Európai parlamenti állásfoglalás-tervezet a médiaműveltségről

MTI Sajtóadatbank, 2008. december 16. 10:04

A médiaműveltség és a médiahasználat kiterjesztését célzó állásfoglalás-tervezet - amely minden uniós polgár számára szorgalmazza a szélessávú internet-hozzáférés megteremtését - hétfőn került napirendre az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülésén, és a képviselők várhatóan csütörtökön szavaznak róla.

A számítógép és az internet elterjedtsége az EU-ban erősen változó. Egyes tagállamokban a háztartásoknak több mint 80 százalékában van számítógép, míg más tagállamokban csak alig 20 százalékában. Bár átlagban több mint 40 százaléknál van már internet, ebből csak mintegy 15 százalék fut széles sávon. Az EP szakbizottsága szerint "az európai politikának gondoskodnia kell arról, hogy csökkenjen a digitális szakadék a tagállamok között, különösen a város és a széles sávú kapcsolattal kevésbé ellátott vidék között".

"A szélessávú internethez való hozzáférés biztosítása az állami gondoskodás részét képezi, széles körű és jó minőségű kínálatnak, valamint elérhető áraknak kell jellemeznie", olvasható a tervezetben.

A dokumentum szerint a médianevelés terén a nyugat- és kelet-európai tantervekben még mindig nagy különbségek vannak: a régi tagállamokban a médianevelés többé-kevésbé jelen van, míg a közép- és kelet-európai tagállamokban - Szlovénia és Magyarország kivételével - egyáltalán nem része a tantervnek. Probléma az is, hogy az idősebbek körében a médianevelés kevésbé intenzív, a szülők gyakran lemaradnak gyermekeik mögött az információs és kommunikációs technológia használatában. A képviselők szerint ezért segíteni kell, hogy az idősek legyőzzék az új médiaformákkal kapcsolatos félelmeiket és korlátaikat.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Microsoft elsőszámú felhőguruja tanította a jövő fejlesztőit

A felhőalapú alkalmazások világába nyerhettek ingyenes betekintést a Microsoft Student Partner (MSP) program résztvevői: az Azure Red Shirt Dev Tour Germany 2018 két állomásán a Microsoft „vörösingese”, az emblematikus piros pólójáról ismert Scott Guthrie Münchenben és Berlinben tartott előadásokat és workshopokat a fiatal fejlesztőknek január 17-én és 18-án. A rendezvényen részt vevő MSP-k egyenesen a Microsoft első számú felhőszakértőjétől kaphattak tippeket és iránymutatást, és továbbképezhették magukat a felhőalapú kódolás területén.

2018. január 23. 14:39

GDPR antológia közösségi szerkesztésben

A Hétpecsét Egyesület a Hétpecsétes történetek és a Hétpecsétes történetek II után nekilátott a Hétpecsétes történetek 2,5 -nek. A tematikus szám egy GDPR antológia lesz. 

2018. január 18. 11:13

Feleslegessé teszi az egyetemeket a technológia?

Az idei év végére várhatóan már több millió ember munkáját felügyelik majd robot főnökök világszerte, a mai iskolások kétharmada pedig jelenleg még nem létező munkakörökben fog dolgozni a jövőben. Az egyetemeknek a nehezen automatizálható munkákhoz szükséges készségeket kell fejleszteniük, hogy versenyelőnyt biztosítsanak az embereknek a gépekkel szemben – hangzott el a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) TEDx eseményén.

2018. január 15. 15:26

Melyik programozóiskola való neked?

Egyre népszerűbb témakör a továbbképzések piacán a programozás. A széles spektrumú OKJ-s szolgáltatóktól a speciális versenypiaci oktatóközpontokig ma már sok helyen hirdetnek programozó kurzusokat. 

2018. január 13. 13:20

Újabb mozgóképes kérdések a járművezetők elméleti vizsgáin

A kedvező tapasztalatok alapján januártól tovább bővül a járművezetői elméleti vizsgákon előforduló mozgóképes kérdések köre.

2018. január 3. 13:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

E-kereskedelmi Körkép 2017

2017. december 28. 09:48

Fogyasztóvédelmi díjat kapott a UPC

2017. december 20. 09:27

AJI kártyák ajándékba

2017. november 20. 08:36

25 éves az LG Magyarország

2017. november 8. 15:19
cloudappsportal.com