Február végéig meghosszabbított m1 és m2 kísérleti HD-sugárzás

Kovács Attila, 2009. február 16. 12:36

Az Antenna Hungária (AH) a kísérleti sugárzás sikerét látva február végéig meghosszabbítja az m1 és m2 csatorna kísérleti HD-sugárzását a MinDig TV földfelszíni digitális platformon.

Amint arról korábban már hírt adtunk, az AH kísérleti jelleggel elérhetővé tette az m1 és m2 programját a MinDig TV földi digitális televíziós szolgáltatás keretében. Mindkét program előfizetési díj nélkül, HD-felbontásban 2008. december 23.-ától érhető el Budapest körzetében az 55-ös, Kabhegy körzetében a 64-es, Szentes körzetében pedig a 60-as csatornán. Az AH a kísérleti sugárzás sikerét látva február végéig meghosszabbítja az m1 és m2 csatorna kísérleti HD-sugárzását a MinDig TV földfelszíni digitális platformon.

Az előfizetési díj nélkül elérhető digitális földfelszíni HD-sugárzás első tapasztalataiból kiindulva a készülékgyártók és -forgalmazók felgyorsították a DVB-T MPEG-4 HD-tunerrel rendelkező készülékek piaci bevezetését, mely termékek biztosítják a nézők számára a DVB-T platformon sugárzott HD-csatornák szabad vételét. Magyarországon eddig már több százezer, HD-adások vételére alkalmas televízió talált gazdára, és a kereslet a karácsonyi szezonban is kimagasló volt. A Screen Digest előrejelzése alapján 2012-re a magyar háztartások 73%-a rendelkezik majd HD képes készülékkel Magyarországon.

Felmérések szerint egyre nő az igény az előfizetési díj nélkül fogható, magyar nyelvű HD-csatornák iránt. Az Understanding & Solutions piackutató előrejelzése szerint 2009-re az európai háztartások 40%-a, 2010-re pedig már a háztartások 60%-a HD-adások vételére alkalmas készülékkel rendelkezik majd (a felmérésben részt vett 20 európai ország átlaga alapján, Magyarországot is beleértve), és ezek a háztartások igényelni fogják a valódi HD-tartalmakat. Az angliai DVB-T kísérleti HD-adások tapasztalatai alapján a felhasználók 98%-a szerint nagyon fontos, hogy elérhető legyen HD-tartalom a DVB-T platformon, és 71 százalékuk szerint a jövőben a HDTV lesz az általánosan elfogadott televíziózási standard.


A TDF az elmúlt év őszén nagy sikerrel indította el Franciaországban Európa első kereskedelmi HD-szolgáltatását a DVB-T platformon, amelyen a három legnépszerűbb előfizetési díj nélküli közszolgálati és kereskedelmi csatorna érhető el. Egy 2008 októberében végzett felmérés szerint a háztartások 79 százaléka a DVB-T platform csatornáit HD minőségben és előfizetési díj nélkül szeretné nézni.

A kísérleti sugárzás sikeres végrehajtásának köszönhetően a Magyar Televízió és az AH
közötti egyeztetések eredményesen zárultak. Az AH-hoz az MTV vezetősége részéről ezt követően nem érkezett további ellenvetés, illetve az Antenna Hungária nem tud további, a szerződéssel kapcsolatos megválaszolatlan kérdésről. Az AH most az MTV kedvező döntését várja arról, hogy csatlakozik a platformhoz.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38