Teljesen integrált adatközponti környezet a Cisco-tól

forrás Prim Online, 2009. március 18. 16:20

A Cisco bemutatta a Unified Computing System nevű új adatközponti környezetet és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat. A cég a program megvalósításához világszínvonalú partnereket választott, amelyekkel nyílt együttműködést kezdeményez a meglévő technológiák továbbfejlesztésére.

A Unified Computing architektúra lényege, hogy szabványos iparági technológiákkal egységes rendszerbe foglalja az eddig különálló erőforrásokat, azaz a szervereket, a hálózatot, a tárolóegységeket és a virtuális erőforrásokat. A Unified Computing egységes architektúrájára való áttérést a Cisco új, átfogó szolgáltatásokkal támogatja Unified Computing Services néven.

A Cisco Unified Computing System az adatközponti rendszerek iparági szabványokon alapuló új modellje. A virtualizációra is kiterjedő integrált felügyelet mellett egységes hálózatot nyújt a kiszolgálók és tárolórendszerek közti teljes adatforgalomhoz, fölöslegessé téve a többszörös kábelezést. A teljes virtualizációval a kapacitások dinamikusan, a pillanatnyi feldolgozási igények szerint oszthatók ki, ami jelentős üzleti előnyökkel és megtakarítással jár:
-    Alacsonyabb élettartamköltség: a kezdeti beruházások akár 20%-kal, a folyamatos működési költségek pedig akár 30%-kal csökkenhetnek.
-    Kevesebb rendszeradminisztráció és rugalmasabb reagálás: az alkalmazásokat napok helyett percek alatt lehet a felhasználók számára elérhetővé tenni. Az informatikusok a rendszerek napi karbantartása helyett az innovációra koncentrálhatnak.
-    Jobb méretezhetőség a komplexitás növekedése nélkül: az egész adatközpont egyetlen rendszerként kezelhető, akár egyetlen gépből, akár 320 szerverből és több ezer virtuális gépből áll.
-    Energiatakarékosság: jelentősen csökken az áramfogyasztás és a légkondicionálás költsége.
-    Kompatibilis a meglévő szabványos eszközökkel, biztosítva azok értékállóságát.

Tiszta lap az új generációs adatközpontok kialakításához


A Cisco egységes adatközponti rendszere az első tagja a gyártó adatközponti megoldásait kibővítő új termékcsaládnak. A Unified Computing System fő elemei:

-    Szerverek – A Cisco új UCS B-Series sorozatú pengeszerverei az Intel jövőben megjelenő Nehalem mikroarchitektúrájú szerverprocesszoraira (az Intel Xeon CPU-k következő generációjára) épülnek. Ezek kiterjesztett memóriakezeléssel javítják a nagy adatmennyiségeket kezelő alkalmazások teljesítményét, és jelentősen növelik az egy szerveren futtatható virtuális gépek számát.

-    Hálózat – A Cisco Unified Computing System a rendszer összes erőforrását egységes, 10 Gbit/s sebességű, alacsony késleltetésű, veszteségmentes átvitelt biztosító, Ethernet-alapú adatközponti hálózattal kapcsolja össze. Ezzel kiváltja a jelenleg használt három különálló hálózatot: a helyi hálózatot (LAN), a tárolóhálózatot (SAN) és a nagysebességű szerverkapcsolatokat (HPC-hálózat). Így sokkal kevesebb hálózati kártyára, kapcsolóra és kábelre van szükség, ráadásul a hűtési igény és az áramfogyasztás is csökken, tehát jóval gazdaságosabb az adatközpont kiépítése és üzemeltetése.

1. Virtualizáció
– Az egységes adatközponti rendszer révén a virtualizáció előnyei teljes mértékben kihasználhatók, jelentősen javítva a virtuális környezetek kezelhetőségét, méretezhetőségét és teljesítményét. A Cisco biztonsági megoldásai, a biztonsági szabályok érvényesítése és a diagnosztikai funkciók a dinamikusan kialakított virtuális környezetekre is kiterjeszthetők, így a rendszerek átkonfigurálása esetén is fennmarad az átfogó biztonság.

