Kingston: memóriapiaci előrejelzések és trendek

forrás Prim Online, 2008. november 24. 13:39

A Kingston nyilvánosságra hozta a 2009-es évre vonatkozó, memóriapiaccal kapcsolatos előrejelzéseit és trendjeit. A vállalat elnöke és egyben társalapítója, John Tu úgy gondolja, hogy a gazdasági visszaesés és az azt követő konszolidáció elősegíti majd a piac önkorrekcióját.

John Tu szerint ahogy a gazdasági visszaesés hatásai érezhetővé válnak, egyre inkább valószínűsíthető, hogy a memóriapiac kisebb szereplői is egyre súlyosabb nehézségekkel fognak szembenézni, amelyek akár a fennmaradásukat is veszélyeztethetik. Tekintve, hogy túl sok memórialapka-gyártó van a piacon - emiatt a verseny is rendkívül kiélezett közöttük -, az árak csökkentek az elmúlt hónapokban, ráadásul a konszolidáció nagy valószínűséggel e téren is segíti majd a korrekciót. A vállalat elnöke úgy látja, a Kingston stabil anyagi helyzetének és jelentős készpénztartalékainak köszönhetően képes lesz átvészelni a gazdasági válságot.

A DDR3 memóriák térhódítása elkerülhetetlenül folytatódik 2009-ben, amely jelentős mértékben a három- vagy akár négycsatornás memóriatechnológiák megjelenésének és elterjedésének köszönhető - véli Tu. Az elnök szerint a VLP (Very Low Profile - nagyon alacsony méretű) memóriamodulok felhasználási köre is nagymértékben bővülni fog, így kevesebb nyersanyagot kell majd felhasználni az új és már bevezetett modulok készítésekor egyaránt. A piaci trendeket figyelve megállapítható, hogy nő a kereslet a nagyobb sebességű memóriák iránt a professzionális felhasználók részéről, akiknek nagyobb teljesítményre van szükségük az audiovizuális tartalomkészítéshez és az alkalmazások felgyorsításához is.

2009-ben minden valószínűség szerint fokozódik a nagy kapacitású, nagy teljesítményű SD-kártyák (SDHC) iránti kereslet, elsősorban a nagy felbontású video- és fotóeszközök terjedése miatt. Az SDHC-k jelenlegi csúcskapacitása 32 GB, azonban 2009-ben a formátum olyan változásokon eshet át, amelyek lehetővé teszik a még nagyobb tárhely biztosítását is.

2008-ban erősödött a közszféra és a magánszféra adatainak biztonságos tárolása iránti igény. Ennek oka az adatvesztési botrányok növekvő száma, amely megmutatta, hogy a bizalmas és titkos adatok nem kellően gondos (nem tartják be a biztonsági szabályokat és nem használják a megfelelő technológiát) kezelése mekkora veszélyt rejt magában. John Tu elnök szerint a jövő év során várhatóan növekszik a hardveres titkosítású USB-flash meghajtók iránti igény, ezzel egyidejűleg pedig a meghajtók kapacitása is bővül.

A virtualizáció továbbra is izgalmas téma lesz, és előkelő helyet foglal majd el az informatikai vezetők és döntéshozók megoldásra váró feladatainak sorában - állapította meg a Kingston elnöke. A Gartner szerint a virtualizáció már túljutott a felfutási ciklusán, ezért valószínűsíthető, hogy a vállalatok a technológia előnyeit felismerve beépítik azt az informatikai infrastruktúrába. A memóriák szempontjából ez azt jelenti, hogy növelni próbálják majd a megtérülési és teljes tulajdonlási költséggel kapcsolatos mutatókat a virtualizációs projektek esetében. Tu szerint elképzelhető tehát, hogy mindezt a virtuális kiszolgálók memóriakapacitásának növelésével fogják elérni, hiszen a nagyobb memória nagyobb teljesítményt és jobb skálázhatóságot jelent a virtuális gépek esetében.
 
"A mozgóalkatrészek nélküli merevlemezekről (Solid-State Drive – nagysebességű szilárdtest) egyre több szó esik majd, és a gyártók jelentős összegeket fektetnek be az ezzel kapcsolatos kutatás-fejlesztésbe, de nem gondolnám, hogy 2009-ben már általánosan elterjedt technológiává válna" - jelentette ki az elnök. "Továbbra is túl drágák lesznek, mivel a flash-alapú SSD-k sokkal többe kerülnek majd, mint a hasonló kapacitású merevlemezek. Ugyanakkor a Flash memóriapiacon nagy a túlkínálat, ezért nem tartom elképzelhetetlennek, hogy komoly árcsökkenés következzen be, ezáltal pedig az SSD-meghajtók könnyebben elérhetővé válnak."

