Oroszország újabb rendszerváltásra készül

Kiss Ádám Zoltán, 2009. január 27. 22:15

Az IT költségekben egyre nagyobb szerepet kapó szoftverkiadásokon spórolna Oroszország, mely saját független operációs rendszer kifejlesztését tervezi.

Ha összehasonlítjuk az IT költségekről készült képzeletbeli pillanatfelvételt 15-10, majd 5 évvel ezelőttről a maival, akkor világosan látszik, hogy a hardverárak állandó csökkenése mellett azok kapacitása szinte már szükségtelen mértéket is elérte. A fizikai eszközpark fiatalítása tehát töredékébe kerül, ám a szoftveroldal nem hogy olcsóbb lett volna, de sokak szerint legalább szinten marad, vagy növekszik. A sokszor nehezen tervezhető frissítésekkel együtt igen jelentős kiadásról van szó, így nem véletlen, hogy kormányzati körökben időről időre felmerül egy alternatív rendszer bevezetése.

Erre jó példa németországi szövetségi kormányzat, tartományi és városi kormányzatok Linux iránti érdeklődése. Az ott már jórészt megvalósult tervekhez hasonló merült fel Oroszországban is, ahol szintén Linux alapú saját rendszerekre állnának át. Bár a részletek még nem világosak, elhangzott egy igen közeli céldátum, miszerint még 2009 során az összes oroszországi iskola Linuxra váltana, az oktatás pedig jellemzően a kormányzati szervek átállásának gyakorlati főpróbája. A mostani hírek újabb lökést adhatnak a gazdasági válság által tüzelt nyílt forráskódú átállásoknak, jellemző például, hogy a másik nagyhatalom, az USA területén 29 állam 3000 iskolája állt át csak 2008 szeptembere és decembere között a Linuxra, ami szinte egy lépésben 20 ezer körüli számítógépállományt jelent.

Kulcsszavak: Linux közigazgatás

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ultra-széles ívelt gaming monitorok az AOC-tól

Az AOC bemutatja új G2 sorozatának két új, 86,3 cm (34 hüvelyk) képátlójú, ultra-széles (21:9) gaming képernyőjét. A két UWQHD (Ultra-Wide Quad HD – 3440 x 1440 pixel) képernyő első ránézésre egyforma – a különbség a képfrissítési sebességben keresendő.  

2019. december 11. 13:59

IT biztonsági tippek az ünnepi utazós időszakra

Az ünnepek közeledtével a szokásosnál is nagyobb figyelmet kell fordítanunk adataink védelmére és otthonunk, családunk digitális biztonságára. Utazás alatt különösen óvatosnak kell lennünk. Hogy nagyobb sikerrel vehessük fel a harcot a kiberbűnözőkkel, ajánlatos megfogadni az alábbi „mit ne tegyünk / mit tegyünk” tanácsokat.

2019. december 9. 13:55

Az MMD bemutatja a Philips 276C8 monitort

Az MMD, a Philips monitors márka licencpartnere bejelenti az USB-C csatlakozóval rendelkező Philips Moda 276C8 LCD monitor piaci bevezetését. Ez a 27 hüvelykes Quad HD monitor minden olyan funkcióval rendelkezik, amelyre egy mai felhasználónak szüksége van ahhoz, hogy a számítógép előtt töltött minden percét élvezhesse. A stílusos káva nélküli esztétikától kezdve az USB-C csatlakoztathatóságon át a kiváló képminőségig, a Philips 276C8 a teljesítmény és a dizájn ideális elegyét kínálja.

2019. december 6. 13:24

Helyi 5G-hálózatokat hoz létre a Bosch

A Bosch úgy véli, hogy a helyi 5G-hálózatok jelentik az előremutató utat. A vállalat 5G üzemeltetési engedélyekért folyamodott Németország egyes területein.

2019. december 5. 13:59

5 fontos tanács a zsarolóvírusokkal szemben

A zsarolóvírusok évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek – legalábbis a kiberbűnözők körében. Ez azt mutatja, hogy a vállalatoknak még mindig nem sikerült átfogó és hatékony védelmet kiépíteni a ransomware támadásokkal szemben. A Micro Focus szakértői szerint többszintű védelmet érdemes kialakítani, amely kiterjed a biztonsági mentésekre, a rendszerek naprakészen tartására és ellenőrzésére, az adatok titkosítására, valamint a felhasználók oktatására is. 

2019. december 1. 09:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Elálltak a felek a T-Systems tranzakciótól

2019. december 11. 10:28

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23
online sportfogadás