Fekete hétfő jöhet az internetezőkre - magyar szakértő

MTI Sajtóadatbank, 2008. november 24. 08:18

Nemigen tudnak angolul a magyarok, ami viszonylagos védelmet jelent a főként angolul kommunikáló internetes csalók ellen, de a magyar felhasználók pénzét is csak a biztonsági tudatosság erősítésével lehet megóvni - mondta az MTI-nek Frész Ferenc, a Kürt Zrt. Biztonsági Intelligencia Központjának vezetője annak kapcsán, hogy november 24-én, hétfőn komoly adathalászattak és vírustámadás várható egy amerikai elemzés szerint.

A PC Tools szakértői szerint november 24. lehet az év legsötétebb napja internetbiztonsági szempontból. Az amerikai hálaadás ünnepet megelőző hétfőn minden korábbinál több számítógépes vírus és kártékony program lepheti el az internetet, és csúcsot dönthet az adathalász-támadások száma.

A bűnözők fokozott aktivitásának oka az ünnepi készülődés megindulása; az Egyesült Államokban a hálaadás napja - a negyedik novemberi csütörtök - után kezdődik a karácsonyi bevásárlási szezon, amelyre már néhány nappal korábban elkezdenek felkészülni a fogyasztók. A PC Tools vizsgálata szerint tavaly is hálaadás előtt három nappal tetőzött a vírus-, féreg- és adathalászroham.

Frész Ferenc szerint mindebből nem az következik, hogy az internet különösen veszélyes hely, ahol tolonganak a csalók. "A bűnügyi statisztikák azt mutatják, hogy az ünnepek közeledtével csúcsra járatják magukat a zsebtolvajok. Az internet pontosan olyan, mint a hálózaton kívüli világ: ha sok a vásárló az áruházakban, akkor tolvajból is több van."

A Kürt Zrt. munkatársa szerint a fekete hétfő kifejezés inkább marketingfogás, de elképzelhető, hogy hétfőn valóban rekordot döntenek a csalók. Annyi biztos, hogy évente 30 százalékkal emelkedik az internetes bűnözés volumene, és a világhálón sok szempontból könnyű dolga van a csalónak. Például nem jelenik meg fizikailag, a maga testi valójában, és így tetteinek nincsenek szemtanúi - mondta Frész Ferenc.

A szakértő szerint az internetes bűnözés leginkább jövedelmező ága a felhasználók alacsony biztonsági tudatosságát kihasználó, viszonylag egyszerű csalás. Ilyen, amikor a bűnözők lemásolják bevezetett, jó hírű onlineáruházak, aukciósházak portálját, a gyanútlan felhasználó pedig kiválasztja, ami megtetszik neki és átutalja a pénzt - a bűnözőknek, akiktől soha nem kapja meg a megrendelt árut. A módszer egyik változata, amikor a csalók hamis csomagküldő-szolgálatot indítanak, amelyet kéretlen reklámlevelekkel népszerűsítenek.

A PC Tools jelentésében figyelmeztet, hogy a "fekete hétfőn" érdemes frissíteni a vírusirtó programot, karbantartani a tűzfalat, és azonnal törölni az ismeretlenektől érkező leveleket. "A való világban is így van, és nemcsak november 24-én, hanem mindennap: amikor elmegyünk otthonról, bezárjuk az ajtót, a postaládából pedig olvasatlanul hajítjuk a szemétbe a reklámleveleket" - mondta Frész Ferenc.

A Kürt Zrt. Biztonsági Intelligencia Központjának vezetője szerint Magyarországon viszonylagos védettséget jelent, hogy kevesen tudnak angolul, ezért sokan eleve nem nyitják meg a hamis vagy fertőzött honlapokra irányító linkeket, vírusokat, kémprogramokat tartalmazó e-maileket, amelyek általában angol nyelvűek. Ennek ellenére a digitális pénztárcákat Magyarországon is csak a felhasználói biztonsági tudatosság erősítésével lehet megóvni. "Az érzékeny adatok szivárgása ellen nem elég a virusirtó és a tűzfal. Nem az egyszer telepítendő programok jelentik a garanciát a biztonságra, hanem az, ha a felhasználó ismeri a potenciális veszélyforrásokat és tudja, hogy kinek mikor milyen adatát adhatja meg" - mondta Frész.

