Ma debütál a kétezer forintos laptop

MTI Sajtóadatbank, 2009. február 3. 09:09

"Filléres" laptoppal rukkol elő az indiai ipar; az átszámítva alig kétezer forintba kerülő készüléket kedden mutatják be az Ándra Prades állambeli Triupatiban.

Az indiai kormány megbízásából helyi egyetemek, kutatóintézetek és vállalatok összefogásával három év alatt kifejlesztett készülékről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy memóriája 2 gigabájt és rendelkezik vezeték nélküli internet-kapcsolattal. Ára a tervek szerint 500 rúpia lesz, ami szakértők szerint egyenesen képtelenség. A Sakshat elnevezésű laptop a legtöbb megfigyelő szerint arra a sorsra juthat, mint a százdolláros néven elhíresült XO laptop, amelynek gyártási költsége végül majdnem elérte a 200 dollárt. Leginkább a kijelző méretére és minőségére vonatkozó adatokkal kapcsolatban nagy az érdeklődés, ugyanis ez a laptopok egyik legdrágább alkatrésze.

 Kormánykörökből származó korábbi információk szerint a Sakshat gyártási költsége kezdetben bőven 500 rúpia felett lehet, később azonban, a tömegtermelés megindulásával az egy készülékre eső költségek elérhetik a kívánt szintet. Az indiai projekt célja az XO-hoz és vetélytársához, az Intel-féle Classmate laptophoz hasonlóan a gazdagok és a szegények közti digitális szakadék áthidalása; az olcsó készülékkel a kormány a több mint 550 millió fiatal, 25 év alatti indiainak igyekszik jobb esélyeket biztosítani a tanuláshoz - áll a Financial Times Deutschland című üzleti napilap online kiadásában megjelent beszámolóban.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01