Emelkedő pendriveárak Magyarországon

Kiss Ádám Zoltán, 2009. március 1. 13:48

Már csak attól függ, melyik napon jelennek meg a Magyar Közlönyben az ez évi Artisjus-jogdíjak, és a pendrive-ok ára meg fog emelkedni, ugyanis attól a naptól kezdődően a memory penekre is jogdíjat kell fizetni.

A múlt héten megjelent az Artisjus közleménye arról, hogy ezentúl a pendrive-okra is szerzői jogdíjat kell fizetni ugyanúgy, ahogyan a flash memóriakártyákra. Ez fizikailag úgy jelenik majd meg, hogy minden pendrive csomagolására is felkerül a hologramos matrica. A matrica nélküli pendrive-okat legkésőbb 2009. április 15-ig lehet még forgalmazni a kiskereskedelmi üzletekben, de matrica nélküli pendrive-ot a nagykereskedők a Közlöny megjelenésének napjától már nem értékesíthetnek. A kihirdetés napján a pendrive-ok árába beépítésre kerül az Artisjusnak fizetendő szerzői jogdíj összege, ami az alábbiak szerint alakul (részlet az Artisjus közleményből):
 
    9. Audio, illetve audiovizuális tartalom másolására/tárolására alkalmas külső, hordozható háttértároló (pl. Pendrive, USB Flash Drive)

Kapacitás     Jogdíj összege
       
1 GB-ig     100 Ft
2 GB-ig     200 Ft
4 GB-ig     400 Ft
8 GB-ig     600 Ft
16 GB-ig    1200 Ft
32 GB-ig     2400 Ft

A jogdíjak Magyar Közlönyben való kihirdetése bármikor megtörténhet. Ebben az átmeneti időben először a még matrica nélküli pendrive-okat értékesítik a nagykereskedők, de lehet, hogy már feltűnnek a matricázott termékek is. A lényeg, hogy az áremelésre a közlöny megjelenésének napjától kerül sor. Ugyanebben az Artisjus-közleményben szerepel az is, hogy a flash kártyákra (kivételek a 32 GB-osak) kevesebb lesz a jogdíj, így a memóriakártyák árai csökkenhetnek a közeljövőben.

Kulcsszavak: pendrive

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Együttműködés a Mercedes-Benz, a Stellantis és a TotalEnergies között

A Stellantis, a TotalEnergies és a Mercedes-Benz megállapodást kötöttek arról, hogy a Mercedes-Benzt az Automotive Cells Company (ACC) új partnereként üdvözölhetik. A megállapodás célja, hogy megalkossák az elektromos autózás alappillérét jelentő, európai akkumulátort. A Mercedes-Benz belépése az ACC-be egyértelműen bizonyítja az iparág fejlődését. Emellett a belépést követően a partnerek vállalják, hogy 2030-ra legalább 120 GWh-ra növelik az ACC ipari kapacitását.

2021. október 21. 18:37

Hazánkba is megérkezett az LG legújabb fülhallgatója

Immár Magyarországon is kapható az LG Electronics (LG) teljes mértékben vezeték nélküli fülhallgató-családjának legújabb tagja, az LG TONE Free FP8, amely ideális választást jelent az aktív, energikus életmódot folytatók számára. Az új modell még kényelmesebb fülbe illeszkedést, még fejlettebb Meridian-hangzást, erőteljes aktív zajszűrést és a higiénikus használatot garantáló UVnano baktériumölő hatású*  töltőtokot kínál.

2021. október 20. 11:18

Hegymászók Casio G-Shock karórákkal mentek a világ egyik legmagasabb hegyére

Klein Dávid és Suhajda Szilárd az idei évben a világ hetedik legmagasabb hegyének, a Dhaulagirinek a csúcsmászását tűzték ki célul. A 8167 méter magas hegy Nepál középső, északi részén fekszik a Himalájában. A két magyar hegymászó ezúttal is két darab Casio G-Shock Rangeman típusú karórával vágott neki az expedíciónak. A csúcs meghódítása végül nem sikerült a kíméletlen időjárási körülmények miatt. „Az órák elválaszthatatlan társaink voltak a hajnali ébresztőtől, a nehezen megszerzett métereken át a tábor azonosításáig, elfoglalásáig, megjelöléséig” – jegyezte meg Suhajda Szilárd. 

2021. október 14. 15:38

Ingyen tölthető az elektromos autó otthon is

Az elektromos autók töltése az egyik legnagyobb kérdés, ami felmerül ezen járművek esetében. Mennyit tudok menni egy töltéssel? Hol találok töltőállomást? Mennyit bírja az akku?

2021. október 13. 15:57

Egyedi módon mutatják be a Samsung innovatív ökoszisztémáját

A Samsung Life Unstoppable 2021 online esemény idei, egyedi és szórakoztató kisfilmjével, amely a Meglepetések házában vezeti körbe a nézőket, új szintre emeli a virtuális bemutatókat. A Life Unstoppable sorozat 2021-es része a történetmesélés új korszakát hozza el, melynek minden részébe beleszövi a Samsung innovatív ökoszisztémáját. 

2021. október 13. 15:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20