Az Infineon tovább csúszhat a lejtőn

MTI Sajtóadatbank, 2009. február 13. 12:52

Európa második számú félvezetőgyártója, a német Infineon nagy bajban van. Vezérigazgatója szerint az idén a bevétele legalább 15 százalékkal eshet vissza, de lehet akár 20 százalékos mínusz is. Peter Bauer bejelentette, hogy a maga részéről 20 százalékkal csökkentett fizetésért dolgozik a továbbiakban.

A vállalat 600 millió eurós megtakarítási programot hirdetett piacának fokozatos leépülése miatt. Már korábban háromezer fős létszámcsökkentést helyezett kilátásba, és a vállalat más vezetőinek is csökken a jövedelme az idén 10 százalékkal.

Az Infineont, amely már a nyolcadik negyedéve jelent veszteséget, nagyon nehéz helyzetbe hozza érdekeltsége, a Qimonda, amely az elmúlt üzleti évét 2,987 milliárd eurós veszteséggel zárta, 4,3 milliárd eurós forgalomból, majd januárban csődvédelmet kért.

A hatalmas veszteség és a vállalat tőzsdei értékének óriási lemorzsolódása miatt az Infineon állami segítséget is kénytelen lesz igénybe venni, a cég a tőkéjének növeléséhez. Bauer szavai szerint a cég mindenkivel kész "az építő párbeszédre", ez burkoltan arra utal, hogy nem utasítanák el, ha valaki fel akarná vásárolni őket.

A tavaly szeptemberrel zárult üzleti évben az Infineon adó utáni vesztesége 3,122 milliárd euróra ugrott az előző évi, 368 milliós hiányról, de a Qimonda nélkül számolva is veszteséges lett volna, 135 millió euróval az előző évi, 37 milliós hiány után.

Az új üzleti év viszonylag jól kezdődött: a decemberrel zárult első üzleti negyedévben az adó utáni veszteség, 404 millió euró, kisebb volt mind az előző negyedévi 884 milliós, mind az egy évvel korábbi 529 milliós hiánynál. Ám a bevétel is csökkent, 830 millió euróra az előző negyedévi 1,153 milliárdról, és elmaradt az egy évvel korábbi 1,09 milliárdtól is.


Az Infineon nemrég jelentette be, hogy 2012-ig 17 millió eurós beruházással bővíti teljesítmény-félvezetőket gyártó tevékenységét, termelőeszközöket vásárol és új gyártóüzemet létesít Cegléden. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium a több, mint 200 új munkahelyet létesítő beruházás megvalósításához egyedi kormánydöntés alapján 1,4 millió eurós támogatást nyújt, az erről szóló szerződést ma írták alá.

Kulcsszavak: Infineon +mérleg +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Növekvő árbevétel, pozitív féléves eredmény

Mivel a Delta Technologies Nyrt. üzleti éve eltér a naptáritól, ezért március végével már az első üzleti félév számairól tud közzétenni gyorsjelentést. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kor kihívásaival ne kellene szembesülnie az immár a BUX-ban is jegyzett rendszerintegrátor informatikai társaságának. Mindazonáltal ilyen piaci körülmények között is tisztes helytállást tudott felmutatni: az egy évvel korábbi időszakhoz képest 71,5%-kal növekvő bevételről, és a korábban 300 milliót is meghaladó veszteséggel szemben 18,8 millió forintos nettó profitról számolt be a Delta Technologies.

2023. április 1. 17:48

K&H: Kate ellenáll a hódolók ostromának

Egyre többen veszik igénybe Kate, a K&H személyes digitális asszisztensének segítségét. Bár vannak, akik bolondoznak Kate-tel, őt ez sem zavarja: kedvesen kitér az oda nem illő kérdések elől. Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője szerint a mesterséges intelligencián alapuló személyes digitális asszisztens bevált, az ügyfelek megszerették, és Kate is minden nap tanul tőlük valamit.

2023. április 1. 16:20

Okosotthon: megoldás az energiatakarékosság és a kényelem jegyében

Alighogy hozzászoktunk az okoseszközök használatához, máris beszivárgott a mindennapokba az okosotthon kifejezés is. Kovács István Péter, az A1 Solar műszaki vezetője válaszolt azokra a kérdésekre, hogy hogyan kapcsolható össze az okosotthon funkciók használata az energiatakarékosságos szándékkal és miért érdemes intelligens és integrált megoldásokban gondolkozni azoknak, akik napelemes rendszeren keresztül termelik – vagy tervezik megtermelni – a villamosenergiát.

2023. április 1. 13:44

Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központot adtak át Budapesten

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán átadták a Bosch innovációs ökoszisztémájának részét képező Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központot. Az új központ eszközei és szimulációs rendszerei egyedülállóak a hazai műszaki felsőoktatásban. Segítségükkel a hallgatók az elmélet mellett naprakész gyakorlati tudásra tehetnek szert, illeszkedve a hazai és nemzetközi iparági trendekhez, igényekhez. A Műegyetem kampuszán megvalósult fejlesztés – a BME KJK képzéseihez kapcsolódóan – évente 60-80 egyetemi hallgató mellett a kar oktatói számára is korszerű teret biztosít szakmai munkájuk támogatásához.

2023. április 1. 11:53

Új funkcióval bővült a magyar építőipari szereplők életét megkönnyítő szoftver

Európa egyik meghatározó építőipari szoftvergyártója, a bécsi székhelyű PlanRadar kifejezetten az ügyfelek, köztük a magyar felhasználók visszajelzései, kérései alapján fejlesztette ki azt az új dokumentumkezelési megoldást, amelynek köszönhetően a megrendelők, a tervezők, a kivitelezők, valamint a létesítmények üzemeltetői a korábbinál is áttekinthetőbb módon ellenőrizhetik, követhetik a projektek alakulását. 

2023. március 31. 20:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08