Hat éve először csökkentek a PC-eladások a negyedik negyedévben

Kiss Ádám Zoltán, 2009. január 15. 21:03

Több mint fél évtizede nem volt példa rá, hogy az értékesítési szempontból kiemelten fontos ünnepi utolsó negyedévben csökkenjenek az eladási mutatók, átalakulóban a piac felosztása is, a Dell helyére tör a szárnyaló Acer.

Ahogy a legtöbb területen, különösen a műszaki cikkek körében, a karácsonyi, ünnepi bevásárlási időszakot is magában foglaló utolsó három hónap kiemelt jelentőségű a PC-k világában is. Ezért érdekes hír, hogy a globális értékesítések hat év után első ízben csökkentek az előző évi adatokhoz képest.

Az IDC adatai szerint a PC értékesítések ilágszerte 0,4 százalékkal estek vissza, ami ugyan nem tűnik soknak, de már az is elég rossz hír az iparágnak, hogy nem nőttek. Ehhez hozzájön az a tény, hogy az Egyesült Államokban sokkal rosszabb volt a helyzet, ott 3,5 százalékkal rosszabb eredmények születtek 208 végén, mint a 2007-es esztendő hasonló időszakában. Az utolsó megközelítőleg hasonló helyzet 2002-ben állt elő, de akkor a mindig is lanyhábbnak tekintett második negyedévben, míg ebben a szektorban a karácsonyi negyedév mellett az iskolakezdést és a vállalti döntéshozók szabadságolásának lejártát magába foglaló harmadik negyedév számít még kiemelten fontosnak.

Az okok között nyilvánvalóan megtalálható a vállalati és magánköltekezést is jelentősen visszafogó gazdasági válság, mely az egyébként akár rendelkezésre álló források befagyasztását is eredményezte. A gyártók között élen a Hewlett-Packard 3,2 százalékos erősödéssel, második a Dell 6,3 százalékos piacszűküléssel, majd az Acer következik, mely nem kevesebb, mint 25,3 százalékkal növelte eladásait, és kilépve a kis gyártók közül, már a Dell helyére pályázik.

Kulcsszavak: PC trend

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Napi 75 milliót lopnak a csalók a kibertérben

Naponta 75 millió forintot tettek zsebre a digitális tér kalózai a bankkártyákat és a számlákat támadó csalásokkal az idei II. negyedévben. A visszaélésekben érintett pénzek több, mint 70 százaléka, közel 5 milliárd forint a bankszámlákról tűnt el – emlékeztet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

2023. szeptember 28. 18:34

A Zyxel új modellekkel bővíti népszerű switch sorozatát

A hagyományos switchek továbbra is az üzleti hálózati infrastruktúra gerincét képezik még a vezeték nélküli hálózatok korában is. A Zyxel GS1915 switchek gazdag funkciókészletet kínálnak, beleértve a nagy teljesítményű Power of Ethernetet (PoE) és a Nebula felhőalapú kezelést. Ráadásul rendkívül megfizethető áron kaphatók, emellett remek ár-érték arányú csomagban is elérhetők élvonalbeli vezeték nélküli hozzáférési pontokkal együtt.

2023. szeptember 27. 18:45

A Thermaltake The Tower 200 Mini toronyház új zöld színekben debütál

A Thermaltake bejelentette a The Tower 200 Mini toronyházak új verzióit a PC-rajongók kedvenc Turquoise, Racing Green színeiben, valamint az idei év új árnyalatában, Matcha Greenben. A Tower 200 egy kicsi, mégis tágas mini-ITX toronyház, amely egy ikonikus, függőleges kialakítással érkezik, képes befogadni akár egy 4090-es grafikus kártyát, és akár egy 280 mm-es AIO-t is támogat. A felhasználók már nagyon várták a The Tower 200 különböző színű változatait, a Thermaltake pedig meghallotta ezeket az igényeket. 

2023. szeptember 27. 17:19

Joule – az irodai munka új mértékegysége

Az SAP walldorfi főhadiszállásán tartott konferencia csúcspontjaként bemutatkozott Joule, a természetes nyelvet használó, generatív mesterséges intelligencia alapú irodai asszisztens, amellyel végérvényesen megváltoznak az üzletviteli folyamatok. A Joule beágyazódik az SAP felhőalapú vállalati portfóliójába, és képes lesz proaktívan betekintést adni a vállalati adatok mélységébe, nem csak az SAP teljes szoftverportfólióján, hanem akár harmadik féltől származó forrásokat is feldolgozva. 

2023. szeptember 27. 14:23

Elismerték az Epson fenntarthatósági törekvéseit

Az Epson idén harmadjára nyerte el a DataMaster Lab GREEN Award díját, amellyel tintasugaras innovációját és általános fenntarthatósági erőfeszítéseit ismerték el. Ráadásul dupla elismerést zsebelhetett be a márka, ugyanis a terméktesztek során a DataMaster ötcsillagos értékelést adott az Epson AM-C többfunkciós tintasugaras másolóinak.

2023. szeptember 26. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38