Új fejezet a hírügynökségek és az internetes hírgyűjtő portálok kapcsolatában

A Google és az Európai Sajtófotó Ügynökség megállapodása

MTI Sajtóadatbank, 2009. március 18. 08:50

A Google és az Európai Sajtófotó Ügynökség (epa) megállapodott, hogy a piacvezető internetes cég híroldalain az epa-tól és tagszervezeteitől származó híreket és fotókat közölhet. Vince Mátyás, az epa tagjai közé tartozó MTI elnöke előremutatónak értékelte a szerződést, amelynek a magyar hírügynökség is részese.

Josh Cohen, a Google News termékigazgatója azt emelte ki, hogy a megállapodás hasznos a híroldalak látogatóinak, s emellett elismeri a legfrissebb hírek előállításán dolgozó újságírók és kiadók munkáját.

Jörg Schierenbeck, az epa ügyvezető igazgatója kifejtette: "Az epa sajtófotó ügynökség, a részt vevő hírügynökségek és a Google is profitálni fognak a Google-on elhelyezett eredeti cikkeink és fényképeink értékesítéséből, s a felhasználóknak is hasznos a hírügynökségi tartalom ilyen típusú, felhasználóbarát bemutatása."

Walter Grolimund, az epa felügyelő bizottságának elnöke a szerződésnek azt a vonatkozását emelte ki, hogy az elismeri a hírügynökségeknek az eredeti tartalom előállítása érdekében végzett munkáját.

Vince Mátyás, az MTI elnöke szerint a megállapodás, amelynek a magyar hírügynökség is haszonélvezője, több szempontból is előremutató. Egyrészt lehetővé teszi, hogy a világ vezető internetes cége, a Google az MTI interneten publikált híreit és fotóit szabályozott feltételek mellett használja. Másrészt lehetőséget nyújt arra, hogy a Gooogle híroldalain megjelenő hirdetésekből - egy bevételmegosztási rendszer alapján - a magyar hírügynökség is pótlólagos bevételre tegyen szert. Továbbá a megállapodás új fejezetet nyit a hírügynökségek és az internetes hírgyűjtő portálok kapcsolatában azzal, hogy pénzügyileg is elismeri: a hírügynökségek eredeti tartalmat állítanak elő  mutatott rá az MTI elnöke.

A következő hónapokban a Google linkekkel kapcsolódni fog a hírügynökségi tartalmak forrásához. "Korábban a Google News gyakran közölte ugyanazon hírügynökségi cikkek és fotók több példányát  több honlaphoz kapcsolódó külön linkkel" - mondta Cohen. "Az epa-val kötött megállapodásnak köszönhetően a Google News most közvetlenül az eredeti cikkhez utaló linket adhat meg egy a Google által működtetett honlapon."

A felhasználók egy-egy kattintással elérhetik ugyanakkor e cikkek minden példányát, bárhol közölték is azokat. Így pluszlehetőséget kapnak, hogy egy-egy kattintással végignézzék a lapkiadók honlapjait, és láthassák ezen kiadók plusztartalmait, háttéranyagait és elemzéseit.

Kulcsszavak: Google MTI média

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Két fontos újítást vezet be a Yettel, és az OtthonNet tarifához automatikusan 5G-routert is biztosít

Majdnem megkétszereződött egy év alatt az otthoni internetes ügyfelek átlagos adathasználata a Yettelnél, és a legtöbb adatot az 5G-s felhasználók forgalmazták. Az ügyfeleknek még inkább kedvező újdonságokkal pedig újabb szintet lép a Yettel OtthonNet szolgáltatása: a mobiltechnológia előnyeit kihasználva mostantól még egyszerűbben és gyorsabban beüzemelhetővé, valamint rugalmasabban használhatóvá vált. A szolgáltatás országszerte már 2,5 millió címen érhető el a Yettel eddigi legjobb hálózatán.

2023. szeptember 14. 14:35

Az NMHH az elégséges internetről végzett piackutatást

Az internet sem korlátlan. A technológia meghatározza, hogy egy hálózat mekkora adatforgalmat képes lebonyolítani. A hálózat kiépítése, fejlesztése, fenntartása költséges, melyet a szolgáltatók – részben – az igénybevételtől függően terhelnek az ügyfelekre. Éppen ezért díjcsomagokat határoznak meg. De mit gondolnak maguk a felhasználók a számukra elégséges otthoni sávszélességről és mobilinternet adatkeretről? A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) internethasználókat vizsgáló piackutatása erre kereste a válaszokat.

2023. szeptember 5. 11:24

A tanévkezdést támogatja a Vodafone új akciója

A korábbi években megnövekedett érdeklődést tapasztalt a Vodafone Magyarország vezetékes szolgáltatásai iránt az iskolakezdés időszakában, ezért a vállalat az új tanévkezdetben a növekvő ügyféligényre reagálva, fél évig fél áron teszi elérhetővé otthoni internet szolgáltatásait. A kedvezmény 2023. augusztus 15. és 2023. október 31. között megkötött új, határozott idejű lakossági internetelőfizetés esetén automatikusan aktiválódik.

2023. augusztus 28. 16:21

LEO-műholdak: zsákutca vagy forradalom a szélessávú internetben?

A LEO-műholdak a világ minden szegletébe elhozhatják a nagy sebességű internetet – ha nem állnak egymás útjába. A Deloitte TMT Predictions 2020-as jelentése így fogalmazott: az alacsony Föld körüli pályán (LEO) működő műholdak konstellációi vagy forradalmat hoznak el a szélessávú szolgáltatásokban, vagy egy nagy rakás űrszemét keletkezik. Három évvel később még mindig nem teljesen egyértelmű, melyik szcenárió jön be, sok vállalat azonban továbbra is az előbbire szavaz.

2023. március 24. 09:56

Egyre többen ismerik fel Elon Musk “Starlink” technológiájának előnyeit

A gyenge internetkapcsolat miatti kellemetlenségeket senkinek nem kell bemutatni, és bár az informatika az elmúlt 5 évben robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, az említett probléma rengeteg embernek okoz bosszúságot napjainkban is, legyen szó akár magáncélú, akár üzleti felhasználóról. Ennek hamarosan vége lehet: 2023-ban már Magyarországon is elérhető és megfizethető megoldás a Starlink szatellit alapú internet-szolgáltatás, ami hamarosan nagy hatással lehet az egész hazai távközlési piacra.

2023. február 17. 15:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59