A globális piacok jelenthetnek kiutat a magyar high-tech ágazatok számára

MTI Sajtóadatbank, 2008. december 11. 09:04

A jelenlegi pénzügyi válságban csak fokozott nemzetközi jelenlét jelenthet kitörést és sikert a magyar high-tech iparágak számára - jelentette ki Keresztesi János, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke az első high-tech export konferencián szerdán.

Süveges-Szabó László, a konferenciát szervező ITD Hungary üzletfejlesztési igazgatója hozzátette: annak ellenére, hogy az infokommmunikációs, a távközlési, a biotechnológiai és a környezetvédelmi ágazatoknak számolniuk kell a ráfordítások csökkenésével, a lassuló fejlődés a magyar cégek számára lehetőséget is teremthet. A magyar high-tech vállalatok költséghatékony áron még mindig kiváló szolgáltatásokat nyújtanak és minőségi termékeket állítanak elő - húzta alá Süveges-Szabó László.

 Hosszú távon csak a magas hozzáadott értéket megtermelő vállalkozások lehetnek sikeresek, azonban Magyarországon nehéz jól képzett szakembereket - elsősorban mérnököket - találni - mondta el Kenyeres István, az Organica Zrt. elnöke. A biotechnológiai vállalat elnöke hozzátette: az Organica Zrt.-nek is számos külföldi - elsősorban brazil, indiai, kínai - mérnököt kell alkalmaznia ahhoz, hogy fenntartsa magyarországi tevékenységét.

 Az oktatás fejlesztése mellett az állami támogatások növelése is kiemelkedően fontos lehet ahhoz, hogy minél több magyar vállalat értékesíthesse sikeresen termékeit külföldön - emelte ki Kenyeres István.

 A nehézségek ellenére azonban a magyar high-tech export folyamatos növekedést mutatott az elmúlt években. Az élettudományi területen tevékenykedő cégek 2006-ban 400 milliárd forint, 2007-ben pedig már 500 milliárd forint export árbevételt értek el. A környezetvédelmi ipar nettó árbevétele 2007-ben 363 milliárd forint volt, ebből az export mintegy 70 milliárd forintot tett ki.

 Az informatikai export 2007-ben 2.272,2 milliárd forint volt, ami 6 százalékos növekedést jelent a 2006-os évhez képest. Külön kiemelhető a szoftvermegoldások exportja, amely 2007-ben elérte a 70 milliárd forintot, ez 28,1 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Randstad Workmonitor 2023: A biztos munkahely és a rugalmasság egyaránt fontos

A Randstad legfrissebb, 34 piacon 35,000 munkavállaló megkérdezésével zajlott Workmonitor kutatása szerint a jelenlegi gazdasági bizonytalanság új dimenziót nyitott a dolgozók prioritásai és várakozásai terén. 

2023. március 31. 18:59

Összeolvadnak az adesso magyarországi egységei

A nemzetközi képviselettel rendelkező IT-szolgáltató adesso Group megerősíti magyarországi pozícióját hazánkban működő leányvállalatainak összeolvasztásával. Az adesso orange Kft. és az adesso Hungary Software Kft. tevékenységeinek közös üzleti szervezetbe való egyesítésével a vállalat célja, hogy ügyfeleinek teljeskörű támogatást nyújtson az informatikai létesítmények SAP S/4HANA-ra és a felhőalapú technológiákra történő átállásában.

2023. március 31. 17:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08