NHH: még folyamatban van a mobiltender elbírálása

MTI Sajtóadatbank, 2009. február 6. 09:23

Még folyamatban van a Nemzeti Hírközlési Hatóság által októberben kiírt mobiltender elbírálása - mondta Márton György, a hatóság szóvivője csütörtökön az MTI-nek.

A pályázattal kapcsolatban megjelent sajtóinformációkra reagálva Márton György hozzátette, az NHH szakértői és az értékelő bizottság jelenleg is elemzi a beérkezett pályázatokat, illetve a hiánypótlások során beszerzett információkat.

A szóvivő az MTI érdeklődésére a folyamatban lévő pályázatról és a pályázatok tartalmáról nem nyilatkozott. Ugyanakkor közölte, hogy az NHH természetesen érzékeli a pályázat körüli rendkívüli érdeklődést, de ez önmagában véve és érdemben semmiképpen nem befolyásolja a döntést.

Aláhúzta, hogy megítélése szerint az érdeklődés és természetesen a pályázók nagy száma is jelzi, hogy a hatóság kiindulópontja, miszerint szükséges a mobilpiac élénkítése és esetleg egy új szolgáltató piacra lépése, továbbra is helytálló.

A pályázat meghirdetésével az NHH szándéka az volt, hogy olyan új szolgáltató jöjjön a magyar mobilpiacra, amely hozzá tud járulni a verseny élénkítéséhez, az árak csökkenéséhez, új szolgáltatások megjelenéséhez, illetve a fogyasztói megelégedettség növeléséhez.

A frekvenciahasználati jogosultságok pályázatairól szóló kormányrendelet és a kiírás szerint az NHH a döntéssel nincs késében, hiszen ezt március 21-ig kell meghoznia. Ugyanakkor kétségtelen, hogy a hatóság októberben még abban reménykedett, hogy a folyamat 2008 decemberében, 2009 januárjában lezárulhat - mondta Márton György.

A korlátozottan rendelkezésre álló, nemzeti kincset jelentő frekvenciakészlet használatba adásáról szóló határozat hosszú időre befolyásolhatja a magyarországi mobilpiac működését és fejlődését, a több mint 12 millió felhasználó helyzetét és a ma egyre fontosabbá váló vezeték nélküli, mobil internet magyarországi elterjedését.

Az NHH és a pályázati bizottság mindezeket a szempontokat figyelembe véve fogja meghozni felelős döntését - tette hozzá a szóvivő.

Az NHH a verseny élénkítése, valamint a szélessávú internet lefedettségének növelése érdekében összesen hét frekvenciacsomagot hirdetett meg októberben. Amennyiben a pályázatok eredményesek lesznek, a magyar piacon akár két új mobiltelefon-szolgáltató is megjelenhet, és 15 évre szóló frekvenciahasználati jogosultságot
szerezhet.

Az úgynevezett A blokk nyertese hasonló frekvenciakészletet szerezhet meg a pályázaton, mint a jelenleg is a piacon lévő három mobilszolgáltató. A B blokkra sikeresen pályázó cég a jelenleg nem használt 450 megaherzes frekvenciatartomány hasznosítására szerezhet jogosultságot. Ez a szolgáltatás elsősorban a ritkán lakott területek és települések vezeték nélküli szélessávú internet-ellátását javíthatja.

A további öt csomag - "C" blokk - a 26 gigaherzes frekvenciatartomány hasznosítására vonatkozik. Ez a frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók illetve más piaci szereplők, vagy akár nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be fontos szerepet, és hozzájárulhat a hazai vezeték nélküli szélessávú internetlefedettség jelentős növeléséhez.

Kulcsszavak: NHH mobilszolg

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mobilalkalmazás a mentális egészség támogatására

Az INVERSUM néven indult startup és a hozzá kapcsolódó applikáció a gyakran háttérbe szoruló, de annál fontosabb mentális jóllét javítását tűzte ki céljául.

2022. december 6. 18:29

Megérkezett Magyarországra a HUAWEI Mate 50 Pro

Már Magyarországon is elérhető a Huawei legújabb zászlóshajó okostelefonja, a Mate 50 Pro. A készüléket teljesen új, innovatív kamerarendszerrel szerelték fel, melynek 50MP-es Ultra Aperture kamerája a világon elsőként tíz fokozatban állítható fizikai rekesznyílással rendelkezik. A különleges technológiával a professzionális fényképezőgépeket idéző, gyönyörű portrék és makrófotók készíthetők.  Ezenfelül a Mate 50 Pro-n debütál az új EMUI 13 operációs rendszer, amely számos új funkcióval teszi kényelmesebbé a készülék kezelését és egyszerűbbé a fájlok tárolását, valamint az egyéb eszközökkel való együttműködést. 

2022. december 5. 12:38

Eljött a mobil korszak: ezek a legfontosabb mobilalkalmazás-tesztelési trendek

Míg egyes vállalkozások mobil weboldalakat és alkalmazásokat is alkalmaznak, más cégek a kettő közül csak az egyiket választják. Ez a választás függ a költségektől, a használhatóságtól, a szükséges funkcióktól és a kiszolgált célközönségtől is, a felhasználók azonban mára jobban kedvelik a mobilalkalmazásokat, mint a mobil weboldalakat. A hiba azonban azonnali piacvesztést okozhat, ezért érdemes alaposan tesztelni – áll a Deloitte tanulmányában.

2022. december 5. 11:19

Közösségi befektetéssel robban be Európába az egyedülálló magyar applikáció

Új fejezet nyílik a horgászoknak készített mobil applikáció, a Fishinda történetében, amelynek most bárki részese lehet. Az egyre népszerűbb, Kovács Attila és Pásztor Viktor alapítók által útjára indított alkalmazás komplex funkciókkal – köztük egyedülálló online piactérrel – töretlenül igyekszik kiszolgálni a 700 ezer hazai és több millió európai horgászt. 

2022. november 30. 09:56

Különleges műholdas telefont alkot a Bullitt és a MediaTek

A Bullitt Group okostelefongyártó-vállalat együttműködést kötött a MediaTekkel, a világ vezető csipgyártójával, egy műholdas okostelefon megalkotása kapcsán. A készülék az első okostelefon, amely képes a kétirányú műholdas üzenetküldésre. A telefon és az OTT (over-the-top) műholdas szolgáltatás kereskedelmi forgalomba 2023 első negyedévében kerül, és díjmentesen elérhető műholdas SOS funkciót kínál*.

2022. november 29. 17:16

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A világ legígéretesebb kiberbiztonsági vállalatai közé került a Clarabot

2022. december 6. 21:30

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55