Több százezer adózó adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe

Meghekkelték az ügyfélkaput?

MTI Sajtóadatbank, 2009. február 8. 21:19

A vasárnapi Bors arról írt, hogy több százezer adózó adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe, miután összeomlott a kormányzati informatikai rendszer, az ügyfélkapu. A lap értesülései szerint az oldalra bejelentkezők mások személyes adatait látták a képernyőn a sajátjuk helyett.

A kormány biztonsági felügyelője vizsgálja az ügyfélkapu szombaton történt működési problémáit, és jelentést készít a történtekről - közölte a kormányszóvivő a vasárnapi, soron kívüli kormányülés után tartott sajtótájékoztatóján. Az adatvédelmi biztos helyszíni vizsgálatot indít.

Daróczi Dávid kérdésre válaszolva elmondta: a hackertámadás lehetőségét sem zárják ki, minden verziót vizsgálnak. Hozzátette: erről az illetékes államtitkár tájékoztatta a miniszterelnököt a kormányülésen. Hangsúlyozta: most semmilyen hiba nincs a rendszerben, amely rendben és biztonságosan működik.
A vasárnapi Bors arról írt, hogy több százezer adózó adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe, miután összeomlott a kormányzati informatikai rendszer, az ügyfélkapu.
A lap értesülései szerint az oldalra bejelentkezők mások személyes adatait látták a képernyőn a sajátjuk helyett. Az Országgyűlési Biztos Hivatala az MTI-vel azt közölte, hogy Jóri András adatvédelmi biztos helyszíni vizsgálatban kívánja tisztázni a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszerben bekövetkezett üzemzavar körülményeit.

Mint írták, igaz, hogy a hibát már elhárították, azonban tekintettel arra, hogy az államigazgatási rendszer megkülönböztetett fontosságú eszközének meghibásodásáról volt szó, Jóri András szükségesnek látja az adatvédelmi szempontú vizsgálatot.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás