Hivatalos az AMD feldarabolása, megalakult a GlobalFoundries

Milkovits Gábor, 2009. március 4. 18:47

A mai nappal hivatalosan létrejött az AMD leválasztott csipgyártó részlegének utódjaként a GlobalFoundries nevű társaság, amely természetesen elsősorban az AMD számára termel majd, de külsős megbízásokat is elvállal.

Az AMD igazgatótanácsa körülbelül két héttel ezelőtt szavazta meg, hogy kiszervezi a társaságból a csipgyártást, hogy ezzel egyrészt költségeket takarítsanak meg, másrészt pedig tőkét vonjanak be a zsinórban kilencedik veszteséges negyedévet záró vállalatba. A GlobalFoundries vegyes vállalat 6 milliárd dollár befektetéssel jött létre, aminek jelentős része az öböl-menti arab országokból érkezett. A központi cég az AMD marad, melynek fő feladata a fejlesztés és a termékértékesítés lesz, míg a GlobalFoundries átveszi az előállító üzemeket.

Az új társaság első legfontosabb feladata a 32 nanométeres gyártási technológiára történő átállás folytatása lesz, amihez hozzátartozik a drezdai, illetve az amerikai Luther Forest-i gyártóüzemek bővítése. Mindez többmilliárd dolláros beruházást és több ezer új munkahelyet jelent. Érdemes lenne megtudni, hogy vajon ki lesz az első külső megrendelő; elemzők kizárásos alapon a VIA-ra tippelnek. Mindenesetre érdekes folyamatot jelezhet előre, hogy a hagyományosan saját magának gyártó Intel nemrég olcsó Atom CPU-k gyártására adott megbízást a tajvani TSMC-nek.

Kulcsszavak: AMD +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39