Több százezer adózó adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe

Meghekkelték az ügyfélkaput?

MTI Sajtóadatbank, 2009. február 8. 21:19

A vasárnapi Bors arról írt, hogy több százezer adózó adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe, miután összeomlott a kormányzati informatikai rendszer, az ügyfélkapu. A lap értesülései szerint az oldalra bejelentkezők mások személyes adatait látták a képernyőn a sajátjuk helyett.

A kormány biztonsági felügyelője vizsgálja az ügyfélkapu szombaton történt működési problémáit, és jelentést készít a történtekről - közölte a kormányszóvivő a vasárnapi, soron kívüli kormányülés után tartott sajtótájékoztatóján. Az adatvédelmi biztos helyszíni vizsgálatot indít.

Daróczi Dávid kérdésre válaszolva elmondta: a hackertámadás lehetőségét sem zárják ki, minden verziót vizsgálnak. Hozzátette: erről az illetékes államtitkár tájékoztatta a miniszterelnököt a kormányülésen. Hangsúlyozta: most semmilyen hiba nincs a rendszerben, amely rendben és biztonságosan működik.
A vasárnapi Bors arról írt, hogy több százezer adózó adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe, miután összeomlott a kormányzati informatikai rendszer, az ügyfélkapu.
A lap értesülései szerint az oldalra bejelentkezők mások személyes adatait látták a képernyőn a sajátjuk helyett. Az Országgyűlési Biztos Hivatala az MTI-vel azt közölte, hogy Jóri András adatvédelmi biztos helyszíni vizsgálatban kívánja tisztázni a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszerben bekövetkezett üzemzavar körülményeit.

Mint írták, igaz, hogy a hibát már elhárították, azonban tekintettel arra, hogy az államigazgatási rendszer megkülönböztetett fontosságú eszközének meghibásodásáról volt szó, Jóri András szükségesnek látja az adatvédelmi szempontú vizsgálatot.
 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50