Oroszország újabb rendszerváltásra készül

Kiss Ádám Zoltán, 2009. január 27. 22:15

Az IT költségekben egyre nagyobb szerepet kapó szoftverkiadásokon spórolna Oroszország, mely saját független operációs rendszer kifejlesztését tervezi.

Ha összehasonlítjuk az IT költségekről készült képzeletbeli pillanatfelvételt 15-10, majd 5 évvel ezelőttről a maival, akkor világosan látszik, hogy a hardverárak állandó csökkenése mellett azok kapacitása szinte már szükségtelen mértéket is elérte. A fizikai eszközpark fiatalítása tehát töredékébe kerül, ám a szoftveroldal nem hogy olcsóbb lett volna, de sokak szerint legalább szinten marad, vagy növekszik. A sokszor nehezen tervezhető frissítésekkel együtt igen jelentős kiadásról van szó, így nem véletlen, hogy kormányzati körökben időről időre felmerül egy alternatív rendszer bevezetése.

Erre jó példa németországi szövetségi kormányzat, tartományi és városi kormányzatok Linux iránti érdeklődése. Az ott már jórészt megvalósult tervekhez hasonló merült fel Oroszországban is, ahol szintén Linux alapú saját rendszerekre állnának át. Bár a részletek még nem világosak, elhangzott egy igen közeli céldátum, miszerint még 2009 során az összes oroszországi iskola Linuxra váltana, az oktatás pedig jellemzően a kormányzati szervek átállásának gyakorlati főpróbája. A mostani hírek újabb lökést adhatnak a gazdasági válság által tüzelt nyílt forráskódú átállásoknak, jellemző például, hogy a másik nagyhatalom, az USA területén 29 állam 3000 iskolája állt át csak 2008 szeptembere és decembere között a Linuxra, ami szinte egy lépésben 20 ezer körüli számítógépállományt jelent.

Kulcsszavak: Linux közigazgatás

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

NMHH: indul az eljárás – augusztus 8-án lehet jelentkezni az 5G-s frekvenciákért

A piaci szereplők észrevételeit is figyelembe véve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) július 18-án véglegesítette és közzétette honlapján az ötödik generációs (5G) mobiltechnológia bevezetésének támogatására és a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásokra alkalmas frekvenciák árverésének részleteit tartalmazó dokumentációt.

2019. július 19. 12:50

Magyarország mobilhálózata a világ legjobbjai között

Az Opensignal 87 országot átfogó, legfrissebb tanulmánya szerint a magyar mobilhálózatok átlagos letöltési sebessége 32,7 Mbps, ami közel kétszer olyan gyors, mint 20 Mbps-os sebességet el nem érő globális átlag. Ezzel Magyarország a világon a 11., Európában a 6. leggyorsabbnak számít, és olyan országokat előzött meg, mint Csehország, Ausztria, Finnország, vagy éppen Japán. A leggyorsabb mobilhálózatok Dél-Koreában (52,4 Mbps átlagsebesség), Norvégiában (48,2 Mbps) és Kanadában (42,5 Mbps) vannak. 

2019. július 19. 11:00

Veszélyben az USA-ba történő adattovábbítások érvényessége?

Az Európai Bíróság akár visszaható hatállyal semmisítheti meg az SCC-k, illetve az EU-USA Adatvédelmi Pajzs intézményét. Ha ez megtörténik, akkor sok vállalkozás számíthat bírságokra vagy szankciókra.

2019. július 19. 09:21

Nyaralás alatt se fizess az adataiddal!

Hiába próbálunk nyaralás alatt digitális detoxot tartani, óhatatlanul szembesülünk azzal, hogy pihenés alatt is szükségünk van információkra: mit érdemes megnézni a környéken, milyen lesz az időjárás – ezekre a kérdésekre az interneten találjuk meg legkönnyebben a választ. De vajon biztonságban vannak-e az adataink egy hotel vagy étterem WiFi hálózatán? Sajnos nem. Itt jönnek képbe a virtuális magánhálózatok, ám ezek sem veszélytelenek: sokszor akár a kínai állam kezébe is kerülhetnek személyes információink. A QUADRON szakértőjének tanácsai most abban segítenek, hogy a nyaralás költségei mellett ne kelljen még az adatainkkal is fizetnünk. 

2019. július 18. 15:39

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

Elérhetővé vált a SUSE Enterprise Storage 6. A szoftveresen vezérelt tárolási megoldás használatával a vállalatok általánosan elérhető szerverekre és lemezmeghajtókra alapozva építhetnek ki és működtethetnek megfizethető tárolási rendszert. Az új, konténerizált és felhőalapú szolgáltatásokat is támogató funkciók segítik a szervezeteket abban, hogy zökkenőmentesen alkalmazkodjanak a változó üzleti igényekhez, miközben informatikai működési költségeiket is csökkenthetik. 

2019. július 17. 13:16

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Vodafone megkapta az engedélyt a UPC felvásárlására

2019. július 18. 17:06

A 4iG megvásárolja a T-Systems Magyarországot

2019. július 9. 11:43

A Bosch repülni tanítja az autókat

2019. június 21. 14:03

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26
online sportfogadás