Obama nagy infrastrukturális beruházásokra készül

MTI Sajtóadatbank, 2008. december 8. 09:17

Az 1950-es évek óta legnagyobb infrastrukturális beruházásokra és az internet-hozzáférések nagyarányú fejlesztésére készül Barack Obama megválasztott amerikai elnök.

Obama szombati rádióbeszédében hangsúlyozta, hogy e tervek a nemrégiben bejelentett gazdaságélénkítő csomag keretébe tartoznak, amivel 2,5 millió munkahelyet akar teremteni az Egyesült Államokban. Ennek kapcsán utalt arra, hogy novemberben 6,7 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, és 533 ezer munkahely szűnt meg. "Ez volt a legrosszabb hónap több mint 30 év óta" - mondta.

 Az internet-fejlesztéssel kapcsolatban a megválasztott elnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a széles sávú internet-hálózattal rendelkező országok rangsorában az Egyesült Államok mindössze a 15. helyen áll, különösen annak fényében, hogy az internetet Amerikában találták fel. "Fel kell újítani információs sztrádáinkat. Mindenképpen lépni kell ezen a téren, hogy megerősítsük az Egyesült Államok versenyképességét" - mondta Obama, hozzátéve, hogy a cél minden gyermeknek biztosítani az internetes hozzáférést.

 Barack Obama terveinek része az elavult iskolaépületek modernizálása, a középületek energiatakarékossági programjának megvalósítása, mivel szerinte az amerikai kormány "fizeti a világon a legmagasabb közüzemi számlát".

 A megválasztott elnök komoly átalakításokra készül az egészségügyi rendszerben is. "Nemcsak munkahelyeket, életeket is akarunk menteni" - mondta. Obama szerint gondoskodni kell arról, hogy minden orvosi rendelő és kórház a legmodernebb technológiát használja, és hogy rendelkezzenek a páciensek elektronikus adataival, hogy elkerüljék a hibákat.

 George Bush leköszönő amerikai elnök pénteken ismerte el első ízben, hogy az Egyesült Államokban beköszöntött a recesszió. Ezt néhány nappal korábban az amerikai nemzeti gazdaságkutató hivatal állapította meg.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38