NHH havi mobilinternet-jelentés; 508 ezer mobil internetező januárban

Kovács Attila, 2009. március 3. 14:26

Márton György (NHH) és Serly Miklós (Matrix KFT) a hatóság mai sajtótájékoztatóján bemutatták a mostantól az NHH gondozásában havi rendszerességgel megjelenő „mobilinternet Gyorsjelentést”. Egyben bejelentették: január végén a három magyarországi mobilszolgáltatónak 508 ezer mobilinternet-előfizetője volt és az elmúlt három hónapban 424 ezer SIM-kártyán zajlott adatforgalom.

A gyorsjelentés szerint december végén, amikor a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone összesen 12 millió 224 ezer előfizetővel rendelkezett, a mobilinternetre is előfizetők száma 494 ezer volt. 2008 végén az ADSL-, a kábelmodemes és a mobilinternet-előfizetések száma együttesen meghaladta a 2 milliót Magyarországon.

A három mobilszolgáltató együttműködésén alapuló és a mindhármuk szolgáltatását vizsgáló tanúsító szervezet, a Matrix Kft. közreműködésével létrejött gyorsjelentés szerint januárban a felhasználók a decemberi 651 ezer Gbájt után, közel 761 ezer Gbájt adatot forgalmaztak, miközben az egy előfizetőre jutó átlagos forgalom is nőtt. A decemberi 1,54 Gájt után januárban egy előfizető már átlagosan 1,79 Gbájt adatot töltött le, vagy fel. A forgalmazásban résztvevő előfizetések alapján a T-Mobile piaci részesedése január végén 52,31 százalékos, a Pannoné 25,12 százalékos, a Vodafoné 22,57 százalékos volt. Az adatforgalom alapján a T-Mobile piaci része 38,4 százalékos, a Vodafoné 37,72 százalékos, a Pannoné 23,88 százalékos volt. Ennek megfelelően januárban a legnagyobb adatot a T-Mobile ügyfelei (292 ezer Gbájt) forgalmazták, míg a Vodafone ügyfeleinek teljes forgalma 287 ezer GByte, a Pannon ügyfeleinek a forgalma pedig 182 ezer Gbájt volt. A forgalmazásban résztvevő előfizetések alapján számított egy előfizetőre jutó forgalom januárban a Vodafone-nál 3 Gbájt, a Pannonnál 1,71 Gbájt, a T-Mobile-nál pedig 1,32 Gbájt volt.

A jelentés képet ad a három szolgáltató mobilinternet-lefedettségről is, mind százalékosan, mind pedig térképen bemutatva a kül- és beltéri lefedettséget. A szolgáltatók általános szerződési feltételeiben (ÁSzF) szereplő, eltérő garantált le- és feltöltési sebességek alapján készült lefedettségi térképek az NHH honlapján (www.nhh.hu) érhetők

A tájékoztatón a Prím Online kérdéseire kapott válaszok:
- mostantól egyelőre három különböző havi jelentést küld ki a szerkesztőségeknek a hatóság, de vizsgálják annak lehetőségét, hogy a mobilszolgáltatók havi összesítőit (mobiltelefon+mobilinternet) együtt, egy időben jelenítsék meg, illetve juttassák el a sajtóhoz;
- az NHH a szolgáltatókkal együtt megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a mobiltelefon és mobilinternet-jelentésekben szereplő „aktív” előfizetők száma egységesen ugyanazt jelentse. 

Kulcsszavak: NHH UMTS

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38