Kényszerszabadság a szilikon völgyben

Genda Csongor Zoltán, 2008. december 23. 18:04

A Financial Times legfrissebb számában az olvasható, hogy a nagy amerikai IT-cégek hosszabb karácsonyi pihenőt rendeltek el a gazdasági válság hatására.

A lap értesülései szerint a szakma nagyágyúi, mint a Hewlet Packard, a Dell, a Cisco Systems, az Advanced Micro Devices, a Texas Instruments és az Adobe üzemeinek nagy része zárva marad január 5-ig, ami pontosan két hét szabadságot jelent. A kényszerpihenő nem csupán az előállító és koordináló részlegeket, hanem a kutatási és fejlesztési osztályokat is érinti. A HP egyik szóvivője a Financial Times-nak elmondta, hogy az említett időszakban csupán az olyan kritikus fontosságú részlegek tartanak majd nyitva, mint az ügyfélszolgálat. A gazdasági magazin szerint a legtöbb alkalmazott fizetetlen szabadságra megy. Mindegyik cég takarékossági okokból kényszerül végrehajtani a mostani intézkedéseket. Még a Google is csökkenti azon étkezdéi számát, melyek este is nyitva tartanak.
Jól látszik tehát, hogy a pénzügyi válság az amerikai internetes cégeket is elérte, elemzők mintegy 180 ezres leépítésre számítanak az IT-ágazatban.
Egyes gazdasági szakértők azonban különös módon azon a véleményen vannak, hogy a mostani "megtisztulásra" szüksége van a szakmának.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38