Fizetésképtelen a Qimonda, bajban az Infineon, veszteséges a Samsung

Milkovits Gábor, 2009. január 24. 08:34

Az Infineon tulajdonába tartozó Quimonda memóriacsip-gyártó nehéz helyzete miatt csődöt jelentett, az anyacég pedig kénytelen komoly pénzinjekcióval a segítségére sietni. Eközben a Samsung Electronics történetében először veszteségről számolt be.

A Qimonda tavaly december óta már nemcsak az Infineon, hanem a német állam számára is igazi pénznyelő: a DRAM céget alig egy hónapja, 325 millió eurós segéllyel mentették meg a csődtől, amiből Szászország 150 milliót, az anyacég pedig 75 milliót finanszírozott, míg a többit egy bankhitelt tette ki. Akkor az Infineon azzal vette rá a helyi kormányzatot a beavatkozásra, hogy a Qimonda felszámolása esetén mintegy 13 ezer ember kerülhet az utcára. Nos, újabb segély nélkül ez a veszély ismét elérhető közelségbe kerülhet. Mivel a DRAM modulok ára legalább egy éve folyamatosan esik, a gazdasági válság csak tovább mélyítette a Qimonda nehéz helyzetét. Az anyavállalatra háruló várható anyagi következmények miatt az Infineon papírok árfolyama 5,6 százalékpontot esett az európai technológiai tőzsdén.

Eközben a Samsung Electronics is meglepte a piacot, ugyanis a cég történetében először veszteséges negyedévről volt kénytelen beszámolni. A 937 milliárd won (kb. 150 milliárd Ft) veszteség fő oka a társaság szerint az általános keresletcsökkenés mellett a félvezetőpiacon tapasztalható, vártnál nagyobb mértékű visszaesés.

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Irodát nyit Budapesten az Amazon Web Services

Az Amazon Web Services 2023. június 5-én nyitja meg az első budapesti irodáját, ami része az AWS folyamatos közép-kelet-európai bővülésének a növekvő számú régiós ügyfelek, partnerek kiszolgálásához. Az új magyarországi központ révén a munkatársak még több támogatást adhatnak az AWS felhőszolgáltatásaira való átálláshoz a különböző méretű magyarországi szervezetek, köztük induló vállalkozások, startup-ok, vállalatok, valamint a közszféra szervezetei számára.

2023. június 5. 14:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39