A PC tools jelentése felhívja a figyelmet arra, hogy a bankkártyaadatokat csak biztonságos honlapon adjanak meg az internetezők. A biztonságos webhelyeket a címsorban elhelyezett apró lakat piktogram, illetve az internetcím "http://" előtagjába illesztett s-betű (https://) jelzi.

A hálaadás napját követő hétfőnek egyébként már beceneve is van: kiberhétfő (Cyber Monday). Az amerikai vásárlók tavaly ezen a napon 733 millió dollárt (154 milliárd forintot) költöttek különböző internetes áruházakban. Ez 38 százalékkal több, mint 2006-ban.

Kulcsszavak: vírus security Kürt

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Felgyorsítja stratégiai átalakulását a Maersk

Jelentős előrelépést ért el digitális átalakulásában a dán Maersk. A világ legnagyobb tengeri szállítmányozó vállalata az SAP Business Technology Platform segítségével gyorsítja fel stratégiai fejlődését, automatizálja üzleti folyamatait, növeli hatékonyságát, teszi egyszerűbbé a technológia használatát, és növeli a felhasználói élményt.

2023. június 2. 11:20

Szerverhardver frissítés vs. váltás a legújabb platformra – melyik éri meg jobban?

Az elmúlt időszak gazdasági kihívásai az adatközponti IT-infrastruktúrákat sem kímélik. Egy korábbi felmérés adatai szerint 2020-ban még a válaszadók 42 százaléka azt vallotta, hogy két-három évente frissíti adatközponti szervereit, míg 26 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy ezt minden évben megteszi. 

2023. június 1. 11:19

NIS2 és DORA: a kiberbiztonsági felzárkóztatás motorjai vagy újabb felesleges terhek?

Egyre inkább foglalkoztatja a vállalatokat az Európai Unióban, hogy hogyan fogja érinteni őket a NIS2, a felülvizsgált kibervédelmi irányelv, amely a 2016-os hálózat és információbiztonsági irányelv helyébe lép (NIS), illetve a Digital Operational Resilience Act (DORA), a pénzügyi szektor védelmének erősítését célzó rendelet. A NIS2 esetében a részletek még pontosításra várnak és a tagországok csak később ültetik át a nemzeti jogba az irányelveket, de az biztos, hogy az EU-n belül tevékenykedő cégeknek komoly munkát kell fektetniük abba, hogy eleget tegyenek a jogszabályoknak. Ha észszerűen implementálják az előírásokat a helyi jogrendbe, az jelentős előrelépést hozhat a hazai vállalatok kibervédelmi fejlettségében, ám ehhez kulcsfontosságú, hogy már most elkezdjék a felkészülést. A BlueVoyant szakértői áttekintették, hogy várakozásaik szerint mit jelentenek majd a gyakorlatban a jogszabályok.

2023. május 31. 17:00

A QNAP elvitte legújabb termékeit az idei COMPUTEX kiállításra

A QNAP Systems, Inc. (QNAP), a számítási-, hálózatépítési- és tárolási megoldások vezető innovátora is részt vesz a COMPUTEX TAIPEI 2023 kiállításon (Nangang Exhibition Center, 1. csarnok, standazonosító: J0409a).

2023. május 30. 16:55

Éles részletek és tiszta, gyors tempójú mozgás az AGON by AOC új gaming monitorával

Az AGON by AOC – a világ vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája büszkén mutatja be a kompakt Q24G2A/BK modellt az AOC GAMING termékpalettájáról. Ez a gaming monitor egy 23,8″-es (60,4 cm) IPS panellel rendelkezik, amely figyelemre méltó QHD felbontást (2560x1440) biztosít 165 Hz frissítési rátával és 1 ms MPRT válaszidővel. Az 1000:1 kontrasztarányt és 108,7% -os sRGB színskála-lefedettséget kínáló AOC GAMING Q24G2A/BK lenyűgöző látványt és reszponzív teljesítményt nyújt helytakarékos formában.

2023. május 28. 13:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39