Tavaly 16 millió font büntetést fizettek az angolok szoftverkalózkodásért

MTI Sajtóadatbank, 2009. március 2. 09:10

Szoftverkalózkodás miatt 16 millió fontnyi (5,6 milliárd forint) büntetést kellett fizetniük az angoloknak 2008-ban a Business Software Alliance (BSA) brit szervezetének adatai szerint.

Eddig sokan Kelet-Európát (köztünk Magyarországot is), illetve az ázsiai országokat tartották a kalózkodás melegágyának, azonban úgy látszik, ezen a téren a szigetországot sem kell félteni. A brit BSA tavaly 294 pert indított üzleti partnerei ügyében, Európában és Afrikában pedig több mint 3000 ilyen ügy került terítékre - írja az ITPro brit honlap.

 Julian Swan, a brit BSA igazgatója szerint "a szoftverkalózkodás szintje Nagy-Britanniában egész egyszerűen elfogadhatatlan. Törekszünk arra, hogy figyelmeztessük azokat a cégeket, akik tudtukon kívül, vagy jóhiszeműen használnak nem legális szoftvert, hogy ezek mennyire veszélyesek, hiszen a vírusok könnyedén lecsaphatnak rájuk, illetve az idő és adatveszteség pénzbe is kerülhet nekik - a várható pénzbírságokról és perekről már nem is beszélve. Azoknak pedig, akik tudatosan használják a lopott szoftvereket, most szólunk, hogy a törvény keze rájuk is le fog csapni az elkövetkezendő hónapokban." - tette hozzá a BSA igazgatója.

 Swan a "jó fiúkról" sem feledkezett meg nyilatkozatában. "Az olyan cégek, amelyek legális szoftver használnak, szoftveres javításokban és frissítésekben részesülnek, a vevőszolgálat segíti őket problémák esetén, és ezzel üzletüket a lehető legbiztonságosabban és hatékonyabban futtathatják" - hangoztatta.

 Sarah Combor, a brit BSA aligazgatója még azt is hozzátette: "nemzetközi cégünk az egész világon törekszik arra, hogy felkutassa a szoftverjogokat megsértő cégeket. Ilyen bizonytalan gazdasági helyzetben a mi feladatunk az, hogy maximálisan megóvjuk a szoftverpiacot mindenféle illegális tevékenységtől."

Kulcsszavak: szoftverkalózkodás BSA

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05