Konferencia az Akadémián: Nemzeti Digitális Közmű

Kovács Attila, 2009. január 26. 16:28

Mi a Nemzeti Digitális Közmű? címmel a MeH Infokommunikációs Államtitkársága, valamint a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Intézet a hazai tudományos, innovációs és felsőoktatási élet prominens tagjainak a bevonásával 2009. január 26-án gondolatébresztő, tudatosító célzatú konferenciát rendezett a Magyar Tudományos Akadémián.

A szervezők és az előadók is úgy látják: hazánk versenyképességének fenntartásához és az esélyegyenlőség megteremtéséhez elengedhetetlen egy olyan infrastruktúra létrehozása, amely mindenki számára elérhető, interaktív, teljes körű kommunikációs hozzáférést biztosít a közigazgatás, az egészségügy, az oktatás, a kutatás-fejlesztés, a média nagy mennyiségű digitális adataihoz. A nem túl közeli közmegegyezésen alapuló Nemzeti Digitális Közmű (NDK) program eszköze az állam által előkészített jövőt álló, homogén és integrált optikai gerinc- és felhordó hálózat, minden település maradéktalan elérésével.

A konferencia sajtótájékoztatóján Baja Ferenc, a MeH államtitkára a következőkben foglalta össze a konferenciát, illetve a szándékokat, törekvéseket. A magyar társadalom modernizációs eszközeként tekintett NDA, mint a mindenkor legkorszerűbb infokommunikációs infrastruktúra, a Magyarországon rendelkezésre álló humán erőforrásokkal együtt ismételten piacképessé teheti hazánkat Európa és a világ számára. Megteremtheti az oktatási és kutatás-fejlesztési kommunikációs infrastruktúra EU-konform módon való, költséghatékony kialakításának lehetőségét, így biztosítva hazánk teljes értékű csatlakozását az Európai Kutatási Térséghez (ERA), valamint lehetővé téve az érintett kör intézményeinek részvételét az európai programokban és projektekben.

A konferencián Sallai Gyula (BME) a jövőben a lehető legnagyobb EU támogatásból (is) megvalósítandó projekt lehetséges műszaki, infrastrukturális hátterét mutatta be (nyitott architektúra, 6-10 Mbit/s-os sávszélesség, üvegszálas gerinchálózat stb.). Kroó Norbert (MTA) az össztársadalmi NDA mintájául szolgáló két létesítményről, az elektronikus kormányzati gerinchálózatról, valamint az akadémiát és a felsőoktatási intézményeket összekapcsoló hálózatról beszélt. Pléh Csaba (BME) a szociológia eredményei tükrében vizsgálta a közösségi hálózatok lehetőségeit. Kérdésre válaszolva Baja kijelentette, minden további technikai részlet a teljes (politikai, lakossági, civil szféra stb.) konszenzus függvénye, ennek céljából a témában további konferenciákat szerveznek, következő lépésként pedig a projekt megindítása támogatását elérendő a parlament informatikai albizottságában ötpárti egyeztetést kezdeményeztek.   

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Innovatív fogászati rendelőé az év egészségügyi honlapja

A budapesti MindenMent Fogászati Rendelőhálózat nyerte az egészségügyi kategória fődíját a 21. alkalommal megrendezett Az Év Honlapja pályázaton. A rendelő igazgatója szerint a honlap az orvos-beteg kommunikáció előszobája, ezért kiemelkedően fontos szerepe van.

2023. február 3. 11:19

Magyar startupok jelentkezését is várja Bécs

A Bécsi Gazdasági Ügynökség idén is meghirdette Vienna Startup Package nevű programját, amelynek keretében a kiválasztott startupok egy hónapon át ingyen ismerkedhetnek az osztrák főváros startup ökoszisztémájával, kapcsolatokat építhetnek és üzleti tanácsadáson vehetnek részt. 

2023. február 3. 09:57

Új chatbotjával szabadítja fel a mesterséges intelligencia képességeit a Viber

A Viber AI Chat & Create chatbotja lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kérdéseket tegyenek fel és képeket tervezzenek közvetlenül az alkalmazáson keresztül, a DALL-E és a Davinci mesterséges intelligencia technológiák támogatásával.

2023. február 2. 20:16

A Chameleon Smart Home a BÉT Xtend piac új belépője

2023-ban első alkalommal szólalt meg a Budapesti Értéktőzsde ikonikus csengője – a BÉT a mai napon az okosotthon-rendszerek fejlesztésével foglalkozó, a tavalyi évben Európában és Kanadában is terjeszkedő Chameleon Smart Home Nyrt.-t köszöntötte középvállalati platformján, a BÉT Xtenden. A Chameleon a sikeres tőzsdei bevezetés érdekében a BÉT középvállalati szolgáltatás-palettájának részét képező, európai uniós forrásból megvalósuló Mentor Programhoz is csatlakozott 2022 első felében. Az év második belépését jelző csengetés egyúttal előrejelzi, hogy az Xtend piac tavaly látott, dinamikus növekedése 2023-ban hasonló ütemben folytatódhat.

2023. február 2. 18:33

Egy vállalat ma már nem csak a saját biztonságáért felel

Egyre magasabb a vállalatok digitalizációs fejlettségi szintje, ami egyúttal azt is jelenti, hogy egyre jobban ki vannak téve olyan kiberbiztonsági támadásoknak, amelyek érzékeny adataikat veszélyeztethetik. A technológiai megoldásokat nyújtó cégek már jó ideje foglalkoznak nem csak termékfejlesztéseik, de egész ellátási láncuk kiberbiztonságával, amellyel nem csak saját, de ügyfeleik biztonságát is védik, és jó példával járnak elöl a piacon. 

2023. február 2. 16:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46