Oroszország újabb rendszerváltásra készül

Kiss Ádám Zoltán, 2009. január 27. 22:15

Az IT költségekben egyre nagyobb szerepet kapó szoftverkiadásokon spórolna Oroszország, mely saját független operációs rendszer kifejlesztését tervezi.

Ha összehasonlítjuk az IT költségekről készült képzeletbeli pillanatfelvételt 15-10, majd 5 évvel ezelőttről a maival, akkor világosan látszik, hogy a hardverárak állandó csökkenése mellett azok kapacitása szinte már szükségtelen mértéket is elérte. A fizikai eszközpark fiatalítása tehát töredékébe kerül, ám a szoftveroldal nem hogy olcsóbb lett volna, de sokak szerint legalább szinten marad, vagy növekszik. A sokszor nehezen tervezhető frissítésekkel együtt igen jelentős kiadásról van szó, így nem véletlen, hogy kormányzati körökben időről időre felmerül egy alternatív rendszer bevezetése.

Erre jó példa németországi szövetségi kormányzat, tartományi és városi kormányzatok Linux iránti érdeklődése. Az ott már jórészt megvalósult tervekhez hasonló merült fel Oroszországban is, ahol szintén Linux alapú saját rendszerekre állnának át. Bár a részletek még nem világosak, elhangzott egy igen közeli céldátum, miszerint még 2009 során az összes oroszországi iskola Linuxra váltana, az oktatás pedig jellemzően a kormányzati szervek átállásának gyakorlati főpróbája. A mostani hírek újabb lökést adhatnak a gazdasági válság által tüzelt nyílt forráskódú átállásoknak, jellemző például, hogy a másik nagyhatalom, az USA területén 29 állam 3000 iskolája állt át csak 2008 szeptembere és decembere között a Linuxra, ami szinte egy lépésben 20 ezer körüli számítógépállományt jelent.

Kulcsszavak: Linux közigazgatás

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A konténer a leggyengébb láncszem a biztonságban

A konténerek hatékonyabbá teszik a vállalatok szoftverfejlesztési és működési folyamatait, ezért egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Biztonság szempontjából ugyanakkor kihívást jelentenek, egy friss felmérés szerint ugyanis az IT-döntéshozók ezeket a megoldásokat tartják a leggyengébb láncszemnek a céges informatikai infrastruktúra védelménél. A SUSE szakértői szerint a megfelelő konténerfelügyeleti platform segítséget nyújt a biztonság fenntartásában.

2019. augusztus 14. 13:19

Nincs több türelem GDPR ügyekben

Egy évvel a GDPR türelmi idejének lejárta után nem lesz olyan be nem jelentett adatvédelmi incidenssel kapcsolatos ügy, amelyben nem szab ki bírságot a NAIH – mondta Péterfalvi Attila hatósági elnök a Deloitte MeetingRequest podcastjében. A 2018. május 25-én élesedett jogszabály miatt minden vállalatnak érdemes kiemelten figyelnie arra, hogy teljesítse a jogalkotók elvárásait. 

2019. augusztus 13. 09:12

A Barion felkészült a PSD2 erős ügyfélhitelesítésre Magyarországon

Szeptember 14-én hazánkban is életbe lép a PSD2 EU direktíva részeként az erős ügyfélhitelesítésre (SCA) vonatkozó szabályozás, mely alapjaiban változtatja meg az online bankkártyás fizetések menetét. A Barion az online fizetési szolgáltatók közül Magyarországon elsőként és egyelőre egyedüliként kapta meg a két nagy nemzetközi kártyatársaság megfelelőségi tanúsítványát. Ezzel biztosítva online fizetési rendszerének zavartalan működését az erős ügyfélhitelesítési szabályozás bevezetését követően is.

2019. augusztus 12. 17:38

Néhány éven belül mindenkinek lehet digitális identitása?

Virtuális “énünkkel” szinte minden olyan ügyet elintézhetnénk - akár egy okostelefonon is - , amelyhez eddig ügyfélszolgálatra kellett menni. Ez nem utópia vagy túlzás, a jogi és a technológiai keretek is adottak ahhoz, hogy az eddig papíron zajló, döntően személyes megjelenést igénylő ügyintézést áttereljük a digitális térbe.

2019. augusztus 12. 12:27

Felkészültek az egyetemek: új IT rendszerrel várják a tanév indulását

Új informatikai rendszert vezetett be 15 hazai egyetem. A csaknem 4 milliárd forintos EU-projektnek köszönhetően a felsőoktatási intézmények hatékonyabban tudnak működni.

2019. augusztus 9. 16:45

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53

Rekordbevétel az LG-nél

2019. július 30. 17:03
online sportfogadás