2008-ban több olyan kifogás is felvetődött az új SSD-meghajtókkal kapcsolatban, amelyek jelentős része az új technológiákkal járó tervezési problémáknak tudható be. A finomításokat követően a vezető gyártók SSD-termékei piacképessé váltak. Ennek ellenére biztosra vehetjük - tette hozzá Tu -, hogy a technológia fokozatos térnyerésével egyidejűleg új, a nagy teljesítményt és a kiváló minőséget biztosító szabványok kerülnek bevezetésre.

A Kingston elnöke és társalapítója, John Tu szerint 2009-ben a környezettudatos informatika ugyanolyan fontos téma lesz, mint most. "Bár nem kifejezetten a manapság oly nagy népszerűségnek örvendő fenntartható fejlődés miatt, hanem sokkal inkább az elérhető, komoly megtakarítások kapcsán. Az egyre növekvő energiaköltségek mindenkire hatással vannak, így ha a vállalatok alacsonyabb fogyasztású informatikai eszközöket használnak, azt nem pusztán természetvédelmi megfontolásból teszik, hanem mert az kedvezően hat a nyereségükre is."

Kulcsszavak: Kingston trend memória

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Napi 75 milliót lopnak a csalók a kibertérben

Naponta 75 millió forintot tettek zsebre a digitális tér kalózai a bankkártyákat és a számlákat támadó csalásokkal az idei II. negyedévben. A visszaélésekben érintett pénzek több, mint 70 százaléka, közel 5 milliárd forint a bankszámlákról tűnt el – emlékeztet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

2023. szeptember 28. 18:34

A Zyxel új modellekkel bővíti népszerű switch sorozatát

A hagyományos switchek továbbra is az üzleti hálózati infrastruktúra gerincét képezik még a vezeték nélküli hálózatok korában is. A Zyxel GS1915 switchek gazdag funkciókészletet kínálnak, beleértve a nagy teljesítményű Power of Ethernetet (PoE) és a Nebula felhőalapú kezelést. Ráadásul rendkívül megfizethető áron kaphatók, emellett remek ár-érték arányú csomagban is elérhetők élvonalbeli vezeték nélküli hozzáférési pontokkal együtt.

2023. szeptember 27. 18:45

A Thermaltake The Tower 200 Mini toronyház új zöld színekben debütál

A Thermaltake bejelentette a The Tower 200 Mini toronyházak új verzióit a PC-rajongók kedvenc Turquoise, Racing Green színeiben, valamint az idei év új árnyalatában, Matcha Greenben. A Tower 200 egy kicsi, mégis tágas mini-ITX toronyház, amely egy ikonikus, függőleges kialakítással érkezik, képes befogadni akár egy 4090-es grafikus kártyát, és akár egy 280 mm-es AIO-t is támogat. A felhasználók már nagyon várták a The Tower 200 különböző színű változatait, a Thermaltake pedig meghallotta ezeket az igényeket. 

2023. szeptember 27. 17:19

Joule – az irodai munka új mértékegysége

Az SAP walldorfi főhadiszállásán tartott konferencia csúcspontjaként bemutatkozott Joule, a természetes nyelvet használó, generatív mesterséges intelligencia alapú irodai asszisztens, amellyel végérvényesen megváltoznak az üzletviteli folyamatok. A Joule beágyazódik az SAP felhőalapú vállalati portfóliójába, és képes lesz proaktívan betekintést adni a vállalati adatok mélységébe, nem csak az SAP teljes szoftverportfólióján, hanem akár harmadik féltől származó forrásokat is feldolgozva. 

2023. szeptember 27. 14:23

Elismerték az Epson fenntarthatósági törekvéseit

Az Epson idén harmadjára nyerte el a DataMaster Lab GREEN Award díját, amellyel tintasugaras innovációját és általános fenntarthatósági erőfeszítéseit ismerték el. Ráadásul dupla elismerést zsebelhetett be a márka, ugyanis a terméktesztek során a DataMaster ötcsillagos értékelést adott az Epson AM-C többfunkciós tintasugaras másolóinak.

2023. szeptember 26. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38