2. Tárolóelérés
– Az új környezet a tárolóhálózatok (SAN) és a hálózati tárolórendszerek (NAS) elérését is a speciális adatközponti hálózattal valósítja meg, amellyel a tárolóeszközök Ethernet, Fibre Channel, Fibre Channel over Ethernet és iSCSI protokollal egyaránt elérhetők. Az ügyfelek tehát szabadon használhatják meglévő eszközeiket és választhatnak a technológiák közül. Emellett a rendszergazdák előre definiált tároló-elérési szabályokkal előírhatják, hogyan kapcsolódhatnak az egyes rendszerek a tároló-erőforrásokhoz. Ez egyszerűsíti a tárolófelügyeletet, és időt takarít meg az IT-személyzet számára.


3. Felügyelet
– Az összes komponens beépített felügyeleti szolgáltatásokkal teszi lehetővé a teljes megoldás egyetlen rendszerként való felügyeletét a Cisco UCS Manager keretében. A UCS Manager egy könnyen kezelhető grafikus felület mellett parancssoros felületet és kiterjedt API-t biztosít az összes rendszerkonfigurációs és üzemeltetési művelethez. A szakemberek az egyes alkalmazásokhoz közösen kidolgozott szolgáltatásprofilokat definiálhatnak, ezzel automatizálhatják a dinamikus erőforrás-kiosztást.


4. Energiatakarékosság
– A Cisco Unified Computing System energiatakarékos működést tesz lehetővé. A jelenlegi szerverrendszerekhez képest feleannyi komponenst és kevesebb kábelezést igényel, alacsonyabb áramfogyasztással és hűtési követelményekkel.

Egységes adatközponti szolgáltatások


-    A Cisco Unified Computing Services néven egy adatközponti szolgáltatáscsomagot is bejelentett az új architektúra műszaki és gazdasági előnyeinek kihasználására.
-    A eddigi, partnerekkel közösen kínált adatközponti megoldásait kiegészítő új szolgáltatások átfogó támogatást kínálnak az ügyfeleknek az architektúra kialakításától és megtervezésétől a migráción át az üzemeltetésig és a távfelügyeletig.

Nyílt partnerhálózat
– A Cisco és más vezető cégek összefogásával egy nyílt partnerhálózat jött létre, melynek célja a technológiai innováció erősítése, egy átfogóbb szolgáltatáskínálat kialakítása és a Unified Computing piaci terjedésének felgyorsítása. További tájékoztatás a partnerekről itt olvasható.

A Cisco Unified Computing System és a kapcsolódó szolgáltatások 2009 második negyedévétől lesznek elérhetők az ügyfelek számára.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Cégalapítás Németországban és Ausztriában - hasonlóságok és különbségek

Bár az uniós jogharmonizáció következtében a cégalapítás folyamatában sincsenek jelentős különbségek, mégis van néhány olyan eltérés, amivel még az alapítás előtt érdemes tisztában lenni. Egy megbízható tanácsadó cég segítségével pedig különösen sok időt és pénzt is spórolhat a külpiacra lépő magyar vállalkozó.  

2019. október 21. 08:20

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány Fehér bot napi rendezvényéről

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány 2019. október 18-án, a Vakok Általános Iskolájának Nádor Termében tartotta a Nemzetközi fehér bot napja alkalmából  szervezett ünnepi rendezvényét. Az alapítvány immár 16 éve adományoz képernyőolvasó és – nagyító szoftvereket, felújított számítógépeket és digitális diktafonokat vak és gyengénlátó emberek számára. A képernyőolvasó és –nagyító szoftverek hallhatóvá vagy sokszoros felnagyításban láthatóbbá teszik a vak és gyengénlátó emberek számára a számítógép képernyőjén megjelenő információkat. Ezáltal biztosítják számukra az inkluzív tanulás, munkavégzés és a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségét.

2019. október 20. 14:17

5 alapfeltétel a sikeres digitális átálláshoz

Hogyan alakítja át a negyedik ipari forradalom és az azt működtető innovatív technológia a vállalkozások ügyfélkapcsolatait és folyamatait? Hol tartanak a hazai vállalatok a digitális átállás folyamatában? Milyen tanulsága van az eddig végrehajtott projekteknek?  A Deloitte szakértői az idei Salesforce Basecamp Budapest rendezvényen egy kerekasztal beszélgetés során ezekben az izgalmas kérdésekben osztották meg gyakorlati tapasztalataikat.

2019. október 20. 13:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás