A Google használata is szennyezi a környezetet

MTI Sajtóadatbank, 2009. január 13. 08:30

Hét gramm szén-dioxiddal terheli a környezetet minden egyes keresés a Google-on - mutatták ki a Harvard Egyetem fizikusai.

Alex Wissner-Gross és munkatársainak vizsgálata szerint az internetezésből fakadó károsanyag-kibocsátás szén-dioxidban számolva másodpercenként 0,02 gramm, a világ legnépszerűbb keresőjének használata asztali számítógéppel pedig kérdésenként 7 gramm. "Első hallásra ez nem tűnik soknak, mégis igen tetemes mennyiség, ha azt is figyelembe vesszük, hogy naponta durván 200 millió kérdéssel kell megbirkózniuk a keresőmotoroknak" - áll a BBC hírportálján megjelent tudósításában.

Az informatika káros környezeti hatásaira már számos kutatás rávilágított. A Global Action Plan (GAP) brit környezetvédő szervezet például 2007-ben kimutatta, hogy számítógépek miatt ugyanannyi üvegházhatású széngáz szabadul fel, mint a légi közlekedés során. A többi informatikai berendezés is környezetszennyező. Egy közepes nagyságú szerver szénlábnyoma - a készülék fogyasztásához szükséges energia megtermelése során a légkörbe kerülő szén-dioxid-mennyiség - például akkora, mint egy átlagos terepjáróé, amely 14 litert fogyaszt 100 kilométeren.

A Harvard kutatói szerint a Google azért képes a vetélytársaknál gyorsabban átfésülni az internetet, mert nagyobb infrastruktúrát működtet, ezért viszont a környezetet is nagyobb mértékben terheli. A keresőóriás közleményben reagált, amely szerint tisztában vannak a probléma súlyával. "Éppen ezért terveztük és építettük meg a világ leghatékonyabb adatközpontjait" - áll a közleményben. A fejlesztések eredményeképpen "egy keresőkérdés megválaszolása kevesebb energiát igényel, mint amennyit az internetező személyi számítógépe elfogyaszt a Google használata közben."

Kulcsszavak: Google környezetvédelem

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vékonykliens munkaállomásokkal támogatja a Delta Technologies a debreceni szakemberképzést

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Delta Technologies Nyrt. kiemelt figyelmet fordít az oktatási intézmények digitális felzárkóztatására. Ezen törekvés mentén a társaság leányvállalata, a Delta Systems Kft. a Delta Informatika Zrt-vel közösen összesen 1 000 darab vékonykliens munkaállomással járult hozzá a Debreceni Szakképzési Centrum eszközparkjának fejlesztéséhez.

2021. november 29. 12:20

Új notebookot hozott Magyarországra a HUAWEI

Megérkezett a legújabb HUAWEI notebook a magyar piacra. A prémium kialakítású MateBook 14-et nagy sebességű SSD-meghajtóval, Intel Core i5-1135G7 processzorral és Shark fin hűtőrendszerrel szerelték fel. A FullView képernyő 90 százalékos képernyő-test arányt biztosít. A HUAWEI MateBook 14 egyetlen töltéssel egy teljes napig használható, köszönhetően nagy kapacitású 56 Wh-s akkumulátornak. A notebookot kifejezetten arra tervezték, hogy könnyedén együttműködjön más eszközökkel, és munkára, valamint szórakozásra egyaránt alkalmas. 

2021. november 29. 11:07

Magyarok is bekerültek a régió leggyorsabban fejlődő technológiai cégei közé

Idén három magyar társaság is különdíjat kapott a közép-európai Deloitte Technology Fast 50 programban, a Growth Stars és Impact Stars kategóriákban. A program a régió leggyorsabban fejlődő technológiai vállalkozásait mutatja be, amire idén minden eddiginél több, közel 450 vállalat pályázott.

2021. november 29. 09:51

Védelem a készülék minden szintjén

A megkérdezett magyarok közel 85 százaléka internetezik naponta*, a folyamatosan az online közegben mozgó felhasználókat pedig számos biztonsági fenyegetés veszélyeztetheti. Kevesen tudják, hogy a malware-ek vagy más vírusok akár hetekig észrevétlenek maradhatnak a hagyományos védelemmel ellátott eszközökön. 

2021. november 28. 17:59

Az egy perc figyelem adja meg a podcast súlyát

Friss hír, hogy a Spotify jövőre 3,5 milliárd dollárt költ majd audió akvizícióra, és hazai területen is látszik a mozgolódás a műfaj körül, az Internet Hungaryn minden fontos bejelentés erről a területről szólt. A podcast a leggyorsabban fejlődő hazai médiapiaci terület: az IAB is kitüntetett figyelemmel kíséri a területet, az audio munkacsoport első, online kávézásának a témája a podcast hallgatók és a podcast hirdetések voltak.

2021. november 28. 16:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12