Norton 2009: gyorsnak gyors, biztonságosnak biztonságos - de

forrás Prim Online, 2009. február 1. 11:51

2008 második felében jelent meg a piacon új Symantec Norton 2009. Az alkalmazások sebességét szem előtt tartva újratervezett Norton 2009 teljesítménye jelentősen javult, ám az ennek érdekében tett egy-két apró trükk biztonsági kockázatot jelent a felhasználók számára.

A Norton AntiVirus és a Norton Internet Security 2009 legfontosabb újdonsága a kisebb erőforrásigény, a megnövekedett sebesség: teljesen újfajta vírusszkennelési módszert használ; egyetlen klikkel, egy percnél rövidebb idő alatt telepíthető; alig 7 MB memóriát igényel; impulzusszerűen, átlagban naponta 222 frissítést végez el.

A HWSW szerkesztője cikkében a bootolás felgyorsítására alkalmazott – ahogyan fogalmaz – „jópofa trükköt” ismerteti.

A Védtelenül hagyják a bootoló PC-t a 2009-es Norton-termékek című cikkében a szerző a szoftverekben helyet kapott "early load" opcióra hívja fel a figyelmet.
A maximális védelem érdekében, vagyis hogy a gép indításakor is legyen aktív kártevővédelem, az "early load" opciót célszerű bekapcsolni (alapértelmezésként ugyanis ki van kapcsolva), az Internet Security 2009 súgójában ezt javasolja is a Symantec - persze várjuk az olyan tipikus felhasználók jelentkezését, akik egy szoftver telepítése után akkurátusan végigolvassák a termék súgóját.
Az "early load" opció tehát lehetővé teszi, hogy a rezidens védelem ne rögtön a rendszer indításakor töltődjön be, amikor amúgy is szoftverek sokasága növeli a processzor és a merevlemez terhelését elindulásával, hanem csak később, ezáltal a gép hamarabb lesz használható. A cikkíró kipróbálta, milyen gyorsan indul a gép az "early load" kikapcsolt és bekapcsolt állapotában: bekapcsolva 1 perccel tovább tartott.

A rendszerindulást lassító early load alapértelmezésként kikapcsolt állapota nem megy a biztonság rovására – állítja a cég képviselője, hiszen az AutoProtect funkció rendszerindításkor mindig elindul, „a kérdés az, hogy mikor”. (Ez látszólag attól függ, hogy a Windows indításakor hány szoftver indul el automatikusan, magasan tartva a processzor terhelését.) A Symantec fogyasztói termékekért felelős európai vezetője szerint a legtöbb esetben az early load kikapcsolt állapotban is megfelelő biztonságot nyújt. Csakhogy a cikkíró egy próba során kikapcsolt "early load" mellett 46 (negyvenhat) másolatot tudott készíteni a vírusirtók tesztelésére is használt eicar.com fájlról, csak ezt követően indult el és riasztott az AutoProtect, ami megakadályozta a további másolatok készítését. „Ezek alapján úgy tűnik, ha valaki a Norton AntiVirus 2009-re vagy a Norton Internet Security 2009-re bízza gépe védelmét, bootolás közben sebezhető marad. Valószínűleg csak idő kérdése, hogy megjelenjenek olyan kártevők, például dropperek, amelyek ezt kihasználva a rendszer indulására időzítik tevékenységüket, amikor a memóriarezidens védelem még nem aktív. Akár meg is akadályozhatják a védelem betöltődését és ezután szabadon garázdálkodhatnak” – vonja le a következtetést a HWSW szerkesztője.

Nem ez az első trükk, amit a Symantec alkalmaz.

Kulcsszavak: Symantec security Norton

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Éles részletek és tiszta, gyors tempójú mozgás az AGON by AOC új gaming monitorával

Az AGON by AOC – a világ vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája büszkén mutatja be a kompakt Q24G2A/BK modellt az AOC GAMING termékpalettájáról. Ez a gaming monitor egy 23,8″-es (60,4 cm) IPS panellel rendelkezik, amely figyelemre méltó QHD felbontást (2560x1440) biztosít 165 Hz frissítési rátával és 1 ms MPRT válaszidővel. Az 1000:1 kontrasztarányt és 108,7% -os sRGB színskála-lefedettséget kínáló AOC GAMING Q24G2A/BK lenyűgöző látványt és reszponzív teljesítményt nyújt helytakarékos formában.

2023. május 28. 13:32

Ötéves digitális átalakítási program elindításáról állapodott meg a Diageo az SAP-val és az IBM-mel

Informatikai környezetének teljes korszerűsítésére indított programot a világhírű italmárkák gyártásáról és forgalmazásáról ismert Diageo. A többek közt a Guinness, a Smirnoff és a Johnnie Walker márkákat birtokló Diageo a folyamatainak újratervezését és fejlesztését célozza meg, mind a 180 országra kiterjedően, ahol a vállalat működik. A vállalat eddigi legnagyobb és legátfogóbb stratégiai projektjének kivitelezésére az SAP és az IBM fogtak össze.

2023. május 27. 13:21

Megoldás a nagyméretű, elosztott hálózatokat üzemeltető cégek számára

A biztonságos és felhőalapú hálózati megoldások szállítója, a Zyxel Networks bemutatta új XGS2220 Layer 3 Access Switch sorozatát, amely segít a kis- és középvállalkozásoknak lépést tartani a hálózatukkal szemben támasztott növekvő igényekkel és elvárásokkal.

2023. május 25. 20:35

A Genesis tarolt a lengyel IT Hardware magazin által rendezett népszerűségi versenyen

A Genesisnek nagy sikere volt a lengyel IT Hardware magazin által szervezett, és a gamerek körében is elimert közönségszavazáson. A Genesis márkát a legjobb gamer brandnek választották meg, több más jelentős elismeréssel együtt.

2023. május 25. 11:21

A Fujitsu 13. generációs Intel processzorral ellátott, új noteszgépekkel lép piacra

A Fujitsu bemutatta a legújabb, 13. generációs Intel processzorok teljesítményét és kényelmét kiaknázó, új noteszgépeit. A modern üzleti felhasználóknak szánt eszközök kategóriavezető mobilitása és nagy teljesítménye fejlett biztonsági funkciókkal párosul. 

2023. május 22. 18:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01