Fizetésképtelen a Qimonda, bajban az Infineon, veszteséges a Samsung

Milkovits Gábor, 2009. január 24. 08:34

Az Infineon tulajdonába tartozó Quimonda memóriacsip-gyártó nehéz helyzete miatt csődöt jelentett, az anyacég pedig kénytelen komoly pénzinjekcióval a segítségére sietni. Eközben a Samsung Electronics történetében először veszteségről számolt be.

A Qimonda tavaly december óta már nemcsak az Infineon, hanem a német állam számára is igazi pénznyelő: a DRAM céget alig egy hónapja, 325 millió eurós segéllyel mentették meg a csődtől, amiből Szászország 150 milliót, az anyacég pedig 75 milliót finanszírozott, míg a többit egy bankhitelt tette ki. Akkor az Infineon azzal vette rá a helyi kormányzatot a beavatkozásra, hogy a Qimonda felszámolása esetén mintegy 13 ezer ember kerülhet az utcára. Nos, újabb segély nélkül ez a veszély ismét elérhető közelségbe kerülhet. Mivel a DRAM modulok ára legalább egy éve folyamatosan esik, a gazdasági válság csak tovább mélyítette a Qimonda nehéz helyzetét. Az anyavállalatra háruló várható anyagi következmények miatt az Infineon papírok árfolyama 5,6 százalékpontot esett az európai technológiai tőzsdén.

Eközben a Samsung Electronics is meglepte a piacot, ugyanis a cég történetében először veszteséges negyedévről volt kénytelen beszámolni. A 937 milliárd won (kb. 150 milliárd Ft) veszteség fő oka a társaság szerint az általános keresletcsökkenés mellett a félvezetőpiacon tapasztalható, vártnál nagyobb mértékű visszaesés.

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar cég innovációiért rajong a világ

Piros Attila, a Saint-Gobain Hungary vezérigazgatója a nyolcadik Bizalom Gálán vehette át a legmagasabb üzleti kategória nagydíját, a Leader Of The Year trófeát a nagyvállalati kategóriában. A díjazott vezető nemcsak a cége szakmai sikereire és innovációira büszke, de arra is, hogy munkatársai is a szívükön viselik a vállalat működését és a fenntarthatósági törekvéseiket.

2023. március 26. 16:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48