4. 10:22

így adóznak a kriptovaluták Európában és a FÁK országaiban

A kriptovaluták iránti fokozódó érdeklődés nyomán a Binance egy új, Binance Tax Watch elnevezésű blogsorozatban foglalja össze a digitális pénzügyi eszközök adózásával kapcsolatos tudnivalókat. Ennek első része az Európában és a Független Államok Szövetségében 2023 első negyedévében foganatosított adózási szabályokat mutatja be. A Binance szerint a jogkövető adózás révén az egész Web3 iparág megítélése javulhat, ami a szektor további bővülését eredményezheti.

2023. június 3. 14:05

A digitalizáció a magyar gazdaság kitörési pontja

A digitális gazdaság már ma is a teljes GDP legalább 25 százalékát adja, a fejlett technológiák – úgy mint az 5G, a mesterséges intelligencia, vagy a Big Data – használata pedig a gazdaságok legfontosabb kitörési pontjává vált. 

2023. június 3. 11:36

Együtt alkot különleges digitális világot az Emirates és az AWS

Az Emirates légitársaság az Amazon Web Services-zel (AWS) együtt indul el egy jövőbemutató, magával ragadó digitális utazásra, hogy az iparágban elsők között teljesen átalakítsa a munkavállalói élményt. 

2023. június 3. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39