Illegális szoftverterjesztés: a bolti eladó sem mentesül

forrás Prim Online, 2009. február 9. 11:14

Az elmúlt időszakban jónéhány számítástechnikai kiskereskedelemmel foglalkozó bolt alkalmazottja, illetve vezetője ellen indult büntetőeljárás. Alapos gyanú él arról, hogy ezeknél az üzleteknél illegálisan telepített, illetve „a gépen hagyott” szoftverekkel értékesítettek személyi számítógépeket. Az esetek tavaly szeptembertől indultak ugrásszerű növekedésnek.

A jogsértő tevékenység nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon évente többszáz milliárd forint folyik át a fekete gazdaságba, 30 milliárd forint adóbevételtől fosztva meg az államot és többezer legális számítástechnikai munkahelytől a munkavállalókat. A számítógépet vásárlók megtévesztése szintén hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon az illegális szoftverhasználat változatlanul 7%-kal meghaladja az Európai Uniós átlagot, és az ingyen felmásolt szoftverekkel szinte lehetetlen helyzetbe kerülnek a legálisan működő kereskedők – adta hírül a BSA közleményében.

A BSA tapasztalatai szerint még ma sincs mindenki tisztában azzal, hogy az illegális szoftverterjesztésen ért vállalkozás vezetője és munkatársai egyaránt büntetőjogi, továbbá kártérítési felelősséggel tartozik az illegális szoftverterjesztésért. A felelősség alól az a bolti eladó sem mentesül, aki – ingyen vagy csekély térítés ellenében – „rajta felejti” az operációs rendszer vagy szoftver alkalmazás állítólagos tesztpéldányát a PC-n. Ráadásul a romló gazdasági helyzetnek már a kilátásai is jogsértő cselekedetekre sarkallhatnak számos számítástechnikai boltot. Ennek fényében nem meglepő, hogy a bűnüldöző hatóságok nagyobb figyelmet és fokozott aktivitást szentelnek a területnek.

Az elmúlt negyedévi látogatások ijesztő tendenciáról tanúskodnak, aminek oka valószínűleg a romló gazdasági helyzet. Miközben a jogsértő tevékenységet folytató boltok aránya hosszú éveken át stabilan 10%-15% között mozgott, ez - a BSA tagvállalataitól kapott információ alapján - 2008. szeptemberében ugrásszerűen megnőtt és a rákövetkező 3 hónapban 28, 39, majd 31%-ot ért el. A fokozott rendőrségi figyelem keretében végzett házkutatásokat követően számos esetben indult büntetőeljárás a szerzői jogok megsértésének gyanúja miatt, illetve több szoftverfejlesztő jelentette be polgári jogi igényét a szoftverek jogosulatlan terjesztőivel szemben.

A rendőrségtől kapott információ szerint az elmúlt negyedévben - vásárlói bejelentés alapján - házkutatás történt többek között az alábbi vállalkozások boltjaiban:

Győri és Társa, Szombathely
ADK Media, Sopron
System-Line, Sopron
Nógrád SZESZÁM, Salgótarján
L&L Computer, Püspökladány
Vagyonvédelmi és Számítástechnika bolt, Püspökladány
Tronix, Debrecen
Beks Kft., Debrecen
Modul-94 Bt., Hajdúhadház
3 py Computer, Nyíradony
ELRICO Bt., Hajdúnánás
TOMNET Bt., Hajdúnánás

Miközben az egész világot ellepik a bizonytalan gazdasági helyzetről szóló hírek, minden korábbinál világosabb, hogy mekkora szükség van az innovációra és a gazdasági lehetőségek kiaknázására. Az illegális szoftverkereskedelem azonban ennek pontosan az ellenkezőjét éri el: megakadályozza az egyes gazdaságokat abban, hogy kiaknázzák az új technológiákban rejlő előnyöket, csökkenti a szoftveriparág hozzájárulását a gazdasági fejlődéshez, és negatívan érinti az egyes országok gazdaságát és az adóbevételeket.

A BSA minden érintettet arra ösztönöz, hogy az illegális szoftverterjesztés megakadályozása és a jogkövető számítástechnikai vállalkozások védelme érdekében fokozottabb erőfeszítéseket tegyen a vásárlók és a számítástechnikai boltok tájékoztatására, és a jogtiszta szoftverekkel kapcsolatos ismeretek széleskörű terjesztésére. A vásárlóknak is érdemes tudatosítaniuk, hogy csakis a jogtiszta szoftverek révén jutnak az elvárt maximális teljesítményt nyújtó eszközökhöz és részesülhetnek a szolgáltatások és támogatások teljes köréhez.

BSA közlemény

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Családbarát vállalatként ismerték el a Microsoft Magyarországot

A munka és a családi élet összeegyeztetésének jó gyakorlatait díjazó elismerést a Microsoft Magyarország is kiérdemelte azzal, hogy munkatársainak a lehető legrugalmasabb munkavégzés lehetőségét biztosítja és minden munkatársának lehetővé teszi, hogy maximális mértékben kivegye a részét a családi életből. Több mint száz jelentkező közül 39 cég nyerte el idén Családbarát Vállalat címet.

2020. november 25. 16:28

A Check Point Software cyber-biztonsági előjelzései 2021-re

Még több COVID-19 támadás, kártékony programok és cyber-konfliktusok, az 5G és az IoT terjedésével kapcsolatos új veszélyek – a következő 12 hónapban ezek vezetik a szervezetek biztonsági programjának toplistáját.

2020. november 25. 12:10

Egységes automatizációval állhat talpra az ipar

Évente mintegy 20-30 milliárd dollárt költenek az ipari felhasználók az automatizációs rendszereik szervizelésére, karbantartására, azonban ennek az összegnek a túlnyomó többsége megtakarítható lenne, ha egységes automatizálási megoldásokat alkalmaznának – állapítja meg az ARC Advisory Group elemzése. 

2020. november 25. 09:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52

EasyBID – a hirdetési bevételek növelése automatikusan

2020. november 2. 10:45
online sportfogadás