Emelkedő pendriveárak Magyarországon

Kiss Ádám Zoltán, 2009. március 1. 13:48

Már csak attól függ, melyik napon jelennek meg a Magyar Közlönyben az ez évi Artisjus-jogdíjak, és a pendrive-ok ára meg fog emelkedni, ugyanis attól a naptól kezdődően a memory penekre is jogdíjat kell fizetni.

A múlt héten megjelent az Artisjus közleménye arról, hogy ezentúl a pendrive-okra is szerzői jogdíjat kell fizetni ugyanúgy, ahogyan a flash memóriakártyákra. Ez fizikailag úgy jelenik majd meg, hogy minden pendrive csomagolására is felkerül a hologramos matrica. A matrica nélküli pendrive-okat legkésőbb 2009. április 15-ig lehet még forgalmazni a kiskereskedelmi üzletekben, de matrica nélküli pendrive-ot a nagykereskedők a Közlöny megjelenésének napjától már nem értékesíthetnek. A kihirdetés napján a pendrive-ok árába beépítésre kerül az Artisjusnak fizetendő szerzői jogdíj összege, ami az alábbiak szerint alakul (részlet az Artisjus közleményből):
 
    9. Audio, illetve audiovizuális tartalom másolására/tárolására alkalmas külső, hordozható háttértároló (pl. Pendrive, USB Flash Drive)

Kapacitás     Jogdíj összege
       
1 GB-ig     100 Ft
2 GB-ig     200 Ft
4 GB-ig     400 Ft
8 GB-ig     600 Ft
16 GB-ig    1200 Ft
32 GB-ig     2400 Ft

A jogdíjak Magyar Közlönyben való kihirdetése bármikor megtörténhet. Ebben az átmeneti időben először a még matrica nélküli pendrive-okat értékesítik a nagykereskedők, de lehet, hogy már feltűnnek a matricázott termékek is. A lényeg, hogy az áremelésre a közlöny megjelenésének napjától kerül sor. Ugyanebben az Artisjus-közleményben szerepel az is, hogy a flash kártyákra (kivételek a 32 GB-osak) kevesebb lesz a jogdíj, így a memóriakártyák árai csökkenhetnek a közeljövőben.

Kulcsszavak: pendrive

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Bridgestone abroncsokon gurul a Maserati első teljesen elektromos SUV-ja

A prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások terén világszinten vezető Bridgestone-t választotta a Maserati, hogy egyedi 20"-os gumiabroncsokat fejlesszen első teljesen elektromos SUV-ja, a Maserati Grecale Folgore számára.

2024. április 24. 18:12

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50