A globális piacok jelenthetnek kiutat a magyar high-tech ágazatok számára

MTI Sajtóadatbank, 2008. december 11. 09:04

A jelenlegi pénzügyi válságban csak fokozott nemzetközi jelenlét jelenthet kitörést és sikert a magyar high-tech iparágak számára - jelentette ki Keresztesi János, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke az első high-tech export konferencián szerdán.

Süveges-Szabó László, a konferenciát szervező ITD Hungary üzletfejlesztési igazgatója hozzátette: annak ellenére, hogy az infokommmunikációs, a távközlési, a biotechnológiai és a környezetvédelmi ágazatoknak számolniuk kell a ráfordítások csökkenésével, a lassuló fejlődés a magyar cégek számára lehetőséget is teremthet. A magyar high-tech vállalatok költséghatékony áron még mindig kiváló szolgáltatásokat nyújtanak és minőségi termékeket állítanak elő - húzta alá Süveges-Szabó László.

 Hosszú távon csak a magas hozzáadott értéket megtermelő vállalkozások lehetnek sikeresek, azonban Magyarországon nehéz jól képzett szakembereket - elsősorban mérnököket - találni - mondta el Kenyeres István, az Organica Zrt. elnöke. A biotechnológiai vállalat elnöke hozzátette: az Organica Zrt.-nek is számos külföldi - elsősorban brazil, indiai, kínai - mérnököt kell alkalmaznia ahhoz, hogy fenntartsa magyarországi tevékenységét.

 Az oktatás fejlesztése mellett az állami támogatások növelése is kiemelkedően fontos lehet ahhoz, hogy minél több magyar vállalat értékesíthesse sikeresen termékeit külföldön - emelte ki Kenyeres István.

 A nehézségek ellenére azonban a magyar high-tech export folyamatos növekedést mutatott az elmúlt években. Az élettudományi területen tevékenykedő cégek 2006-ban 400 milliárd forint, 2007-ben pedig már 500 milliárd forint export árbevételt értek el. A környezetvédelmi ipar nettó árbevétele 2007-ben 363 milliárd forint volt, ebből az export mintegy 70 milliárd forintot tett ki.

 Az informatikai export 2007-ben 2.272,2 milliárd forint volt, ami 6 százalékos növekedést jelent a 2006-os évhez képest. Külön kiemelhető a szoftvermegoldások exportja, amely 2007-ben elérte a 70 milliárd forintot, ez 28,1 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05