Lefelé módosította PC-piacra vonatkozó prognózisát az iSuppli

Milkovits Gábor, 2008. november 22. 19:04

Az iSuppli piackutató a legfrissebb adatok alapján a korábban jósolt 11,9 százalék helyett csupán 4,3 százalékos növekedést prognosztizál 2009-re a számítógépes világpiacon.

A korábbi felmérések az idei első három negyedév adataira támaszkodva még azt látszottak jelezni, hogy a globális válság ellenére összességében változatlanul erőteljes mértékben nő majd a vállalati és fogyasztói kereslet az ágazatban. Időközben azonban kiderült, hogy Amerikában a lakosság már most erőteljesen visszafogta kiadásait, ami a számítógép-eladásokat is érzékenyen érinti, különösen, mivel a kulcsfontosságú ünnepi bevásárló szezonról van szó. Ennek következtében aztán a gyártók és az üzletláncok is árat csökkentenek, ami azonban kedvezőtlenül hat a nyereségességre és az eladások összértékét is lefelé viszi. Szintén kedvezőtlen tényező, hogy a válság miatt nehéz helyzetbe került vállalatok számára nem az informatikai infrastruktúra modernizálása lesz az elsődlegesen fontos feladat, ezt a költséges lépést a többség inkább jobb időkre igyekszik majd elhalasztani.

Az iSuppli szerint jövőre változatlanul a noteszgép-szegmens lesz a leggyorsabban növekvő terület a PC-ágazatban, azonban Jack Gold, a J. Gold Assocatiates elemző cég részéről ezen a téren sem kecsegtet felhőtlen kilátásokkal. Gold cége egyik felmérésére támaszkodva azt állítja, hogy az üzleti célú okostelefonok forgalma négyszer olyan gyorsan fog növekedni az elkövetkező három évben, mint a laptopoké, a hozzájuk fejlesztett új üzleti alkalmazások esetében pedig kétszeres előnnyel bírnak majd a mobilok. Mindez azt vetíti előre, hogy a technika fejlődésével az okostelefonok előbb-utóbb átveszik majd a vaskosabb notebookok helyét, mint a jövő hordozható számítógépei.

Kulcsszavak: trend PC

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjmentes roadshow-konferencia az Közép-Dunántúl Régió kkv-döntéshozóinak

A PP Konferenciaközpont a székesfehérvári Pénz, de honnan? roadshow-konferenciáján most is, mint 22 év óta minden évben összegyűjti a hazai kkv-k számára rendelkezésre álló kedvezményes, támogatott pénzforrásokat és a hatékonyságot növelő új módszereket.

2023. október 1. 14:58

A KPMG és a Microsoft globális ESG Akadémiát indított

A „KPMG ESG Akadémia” a KPMG, a Microsoft és számos elismert egyetem együttműködésében indult el. Célja, hogy elérhetővé tegye a naprakész és nélkülözhetetlen ESG-tudást, támogassa és képezze az üzleti élet szereplőit a legváltozatosabb fenntarthatósági témákban.

2023. szeptember 30. 16:52

Mesterséges intelligenciával harcol a Binance a tiltott piacbefolyásolás ellen

Nagy mennyiségű adat elemzésére alkalmas, mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvert használ a Binance a tiltott piacbefolyásolás azonosítására a kriptoszektorban. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje más cégekkel és a hatóságokkal is együttműködik annak érdekében, hogy a gyanús szereplőket ne csak a saját platformjáról, hanem a teljes piacról el lehessen távolítani. Ugyanakkor a befektetőknek is érdemes odafigyelniük azokra a jelekre, amelyek az árakat manipuláló tevékenységekre utalnak.

2023. szeptember 30. 13:24

Mostantól a Liberty irodaházban működik az eMAG hazai központja

2023 nyarának végén az eMAG Magyarország új székházba, a Wing Zrt. által fejlesztett Liberty irodaház déli szárnyába költözött a Könyves Kálmán körúton. A legnagyobb magyar e-kereskedő*  a 40 ezer négyzetméter alapterületű irodaház harmadik és negyedik emeletét, mintegy 3800 négyzetméternyi irodaterületet bérel. Ide tette át székhelyét a cégcsoport két másik brandje, a Sameday futárszolgálat és a felújított okostelefonok piactereként működő Rejoy.hu is.

2023. szeptember 30. 11:40

Stratégiai megállapodást írt alá a Corvinus és az ExxonMobil

A piacvezető magyar gazdasági egyetem és az energiaipari cég magyarországi leányvállalata együttműködésének fő célja, hogy a kölcsönös fejlődés érdekében szorosabbra fűzzék az oktatás-kutatás, valamint a gazdasági szféra kapcsolatát. 

2023. szeptember 30. 10:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38