Konferencia az Akadémián: Nemzeti Digitális Közmű

Kovács Attila, 2009. január 26. 16:28

Mi a Nemzeti Digitális Közmű? címmel a MeH Infokommunikációs Államtitkársága, valamint a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Intézet a hazai tudományos, innovációs és felsőoktatási élet prominens tagjainak a bevonásával 2009. január 26-án gondolatébresztő, tudatosító célzatú konferenciát rendezett a Magyar Tudományos Akadémián.

A szervezők és az előadók is úgy látják: hazánk versenyképességének fenntartásához és az esélyegyenlőség megteremtéséhez elengedhetetlen egy olyan infrastruktúra létrehozása, amely mindenki számára elérhető, interaktív, teljes körű kommunikációs hozzáférést biztosít a közigazgatás, az egészségügy, az oktatás, a kutatás-fejlesztés, a média nagy mennyiségű digitális adataihoz. A nem túl közeli közmegegyezésen alapuló Nemzeti Digitális Közmű (NDK) program eszköze az állam által előkészített jövőt álló, homogén és integrált optikai gerinc- és felhordó hálózat, minden település maradéktalan elérésével.

A konferencia sajtótájékoztatóján Baja Ferenc, a MeH államtitkára a következőkben foglalta össze a konferenciát, illetve a szándékokat, törekvéseket. A magyar társadalom modernizációs eszközeként tekintett NDA, mint a mindenkor legkorszerűbb infokommunikációs infrastruktúra, a Magyarországon rendelkezésre álló humán erőforrásokkal együtt ismételten piacképessé teheti hazánkat Európa és a világ számára. Megteremtheti az oktatási és kutatás-fejlesztési kommunikációs infrastruktúra EU-konform módon való, költséghatékony kialakításának lehetőségét, így biztosítva hazánk teljes értékű csatlakozását az Európai Kutatási Térséghez (ERA), valamint lehetővé téve az érintett kör intézményeinek részvételét az európai programokban és projektekben.

A konferencián Sallai Gyula (BME) a jövőben a lehető legnagyobb EU támogatásból (is) megvalósítandó projekt lehetséges műszaki, infrastrukturális hátterét mutatta be (nyitott architektúra, 6-10 Mbit/s-os sávszélesség, üvegszálas gerinchálózat stb.). Kroó Norbert (MTA) az össztársadalmi NDA mintájául szolgáló két létesítményről, az elektronikus kormányzati gerinchálózatról, valamint az akadémiát és a felsőoktatási intézményeket összekapcsoló hálózatról beszélt. Pléh Csaba (BME) a szociológia eredményei tükrében vizsgálta a közösségi hálózatok lehetőségeit. Kérdésre válaszolva Baja kijelentette, minden további technikai részlet a teljes (politikai, lakossági, civil szféra stb.) konszenzus függvénye, ennek céljából a témában további konferenciákat szerveznek, következő lépésként pedig a projekt megindítása támogatását elérendő a parlament informatikai albizottságában ötpárti egyeztetést kezdeményeztek.   

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Bridgestone készen áll arra, hogy otthonában üdvözölje a világot

A Bridgestone Corporation az egyetlen olyan világszintű olimpiai és paralimpiai partner, amelynek globális központja Tokióban van. A vállalat az olimpiai eseményekig hátralevő egy évben arra invitálja a világot, hogy kövesse az ötkarikás játékokhoz vezető útján, és tapasztalja meg, mit jelent segíteni az embereknek álmaik megvalósításában.

2019. július 22. 18:53

A Fujitsu mérsékli a vizuális ellenőrzést támogató MI-megoldások költségeit

A Fujitsu a Laboratories of Europe a mai napon két olyan új technológiát mutatott be, amely jelentősen mérsékli a vizuális ellenőrzést támogató MI-megoldások létrehozásának költségeit. Az új megoldás olyan új típusú, normál (sérülésmentes) adatokkal betanítható hibaészlelő technológiát használ, amely jelentősen mérsékli az adatsorok összeállításának költségét, és lehetővé teszi a korábban nem észlelt minták azonosítását. 

2019. július 22. 17:19

Augusztus 1-től hazánkban is megvásárolható a Honor 20

A Honor okostelefon márka bejelentette, hogy augusztustól 1-től Magyarországon is megvásárolható a Honor 20. A készüléken mutatkozik be a vállalat új, nagy sebességű Bluetooth technológiája, ami az adott környezeti tényezőknek megfelelően növeli a jelerősséget. Amennyiben a csatlakoztatni kívánt eszköz jelerőssége gyenge, a Honor 20 képes megnövelni az átvételi teljesítményt. A Honor 20 így akár 200 méteres távolságig is stabil kapcsolatot biztosíthat, a technológia működését pedig mesterséges intelligencia támogatja, így automatikusan kikapcsol, ha a jelerősség, illetve a környezeti tényezők megfelelőek, kímélve ezzel az akkumulátort.

2019. július 22. 15:56

Várakozáson felüli növekedés a mobilfizetésben

A 2018. évet is meghaladóan nőtt 2019. első felében a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer forgalma, míg 2017. évhez viszonyítva 2018-ban közel 20 százalékkal emelkedett az országosan egységes mobilfizetési szolgáltatásokhoz kapcsolódó fizetéssel végződő tranzakciók száma, addig 2019. első félévében már közel 25 százalékkal nőtt a forgalmi érték. Az idei év júliusáig már közel 2,6 millió felhasználó vette igénybe a rendszert.

2019. július 22. 14:15

Olyan film készült a budapesti éjszakáról, amilyen még soha

Az éjjel láthatatlan hősei előtt tiszteleg a Huawei legújabb kampányában. A gyártó új okostelefon-családja, a P30 széria kiemelkedő kameraképességei ihlették azt a rövidfilmet, amelyet múlt héten mutattak be a nagyközönségnek a Toldi Moziban. Az alkotásban a Huawei olyan hivatások képviselőit mutatja be, akik napnyugta után állnak munkába azért, hogy mindenki jól érezze magát és biztonságban szórakozhasson. „Az Éjszaka Hősei” című rövidfilm már online elérhető a vállalat közösségi oldalán.

2019. július 22. 12:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Vodafone megkapta az engedélyt a UPC felvásárlására

2019. július 18. 17:06

A 4iG megvásárolja a T-Systems Magyarországot

2019. július 9. 11:43

A Bosch repülni tanítja az autókat

2019. június 21. 14:03

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26
online sportfogadás