Kína a világ legnagyobb internetes vírusgyártója

MTI Sajtóadatbank, 2009. március 26. 09:05

Igazi internetes vírusáradat indult meg az utóbbi időben Kínából. Míg az ázsiai ország gazdaságát megsínyli a gazdasági válság, addig az ország IT szakemberei a cyber-bűnözés eszközéhez nyúlnak egy Pekingben élő biztonsági szakember szerint.

"Kína most már nem csak a világ ipari termelésének nagy részét szolgáltatja, hanem a világ "vírusiparát" is " - hangsúlyozta a Vej Csao, a Knownsec nevű, pekingi központú, számítógépes biztonsági szoftverekkel foglalkozó cég vezérigazgatója. - A tőzsdéken rengeteg kínai veszített nagy pénzösszegeket, ezért cyber-bűnözéssel foglalkoznak, mivel az sokkal jövedelmezőbb - idézte Csaót a Yahoo hírportálja.

A kínai hackerek leginkább azzal a módszerrel dolgoznak, hogy megpróbálják a különböző szoftverek gyengeségeit felderíteni, aztán eladják az alvilágnak, amely ezeket a titkokat a trójai típusú "beépülő" vírusok és a kódszavakat eltulajdonító egyéb férgek gyártására használja fel az interneten keresztül.

Csao cége szinte szélmalomharcot folytat a vírusokat terjesztő kínai cyber-bűnözőkkel szemben: egy friss támadás nyomán készített kimutatásuk szerint mintegy 4 millió fertőzött gépet találtak. Kínában egyébként 250 millió számítógépes felhasználó van, így a hackereknek igazából nem is feltétlen kellene átlépniük az országhatárokat, de persze azért megteszik. Kedvenc célpontjaik között az Adobe Flasht és a RealPlayert kell megemlíteni, ám a Xunlei, QQ és UUSee nevű helyi programokat sem kímélték. A Microsoft Internet Explorerben is sikerült az élelmes kínai hackereknek egy biztonsági rést felfedezni, ám ez a hír még időben kiszivárgott az országból, a redmondi cég azonnal javította a hibát, mielőtt még kihasználhatták volna az internetes bűnözők.

"Nálunk rendkívül népszerűek a Microsoft szoftverei helyett használatosak, viszont ezek kevésbé biztonságosak az amerikaiak által kifejlesztetteknél" - mondta Wayne Huang, az Armorize nevű internetes biztonsággal foglalkozó cég vezérigazgatója. Ráadásul a kis kínai cégek közel sem fognak olyan gyorsan és hatékonyan reagálni, mint ahogy az a Microsoft Internet Explorer esetében megtörtént.

Huang is egyetért azzal, hogy a gazdasági válság miatt egyre virágzik az internetes bűnözés. "Azok az internetes szakemberek, akik korábban azzal foglalkoztak, hogy a felfedezett biztonsági réseket továbbították a központba, most inkább eladják az alvilágnak, mert így lényegesen több pénzt tudnak keresni" - mondta a vezérigazgató.

Kulcsszavak: security Kína vírus

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az E.ON nevével visszaélve kérnek csalók átutalást

Ismeretlen támadók az E.ON nevében küldenek az energiavállalat elektronikus értesítőihez nagyon hasonló formátumú e-maileket, és ezzel próbálják elérni, hogy különböző, általában alacsony összegeket átutaljanak számukra.

2019. január 17. 18:22

300 forintért Microsoft Office - átverés az eBay-en

Ugyan jól hangzik, hogy egy életre szóló előfizetést kaphatunk a Microsoft népszerű irodai programcsomagjához csupán háromszáz forintért, de átverésről van szó, amelynek végén akár személyes adataink is veszélybe kerülhetnek.

2019. január 16. 14:03

Új módszerrel javíthatnak az ügyfélélményen a hazai kkv-k

Kevés dolog idegesíti jobban az ügyfeleket, mint amikor hosszan kell várni egy telefonos ügyintéző kapcsolására. Egy új ingyenes virtuális szolgáltatás segít csökkenteni ezt a felesleges és bosszantó időt.

2019. január 16. 11:02

Két új Epson dokumentumszkenner kerül a piacra

Az Epson bemutatja a leggyorsabb lapolvasó szkennereit, a WorkForce DS-970 és DS-870 modellt, amelyek rendkívül megbízható eszközök a gyorsaságot és hatékonyságot igénylő környezetekben, mint például az egészségügyben, a jogi és pénzügyi szektorban. 

2019. január 16. 09:55

Útmutató weboldal és tanácsadó vloggerek támogatják a gyerekek biztonságosabb netezését

Idén folytatódik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavaly indított, az Internet Hotline jogsegélyszolgálatot népszerűsítő kampánya. Külön weboldalt hoztak létre, amely pontos útmutatókkal segíti azokat, akik jogsértő tartalmakkal találkoznak a legnépszerűbb közösségi felületeken. Az oldalon kedvelt vloggerek saját tapasztalataik alapján mesélnek az online, főként közösségi felületek veszélyeiről, és nem csak tanácsokkal, de egy kvízjátékban jó válaszokért cserébe egyedi fejlesztésű telefontokkal is várják az érdeklődőket. Visszatérnek a tavalyi kampány emoji üzenetei is, hogy egyszerű képi nyelven emlékeztessenek a legfontosabb online viselkedési szabályokra.

2019. január 15. 15:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Technológiával az örökélet felé

2019. január 14. 10:53

Az LG és a Microsoft közösen forradalmasítja az autóipart

2019. január 12. 10:47

Új technológiák az online játékgépekhez

2018. december 28. 08:02

123 magyarországi ALDI áruháznál állít üzembe elektromosautó-töltőket az E.ON

2018. december 19. 14:13
cloudappsportal.com