Digitális műsorszórás: a TV2 perre megy, az RTL Klub az Alkotmánybírósághoz fordult

MTI Sajtóadatbank, 2008. december 2. 08:32

Egyelőre nem csatlakozik a TV2 az Antenna Hungária (AH) digitális földfelszíni műsorszóró hálózatára, ugyanakkor bíróságtól kérte a felek közötti szerződés létrehozását; az RTL Klub az Alkotmánybíróságon támadta meg a digitális átállásról szóló törvényt - közölte a két országos kereskedelmi csatorna hétfőn, az új platform indulásának napján az MTI-vel. A Viasat3 sem kötött még szerződést az új platformra menetelről.

Róbert Ákos, az RTL Klub vezérigazgató-helyettese elmondta: túlzottan hosszúnak találták a tárgyalások kezdetén 12, majd később kétszer hatéves szerződési időszakot, hiányolták a garanciális elemeket a megállapodásból, de azt is, hogy mi alapján állapítják meg, teljesült-e már a jelenlegi, analóg földfelszíni műsorszórás leállításához szükséges, 94 százalékos digitális penetráció.

Mindenképpen fel kívánnak kerülni a digitális platformra, hiszen ha egy médiatörvény-módosítással jóváhagyják a tulajdonosi korlátok lazítását, így sokkal könnyebb csatornacsaládot építeniük - magyarázta.

Közlése szerint azért kértek normakontrollt az Alkotmánybíróságtól, mert úgy vélik, a digitális átállásról szóló törvény egyes passzusai nem fogalmaznak egyértelműen, de vannak aggályaik a jogszabály vállalkozási és sajtószabadság-ellenességével kapcsolatban is.

"Nem vezettek eredményre a TV2 és az Antenna Hungária Zrt., valamint az Antenna Digitális Televízió Műsorterjesztő Kft. között folytatott tárgyalások", noha a társaság mindent megtett annak érdekében - írta közleményében a cég, jelezve: nem álltak el attól a szándékuktól, hogy felkerüljenek a digitális hálózatra.

Mint hozzátették, amellett, hogy a vonatkozó jogszabályi rendelkezések nem biztosítottak elegendő időt a megállapodás részleteinek tisztázására, "az Antenna Hungária Zrt. olyan egyoldalú feltételeket tartalmazó, az AH erőfölényét tükröző szerződést kívánt a TV2-vel aláíratni, amely semmilyen szempontból nem volt elfogadható".

Mindezek miatt múlt pénteken keresetet nyújtottak be a Fővárosi Bírósághoz "a digitális műsorterjesztési szolgáltatási szerződés létrehozatala és tartalmának megállapítása iránt" - tudatták, Várdy Zoltán vezérigazgatót idézve, aki annak a reményének adott hangot: a piaci körülményeknek megfelelő, mindkét fél számára elfogadható feltételeket tartalmazó szerződést hagy jóvá ítéletével a bíróság.

A harmadik nagy hazai kereskedelmi csatornát, a Viasat3-at működtető társaság az MTI érdeklődésére azt közölte: az AH-val közös szándéknyilatkozatuk alapján a felek december 31-ig lezárják "az egyeztetéseket az anyagi, illetve a technikai feltételekről. Ez a tárgyalássorozat még folyamatban van."

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Okostelefonból POS-terminál

Kiugróan sikeres évet zárt az OTP Bank fintech leányvállalata, az OTP Mobil, amely széles körben kínál készpénzmentes fizetési és a mindennapi ügyintézést megkönnyítő szolgáltatásokat. A Simple megoldások „legfiatalabb tagja”, a SimpleBusiness alkalmazás a 2020-as elindítása óta négy, két QR-kód alapú és két fizetési linken alapuló lehetőséget kínál a vállalkozásoknak elektronikus fizetésre. Ez a csomag bővül most egy ötödik elemmel, a bankfüggetlen és sokoldalú érintéses fizetési funkcióval.

2022. május 20. 12:47

A HONOR Magic4 Pro elnyerte a DxOMark Gold Camera minősítését

A HONOR Magic4 sorozat ismét felkerült a DxOMark toplistájára: ezúttal a HONOR legújabb csúcskategóriás okostelefonja, a HONOR Magic4 Pro érdemelte ki a DxOMark Gold Camera minősítését.

2022. május 19. 20:22

Teljesen automatizált mobilparkolásra állt át a Westend

A hazai bevásárlóközpontok közül elsőként a Westend tette lehetővé a teljesen automatizált, okos mobilitási megoldásokkal bővített parkolás lehetőségét. Mostantól nincs szükség sem papíralapú parkolójegyre, sem aprópénzre, csupán indulás előtt egy egyszeri, gyors applikációs regisztrációt kell teljesíteni. 

2022. május 16. 13:52

A világ első valódi optikai zoom objektívjével érkezik a Sony Xperia 1 IV

A Sony bejelentette az új Xperia 1 IV okostelefont, amelyet kifejezetten azok számára fejlesztettek ki, akik a legmodernebb okostelefon-technológiára vágynak, beleértve a csúcsminőségű képalkotást, a magasabb szintű játékképességet és az erős hangfunkciókat, mindezt egy kompakt és modern kialakításban ötvözve.

2022. május 12. 17:00

Pehelykönnyű okostelefon nagy kapacitású akkumulátorral

A Sony bejelentette az új Xperia 10 IV okostelefont, amelyet a nagyméretű akkumulátor koncepciója nyomán fejlesztettek ki a Sony egyedülálló technológiáinak integrálásával, mindezt ultrakönnyű, kompakt kialakításban. Az Xperia 10 IV egy kivételes középkategóriás mobiltelefon, melynek tervezése során a javított teljesítmény, a minőség és a hordozhatóság volt szem előtt.

2022. május 12. 16:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20

Nívó-díjat kapott a Magyar Telekom

2022. április 29. 20:24