Kína a világ legnagyobb internetes vírusgyártója

MTI Sajtóadatbank, 2009. március 26. 09:05

Igazi internetes vírusáradat indult meg az utóbbi időben Kínából. Míg az ázsiai ország gazdaságát megsínyli a gazdasági válság, addig az ország IT szakemberei a cyber-bűnözés eszközéhez nyúlnak egy Pekingben élő biztonsági szakember szerint.

"Kína most már nem csak a világ ipari termelésének nagy részét szolgáltatja, hanem a világ "vírusiparát" is " - hangsúlyozta a Vej Csao, a Knownsec nevű, pekingi központú, számítógépes biztonsági szoftverekkel foglalkozó cég vezérigazgatója. - A tőzsdéken rengeteg kínai veszített nagy pénzösszegeket, ezért cyber-bűnözéssel foglalkoznak, mivel az sokkal jövedelmezőbb - idézte Csaót a Yahoo hírportálja.

A kínai hackerek leginkább azzal a módszerrel dolgoznak, hogy megpróbálják a különböző szoftverek gyengeségeit felderíteni, aztán eladják az alvilágnak, amely ezeket a titkokat a trójai típusú "beépülő" vírusok és a kódszavakat eltulajdonító egyéb férgek gyártására használja fel az interneten keresztül.

Csao cége szinte szélmalomharcot folytat a vírusokat terjesztő kínai cyber-bűnözőkkel szemben: egy friss támadás nyomán készített kimutatásuk szerint mintegy 4 millió fertőzött gépet találtak. Kínában egyébként 250 millió számítógépes felhasználó van, így a hackereknek igazából nem is feltétlen kellene átlépniük az országhatárokat, de persze azért megteszik. Kedvenc célpontjaik között az Adobe Flasht és a RealPlayert kell megemlíteni, ám a Xunlei, QQ és UUSee nevű helyi programokat sem kímélték. A Microsoft Internet Explorerben is sikerült az élelmes kínai hackereknek egy biztonsági rést felfedezni, ám ez a hír még időben kiszivárgott az országból, a redmondi cég azonnal javította a hibát, mielőtt még kihasználhatták volna az internetes bűnözők.

"Nálunk rendkívül népszerűek a Microsoft szoftverei helyett használatosak, viszont ezek kevésbé biztonságosak az amerikaiak által kifejlesztetteknél" - mondta Wayne Huang, az Armorize nevű internetes biztonsággal foglalkozó cég vezérigazgatója. Ráadásul a kis kínai cégek közel sem fognak olyan gyorsan és hatékonyan reagálni, mint ahogy az a Microsoft Internet Explorer esetében megtörtént.

Huang is egyetért azzal, hogy a gazdasági válság miatt egyre virágzik az internetes bűnözés. "Azok az internetes szakemberek, akik korábban azzal foglalkoztak, hogy a felfedezett biztonsági réseket továbbították a központba, most inkább eladják az alvilágnak, mert így lényegesen több pénzt tudnak keresni" - mondta a vezérigazgató.

Kulcsszavak: security Kína vírus

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új gaming monitor a Samsungtól

A Samsung a 27 colos CRG5 (C27RG5) gaming monitorral bővíti ívelt monitor portfólióját. A széria legújabb tagja olyan innovatív gaming funkciókkal érkezik, mint a villámgyors, 240Hz-es frissítési ráta és az NVIDIA G-SYNC kompatibilitás, miközben páratlan képi világot és erős, gyors teljesítményt biztosít, akár nagy felbontású játékok esetén is.

2019. június 19. 11:39

A Vodafone távvezérlésű 5G demóval mutatta be a jövőt az 5G Koalíció idei tisztújításán

Megtartotta negyedik tisztújító plenáris ülését a Digitális Jólét Program (DJP) által kezdeményezett 5G Koalíció 2019. június 18-án, Budapesten. Dr. Budai J. Gergőt, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettesét és igazgatóságának alelnökét ismét a szervezet elnökségi tagjává választották.

2019. június 18. 15:42

A Cisco új generációs Wi-Fi 6 megoldásokkal bővíti hálózati portfólióját

1997-ben jelent meg a 802.11 protokoll első verziója, és a Wi-Fi elindult világhódító útjára. Azóta a vezeték nélküli szegmens jelentősen átalakult, a hálózatokra kapcsolódó sokmilliárd eszköz pedig egy új Wi-Fi szabvány – a Wi-Fi 6 (802.11ax) – elindítását teszik szükségessé. 

2019. június 18. 08:59

A Gartner értékelte a Samsung KNOX 3.2 platformját

Samsung KNOX mobil biztonsági megoldása, amely számos készüléken előre telepítve megtalálható, sorozatban negyedik alkalommal kapott kiváló értékelést a Gartner[1] „Mobil Operációs Rendszerek és Készülékbiztonság: Platformok összehasonlítása[2]” című jelentésében. A Samsung Knox 3.2-t 30-ból 27 kategóriában „Erősnek” ítélték, továbbá az egyetlen gyártó a piacon, amely megkapta minden vállalati biztonsági kategóriában ezt a kiváló minősítést.

2019. június 17. 10:01

A Barracuda Networks felhő-alapú biztonsági megoldásai a Tech Data hazai kínálatában

A Tech Data bejelentette, hogy a közép-kelet-európai régió több országában, köztük Magyarországon is felveszi kínálatába a felhő-alapú biztonsági megoldásokat nyújtó Barracuda Networks egyes termékeit. 

2019. június 15. 15:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26

GKI e-TOPLISTA: Magyarország legnagyobb forgalmú webáruházai

2019. május 28. 12:05

A Vodafone bemutatta, mire képes Budapest első állandó 5G bázisállomása

2019. május 23. 15:50

Magyarország első állandó, élő 5G bázisállomását indította el a Vodafone Zalaegerszegen

2019. május 20. 11:20
online sportfogadás