Új, informatikai doktori iskola indult Szegeden

MTI Sajtóadatbank, 2009. január 19. 09:15

Tizenkilencre bővült a doktori iskolák száma január elsejével a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE); az informatikai doktori képzés elindításával megalakult a műszaki tudományterületen is az első doktori iskola - tájékoztott az SZTE Doktori Intézetének igazgatója.

Az újdonságról Klukovits Lajos elmondta: a számítástechnika korábban a matematikai doktori iskolához tartozott, január elsejével vált külön. Megmaradt a régi Matematika és Számítástudomány Iskola - amely továbbra is tartalmazza a speciális elméletet - és indult egy Informatikai Doktori Iskola. Utóbbi az elméleti háttér mellett már a gyakorlatorientált tudás átadását is szolgálja. Az SZTE-n így már csak egy olyan területnek nincs doktori képzése, amelyet alap- és mesterfokon oktatnak: a művészeteknek.

 Az egyetem doktori iskoláiban 74-en szereztek PhD-fokozatot ebben a tanítási félévben. A legtöbben, összesen 30-an a Természettudományi és Informatikai Karon teljesítették a doktori fokozat megszerzéséhez szükséges követelményeket - mondta az egyetemen rendezett ünnepi doktoravatást megelőzően Klukovits Lajos, hozzátéve: emellett 12 bölcsész, 2 jogász, 26 orvos és 4 gyógyszerész kapta meg pénteken a doktori címet.

 Az SZTE doktori iskoláiban mintegy 800 doktorandusz tanul, közülük 350-en államilag támogatott helyen. Tovább tolódik az arány az egzaktabb tudományok felé, ami már érződik a finanszírozásban is. Növeli ugyanis a kormány a finanszírozott doktori keretet a természettudomány és az élettudomány, valamint a műszaki képzések irányában, és csökken a bölcsész, illetve a társadalomtudományi képzésre szánt összeg - tette hozzá az igazgató. A következő tanévben az egyetem 116 doktorandusz hallgatót vehet föl államilag támogatott helyre, azaz ugyanannyit, mint 2008-ban. Ebből 92-nek kell lennie a természettudományi, műszaki és élettudománnyal foglalkozók számának.

 Az SZTE indította doktori képzések államilag finanszírozott helyeire tudományterülettől függően két és félszeres, illetve négyszeres a túljelentkezés; a felvételizők zöme a szegedi egyetemről kerül ki, de lassan megjelennek a külföldi részképzéses hallgatók is - mondta Klukovits Lajos.

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ipari szimulációs szoftver segítheti az elektromobilitási kutatásokat

A villamos gépekkel és az elektrodinamikával kapcsolatos munkákban használható, rendkívül korszerű ipari szimulációs szoftverről tartott ingyenes konferenciának és képzésnek adott helyet az elektromos járművekkel kapcsolatos kutatásokban is egyre meghatározóbb szerepet betöltő Széchenyi István Egyetem. A rendezvényen az intézmény kutatói, valamint partnercégek munkatársai fejlesztették tudásukat.

2022. július 6. 12:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24