BSA: az illegális szoftver használata az államnak is kárt okoz

MTI Sajtóadatbank, 2008. december 16. 12:04

Mivel az illegális szoftverek használata nemcsak gyártóknak okoz károkat, hanem az államnak is, ezért csak a kormányzat és az üzleti szféra összefogásával, a hamisításból fakadó veszélyek, kockázatok és károk társadalmi tudatosításával érhető el a jelenlegi helyzet megváltoztatása - közölte a Business Software Alliance (BSA) hétfőn az MTI-vel.

A BSA mindezt annak kapcsán fejtette ki közleményében, hogy a kormányzat által létrehozott Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) a jövőben prioritásként kezeli a szerzői jogsértések elleni fellépést, és ezen belül a társadalmi tudatosságnövelő kezdeményezéseket.

A BSA közleményében üdvözli ezt, s úgy véli, a kreatív és az informatikai iparágat sújtó hamisítás messze nemcsak az érintett cégek gondja.

A szervezet üzleti világra vonatkozó adatai szerint az újonnan telepített szoftverek 42 százaléka illegális, ami miatt az iparág cégei 2007-ben 125 millió dollár, mintegy 25 milliárd forint bevételkiesést szenvedtek el. Az elmaradt jövedelem következtében ugyanakkor az állam is több milliárd forint értékű járulék és adó befizetésétől esett el.

A közlemény szerint ha a kormányzat és az üzleti szféra összefogásának eredményeként megvalósulna az illegalitási arány tervezett 10 százalékpontos javulása, akkor ez az IDC piackutató cég számításai szerint mintegy 1100 új, jól fizető munkahelyet hozna létre Magyarországon. Az iparág további 274 millió dollárral, vagyis mintegy 55 milliárd forinttal járulhatna hozzá a magyar gazdaság teljesítményéhez és 13 milliárd forint adó- és járulékbevételhez juttatná az országot.

A BSA álláspontja szerint a HENT által december 8-án bejelentett két társadalmi program, ezen belül a tájékoztató anyagok terjesztése és a vállalkozások könyvelőinek képzése egyformán jól szolgálhatja a szoftverhasználat és -gazdálkodás tudatosságának emelését.

A BSA és tagjai a jövőben is folytatják erőfeszítéseiket a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok védelme, a szerzői jog fontosságának tudatosítása és általában az illegális szoftverhasználat visszaszorítása érdekében. A BSA abban bízik, hogy egyre több cégvezető felismeri: nem éri meg illegális szoftvert használni, hiszen ezzel mind a céget, mind pedig saját magát teljesen szükségtelenül teszi ki jelentős kockázatoknak.

Kulcsszavak: BSA jog

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ingyenes eszközt fejlesztett az ESET a BlueKeep sebezhetőség ellenőrzésére

Az ESET nemrég kiadott egy ingyenes BlueKeep (CVE-2019-0708) eszközt annak ellenőrzésére, hogy a Windows operációs rendszert futtató számítógép védett-e a sérülékenység kihasználása ellen. A brute-force támadások és a BlueKeep a közvetlen Remote Desktop Protocol (RDP) kapcsolatokat használják, és lehetővé teszik a támadók számára, hogy különféle rosszindulatú tevékenységeket hajtsanak végre az áldozat szervereinek felhasználásával.

2020. január 24. 09:37

A Samsung bemutatja új Odyssey gaming monitor sorozatát

A Samsung bemutatja innovatív, ívelt Odyssey gaming monitor-családját. Az új készülékeket a játékosok igényeit szem előtt tartva alkotta meg a gaming monitorok világpiacán vezető szerepet betöltő vállalat*. A G9 és G7 ívelt QLED monitorok minden korábbinál látványosabban jelenítik meg a különféle tartalmakat 1000R-es ívelt kijelzőjükön és kimagasló hardveres teljesítményt nyújtanak. 

2020. január 23. 09:31

Akár hitelt is vehetnek fel a nevében a kiberbűnözők

Erősen indították a 2020-as évet a kiberbűnözők: a NAV, az E.ON és a PayPal nevében is próbálnak adatokat ellopni az ügyfelektől. A PayPal nevében folyó adathalászat a legveszélyesebb: a csalók itt nem csak bankkártya-adatokat, hanem saját fotót is kérnek személyi okmánnyal együtt. Az egyre gyorsabb ütemben fejlődő deepfake technológia miatt egy ilyen fotó megosztásával komoly problémákat okozhatunk magunknak, mert az adathalászok ezzel akár hitelt is igényelhetnek a nevünkben – hívja fel a figyelmet Solymos Ákos, a QUADRON Kibervédelmi Kft. szakértője. 

2020. január 21. 15:06

Félrevezető a bíróság közleménye az etikus hacker ügyében

Félrevezető tájékoztatást adott a Szolnoki Törvényszék a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyfele, a Magyar Telekom biztonsági hálózatában hibát feltáró etikus hacker peréről. Az ítéletet a napokban kapta kézhez a TASZ – a benne foglaltaknak számos ponton, elfogadhatatlan módon mond ellent a még decemberben kiadott bírósági közlemény.

2020. január 20. 12:07

A Sophos védelmet nyújt a fleeceware applikációkkal szemben

A Sophos a napokban publikálta a Fleeceware Apps Persist on the Play Store (a fleeceware appok továbbra is megtalálhatóak a Play Store-ban) kutatását. Ezek az appok a gyanútlan felhasználókkal igen magas árat fizettetnek olyan szolgáltatásokért, melyek elérhetőek ingyenes vagy olcsóbb appokban is. A kiberbiztonsági vállalat most közzétette azon problémás appokat, amelyek letöltés esetén nagy összeggel károsítják meg a felhasználót.

2020. január 20. 11:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

2020. január 23. 14:20

Így válthatja le személyi igazolványunkat, útlevelünket egy okostelefon

2020. január 16. 14:39

Újra fesztiváloznak a marketingesek

2020. január 9. 08:01

Digitális biztonsági trendek 2020-ban a Sophos szerint

2020. január 3. 11:44
online sportfogadás