Egy pár napig lehetőleg ne látogassunk ismeretlen vagy gyanús oldalakra

forrás Prim Online, 2008. december 17. 19:01

Az IE böngészőben létezik egy olyan kiskapu, melyet máris aktívan kihasználnak rosszindulatú weboldalak, ám javítás még nem létezik rá, így fokozott figyelemmel érdemes szörfölni - írtuk tegnap az Internet Explorereket érintő súlyos hibáról. A Microsoft Magyarország arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy az ilyen rosszindulatú kóddal rendelkező weboldalak a jelenlegi adatok szerint jellemzően Ázsiában fordulnak elő, Magyarországon pedig még egyetlen esetről sem tudnak. Átlagos internethasználati szokások mellett valószínűtlen, hogy baj érhesse a felhasználót.

A hiba kihasználásával valóban lehet kárt okozni a felhasználóknak, de ahhoz elég összehangolt támadásra van szükség - átlagos internethasználati szokások mellett valószínűtlen, hogy baj érhesse a felhasználót - közölte a Microsoft Magyarország képviselője.

A Microsoft jelenleg is vizsgálja az Internet Explorer újonnan felfedezett sérülékenységét kihasználó támadásokkal kapcsolatos bejelentéseket. Az első eredmények szerint a korlátozott számban előforduló támadások az Internet Explorer 7 felhasználói ellen irányulnak, ám maga a sérülékenység az Internet Explorer összes jelenleg támogatott verziójában jelen van. A Microsoft fejlesztői már gőzerőkkel dolgoznak a hiba megoldásán, ami, amint elkészül, várhatóan még a szokásos patch-kedd előtt elérhető lesz, out-of-band hibajavításként.

A sebezhetőség az Internet Explorer gyakorlatilag valamennyi változatára fennáll. A legtöbb jelenleg észlelt támadó kód az Internet Explorer 7-es változatát támadja - azonban aki ezt Windows Vistán használja (az IE7 védett módjával, ami alapértelmezett Vistán), annak ugyan a böngészője megtámadható, de a böngészőn keresztül nincs mód a rendszert magát támadni, így Vistán tényleges kár okozására jelenlegi a Microsoft információi szerint nincs még elméleti mód sem.

A Microsoft képviselője fontosnak tartja kiemelni, hogy nincsenek a felhasználók veszélyben pusztán attól, hogy megnyitják a böngészőjüket. Aki a megszokott weboldalait látogatja, nem fog találkozni a problémával. Kifejezetten támadó céllal létrehozott, rosszindulatú weboldalakra van szükség ahhoz, hogy kár érhesse a felhasználót, és arra a felhasználónak el is kell mennie önszántából, például egy csalilevéllel (phishing) rá kell venni arra, hogy látogasson el egy ilyen rosszindulatú weboldalra. A felhasználóknak csak arra kell figyelniük, hogy ez alatt a pár nap alatt, amíg nem érhető el hibajavítás, lehetőleg ne látogassanak el ismeretlen vagy gyanús oldalakra. Ne kattintson például olyan levelekben található linkekre, amelyekben kifejezetten az oldal meglátogatására akarják rávenni az olvasót.

Az ilyen rosszindulatú kóddal rendelkező weboldalak a jelenlegi adatok szerint jellemzően Ázsiában fordulnak elő, Európában nagyon kevés ilyenről tudunk, Magyarországon pedig még egyetlen esetről sem tudunk - tette hozzá a Microsoft illetékese.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Szerkessz 4K-s Adobe Premiere videókat az ASUSTOR Flashstor 12 Pro NAS-ról!

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő alkalmazás. Az Adobe Premiere videók szerkesztésére és speciális effektek hozzáadására is használható. Szerkesztés közben azonban olyan problémák léphetnek fel, mint a nem megfelelő teljesítmény, a tárolólemezek lassúsága, az elegendő tárolókapacitás hiánya, vagy éppen a lemezek meghibásodása és a biztonsági másolatok hiánya. A kevés tárhellyel rendelkező számítógépek felhasználóinak és a tartalomgyártóknak az ASUSTOR a Flashstor 12 Pro használatát javasolja a hatékony 4K-videószerkesztéshez.

2024. április 13. 06:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09