Digitális műsorszórás: a TV2 perre megy, az RTL Klub az Alkotmánybírósághoz fordult

MTI Sajtóadatbank, 2008. december 2. 08:32

Egyelőre nem csatlakozik a TV2 az Antenna Hungária (AH) digitális földfelszíni műsorszóró hálózatára, ugyanakkor bíróságtól kérte a felek közötti szerződés létrehozását; az RTL Klub az Alkotmánybíróságon támadta meg a digitális átállásról szóló törvényt - közölte a két országos kereskedelmi csatorna hétfőn, az új platform indulásának napján az MTI-vel. A Viasat3 sem kötött még szerződést az új platformra menetelről.

Róbert Ákos, az RTL Klub vezérigazgató-helyettese elmondta: túlzottan hosszúnak találták a tárgyalások kezdetén 12, majd később kétszer hatéves szerződési időszakot, hiányolták a garanciális elemeket a megállapodásból, de azt is, hogy mi alapján állapítják meg, teljesült-e már a jelenlegi, analóg földfelszíni műsorszórás leállításához szükséges, 94 százalékos digitális penetráció.

Mindenképpen fel kívánnak kerülni a digitális platformra, hiszen ha egy médiatörvény-módosítással jóváhagyják a tulajdonosi korlátok lazítását, így sokkal könnyebb csatornacsaládot építeniük - magyarázta.

Közlése szerint azért kértek normakontrollt az Alkotmánybíróságtól, mert úgy vélik, a digitális átállásról szóló törvény egyes passzusai nem fogalmaznak egyértelműen, de vannak aggályaik a jogszabály vállalkozási és sajtószabadság-ellenességével kapcsolatban is.

"Nem vezettek eredményre a TV2 és az Antenna Hungária Zrt., valamint az Antenna Digitális Televízió Műsorterjesztő Kft. között folytatott tárgyalások", noha a társaság mindent megtett annak érdekében - írta közleményében a cég, jelezve: nem álltak el attól a szándékuktól, hogy felkerüljenek a digitális hálózatra.

Mint hozzátették, amellett, hogy a vonatkozó jogszabályi rendelkezések nem biztosítottak elegendő időt a megállapodás részleteinek tisztázására, "az Antenna Hungária Zrt. olyan egyoldalú feltételeket tartalmazó, az AH erőfölényét tükröző szerződést kívánt a TV2-vel aláíratni, amely semmilyen szempontból nem volt elfogadható".

Mindezek miatt múlt pénteken keresetet nyújtottak be a Fővárosi Bírósághoz "a digitális műsorterjesztési szolgáltatási szerződés létrehozatala és tartalmának megállapítása iránt" - tudatták, Várdy Zoltán vezérigazgatót idézve, aki annak a reményének adott hangot: a piaci körülményeknek megfelelő, mindkét fél számára elfogadható feltételeket tartalmazó szerződést hagy jóvá ítéletével a bíróság.

A harmadik nagy hazai kereskedelmi csatornát, a Viasat3-at működtető társaság az MTI érdeklődésére azt közölte: az AH-val közös szándéknyilatkozatuk alapján a felek december 31-ig lezárják "az egyeztetéseket az anyagi, illetve a technikai feltételekről. Ez a tárgyalássorozat még folyamatban van."

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HONOR Magic V különleges kijelzővel és dinamikus teljesítménnyel nyújt kiváló felhasználói élményt

A HONOR nemzetközi technológiai márka a mai napon bejelentette a HONOR Magic V telefont, a vállalat első 5G képes, hajlítható csúcskészülékét. A HONOR Magic V piacvezető formatervezést, különleges kijelzőt, az új Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 csipszetnek köszönhetően pedig dinamikus teljesítményt nyújt. A vékony, „waterdrop” zsanérszerkezettel, a szélesebb külső kijelzővel és a legújabb Magic U 6.0-val a HONOR Magic V nagyot lép előre az hajlítható okostelefonok kialakítását tekintve, széleskörű funkciói pedig megkülönböztetik a jelenleg kapható hajlítható telefonoktól.

2022. január 10. 18:08

6 GB mobilnet a Telekom KKV ügyfeleinek a digitális elképzelésekhez

Ahogy a magánéletben, az üzleti életben is előtérbe kerülnek az év első napjaiban az újévi fogadalmak: a Telekom most díjmentes extra mobilnettel segíti a vállalkozások újévi elhatározásainak megvalósítását, digitális céljainak elérését.

2022. január 10. 16:27

A spanyol Király Kupában is debütál a díjnyertes magyar sporttech megoldás

A magyar fejlesztésű, díjnyertes digitális sporttechnológiai megoldásnak köszönhetően már a spanyol labdarúgókupa — hivatalos nevén Copa del Rey — 2021/22-es évadja során lehetővé válik a virtuális szurkolás az SD Ponferradina rajongói számára. Az alkalmazáson és weblinken keresztül akár az érdeklődő magyar szurkolók is beküldhetik szelfijeiket és személyes üzeneteiket, hogy távolról támogassák a csapat játékosait. 

2022. január 10. 13:44

Már egymilliónál többen töltötték le az eMAG appját

2021 a növekedés és innovációk éve volt az eMAG-nál: Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi cége tavaly négy új üzletet nyitott, meghatszorozta az eMAG easybox csomagautomatáinak számát, mobilappjának felhasználói pedig másfélszeresükre bővültek - mostanra egymillió feletti letöltésszámot generálva.

2022. január 4. 12:41

S21 FE 5G: Csúcskészülék a Galaxy rajongók igényeire szabva

A Samsung bemutatja a Galaxy S21 család legújabb tagját, az S21 FE 5G okostelefont, amely a felhasználók kedvenc Galaxy S21 funkcióival érkezik, akik így még könnyebben kifejezhetik önmagukat. Az új csúcskészülékben megtalálhatók a Galaxy S21 család legkedveltebb jellemzői, mint a lenyűgöző kialakítás, a nagy teljesítmény, a profi kamera és a zökkenőmentes csatlakozás a Galaxy ökoszisztéma készülékeivel.

2022. január 4. 10:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ez a három újdonság határozza meg az online marketinget 2022-ben

2022. január 18. 15:29

Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

2022. január 12. 15:07

Már lehet regisztrálni az NMHH mobilkészülék-csere programjára

2022. január 7. 13:58

Átszámítva közel 40 millió forintot fizettek a világ első SMS üzenetéért

2021. december 21. 17:35