Vihar a Wikipédia szabályzatának szigorítása körül

MTI Sajtóadatbank, 2009. január 29. 10:03

Szigorodhat az angol nyelvű Wikipédia szerkesztési szabályzata: a szavazók többsége elfogadta, hogy kiadás előtt ellenőrizzék a szócikkekbe kerülő változtatásokat, de az ellenzőknek még van esélye alternatív javaslatra.

A német Wikipédia már egy éve alkalmazza azt a szerkesztési elvet, hogy egy új vagy ismeretlen szerkesztő által írt bejegyzés csak akkor kerülhet az internetes közösség által szabadon alakított online enciklopédiába, ha azt előbb az oldal egy korábbi szerkesztője ellenőrizte.

Jimmy Wales amerikai internetes vállalkozó, a Wikipédia társalapítója azért javasolta a szerkesztési szabályok szigorítását az angol nyelvű wikioldalon, mivel a közelmúltban két amerikai szenátorról, Robert Byrdről és Edward Kennedyről szóló bejegyzésben megtévesztően a halálhírüket költötték - jelentették kedden brit internetes hírszolgálatok.

"Ez a képtelenség száz százalékig elkerülhető lett volna az ellenőrzéssel" - érvelt Wales a Wikipédia netes fórumán.

Online szavazásra tette fel az ellenőrzés kérdését, amit a voksolók 60-40 arányban elfogadtak, ám az ellenzők nyomására az alapító bejelentette, hogy egyelőre nem zárják le a kérdést. Felajánlotta, hogy a kisebbség, amely ellenzi a dolgot, tegyen alternatív javaslatot a következő hét napban, amiről két hét elteltével ismét lehet majd szavazni - ismertette a BBC.

Sokak szerint azért elvetendő Wales javaslata, mert nem működőképes. Nehézkessé válik a szerkesztés, az új bejegyzések napokat, vagy heteket is késhetnek az ellenőrzés miatt. Erre panaszkodtak egyébként a német wikioldal kritikusai is.

Az agydaganatban szenvedő Kennedy szenátor a Barack Obama beiktatása utáni díszebéden esett össze, és rövid időre kórházba került. Kisvártatva valaki beleírta a róla szóló bejegyzésbe, hogy elhunyt, ám a félrevezető adatot perceken belül javították - emlékeztetett a The Daily Telegraph online kiadása.

A Wikipédiának naponta durván hatmillió olvasója van.

Kulcsszavak: Wikipedia

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Technológia-imádó vállalkozó anyuka Az Év Marketingese

A veszprémi Sóskuthyné Mészáros Mira lett Az Év Marketingese. A fiatal vállalkozónő példátlan gyorsasággal alkalmazza a legújabb technológiai újdonságokat a marketingjében, mellyel kiemelkedett a piaci versenyből. A 16. Marketing Szuperkonferencia keretében megrendezett verseny, idén először élő online közvetítésen is követhető volt a Facebookon.

2023. szeptember 23. 13:55

Búvárkodásra is alkalmas prémium okosórával bővült a Huawei magyarországi kínálata

Búvárkodásra is alkalmas okosórát hozott a Huawei hazánkba. A luxusórák formavilágát idéző WATCH Ultimate 100 méteres mélységig vízálló, precíz navigációs rendszerrel szerelték fel, és kifejezetten strapabíró anyagokból készült. Az óra átfogó egészségkövető funkciókkal, többek között EKG-méréssel és stresszfigyeléssel is rendelkezik. A HUAWEI WATCH Ultimate egyaránt kompatibilis Android és iOS okostelefonokkal.

2023. szeptember 23. 12:10

Hajlítható élmény a Try Galaxy segítségével

Már elérhető a Samsung Try Galaxy program frissítése, amellyel a nem androidos okostelefonok  felhasználói már magyar nyelven is kipróbálhatják a One UI 5.1.1 szoftver vonzó lehetőségeit és felfedezhetik az új Galaxy Z Flip5 és Z Fold5 okostelefonok funkcióit. A Galaxy Z Fold5 sokoldalú és magával ragadó kijelzőjének előnyeit újszerűen mutatja be az alkalmazás: két párosított eszközön szemlélteti a hajlítható élményt.

2023. szeptember 23. 10:23

Emeld magasabb szintre az edzésterved a HONOR Watch 4 segítségével

A HONOR bejelentette a HONOR Watch 4-et, a viselhető HONOR készülékek legújabb tagját. Stílusos formatervezés, precíz funkciók, egy nagy, akár 60Hz-es képfrissítésre is képes, 1,75-os színes AMOLED kijelző jellemzik amellett, hogy Bluetooth hívásokra is alkalmas. Mindehhez egy akár 14 napot is bíró akkumulátor társul, amivel tökéletes társ a fittség nyomon követésére bárhol, bármikor.

2023. szeptember 22. 19:33

Az iPhone 15 mostantól hazánkban is megvásárolható

Az ikonikus iPhone sorozat legfrissebb készülékei, az iPhone 15, az iPhone 15 Plus, az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max mellett az Apple Watch Series 9 és az Apple Watch Ultra 2 is a boltok polcaira kerül szeptember 22-én. Az Apple innovációinak sorában újabb mérföldkövet jelentő termékek mától a tavalyinál jelentősen kedvezőbb áron kaphatóak az iSTYLE hazai, kilenc üzlettel rendelkező Apple Premium viszonteladói hálózatában. 

2023. szeptember 22. 17:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59