Kína a világ legnagyobb internetes vírusgyártója

MTI Sajtóadatbank, 2009. március 26. 09:05

Igazi internetes vírusáradat indult meg az utóbbi időben Kínából. Míg az ázsiai ország gazdaságát megsínyli a gazdasági válság, addig az ország IT szakemberei a cyber-bűnözés eszközéhez nyúlnak egy Pekingben élő biztonsági szakember szerint.

"Kína most már nem csak a világ ipari termelésének nagy részét szolgáltatja, hanem a világ "vírusiparát" is " - hangsúlyozta a Vej Csao, a Knownsec nevű, pekingi központú, számítógépes biztonsági szoftverekkel foglalkozó cég vezérigazgatója. - A tőzsdéken rengeteg kínai veszített nagy pénzösszegeket, ezért cyber-bűnözéssel foglalkoznak, mivel az sokkal jövedelmezőbb - idézte Csaót a Yahoo hírportálja.

A kínai hackerek leginkább azzal a módszerrel dolgoznak, hogy megpróbálják a különböző szoftverek gyengeségeit felderíteni, aztán eladják az alvilágnak, amely ezeket a titkokat a trójai típusú "beépülő" vírusok és a kódszavakat eltulajdonító egyéb férgek gyártására használja fel az interneten keresztül.

Csao cége szinte szélmalomharcot folytat a vírusokat terjesztő kínai cyber-bűnözőkkel szemben: egy friss támadás nyomán készített kimutatásuk szerint mintegy 4 millió fertőzött gépet találtak. Kínában egyébként 250 millió számítógépes felhasználó van, így a hackereknek igazából nem is feltétlen kellene átlépniük az országhatárokat, de persze azért megteszik. Kedvenc célpontjaik között az Adobe Flasht és a RealPlayert kell megemlíteni, ám a Xunlei, QQ és UUSee nevű helyi programokat sem kímélték. A Microsoft Internet Explorerben is sikerült az élelmes kínai hackereknek egy biztonsági rést felfedezni, ám ez a hír még időben kiszivárgott az országból, a redmondi cég azonnal javította a hibát, mielőtt még kihasználhatták volna az internetes bűnözők.

"Nálunk rendkívül népszerűek a Microsoft szoftverei helyett használatosak, viszont ezek kevésbé biztonságosak az amerikaiak által kifejlesztetteknél" - mondta Wayne Huang, az Armorize nevű internetes biztonsággal foglalkozó cég vezérigazgatója. Ráadásul a kis kínai cégek közel sem fognak olyan gyorsan és hatékonyan reagálni, mint ahogy az a Microsoft Internet Explorer esetében megtörtént.

Huang is egyetért azzal, hogy a gazdasági válság miatt egyre virágzik az internetes bűnözés. "Azok az internetes szakemberek, akik korábban azzal foglalkoztak, hogy a felfedezett biztonsági réseket továbbították a központba, most inkább eladják az alvilágnak, mert így lényegesen több pénzt tudnak keresni" - mondta a vezérigazgató.

Kulcsszavak: security Kína vírus

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbűnözés a dark weben

A kiberbűnözés 3 billió (milliószor millió) dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik. A kiadások alatt az incidensek utáni összes költséget értjük. Például egy zsarolóvírus esetében nem csak a váltságdíj kifizetése számít, hanem az incidens miatti termelékenységcsökkenés, számítógépek mentesítése, újratelepítése, a biztonsági szabályozás javítása, a szükséges technológiai védelmi beruházások és a vállalat hírnevét ért járulékos károk is. Azonban a kiberbűnözőknek is vannak költségeik, még ha ezek nem is mérhetők a vállalatokat ért károkhoz. Az ESET szakemberei összegyűjtötték, hogy milyen szolgáltatások érhetők el a dark weben, és ezek mekkora kiadást jelentenek a kiberbűnözők számára.

2019. március 19. 14:15

Az új Kingston SSD-meghajtókkal jobban tervezhetővé válik az adatközpontok teljesítménye

A Kingston Digital Europe Co LLP bemutatta új Data Center 500 sorozatú nagyvállalati SSD-meghajtóit, melyek kimagasló teljesítményt nyújtanak a fejlett adatközponti alkalmazások számára, a fejlesztési folyamatoktól kezdve a végfelhasználók kiszolgálásáig. 

2019. március 18. 18:21

A Razer új termékeivel kiváló játékminőséget kínál pénztárcabarát áron

A Razer, a világ vezető, gamereknek szánt lifestyle márkája három új játék-perifériát jelentett be, amelyekkel legnépszerűbb termékcsaládjait bővíti. A BlackWidow billentyűzet, a Kraken mikrofonos fejhallgató és a Basilisk Essential egér a Razer legjobb ár-érték arányú gamer perifériái közé tartoznak, és minden megvan bennük, amire egy játékosnak csak szüksége lehet.

2019. március 18. 10:42

Autodoc: a piacvezető alkalmazás autós kiegészítőkkel

Mobileszközökön is vásárolhatunk különféle autóalkatrészeket az Autodoc alkalmazásával. Az iOS készülékekre elérhető megoldás révén néhány mozdulattal beszerezhetjük a szükséges kiegészítőket.

2019. március 18. 09:10

Okosautókhoz okos védelem is kell

Az autóipar számára az információ a legfontosabb új üzemanyag, ami az innovációt hajtja. Az okosjárművek által generált adatok számos különféle területen felhasználhatók a termékek és a szolgáltatások fejlesztéséhez. Az információkat azonban meg is kell védeni az illetéktelenektől, hiszen 2014 óta a hatszorosára nőtt az autóipari szereplők ellen intézett kibertámadások száma. A Micro Focus szakértői szerint az adatmaszkolás jelenti a legjobb megoldást ezen a területen, mivel a módszer úgy óvja meg az információkat, hogy továbbra is lehetővé teszi az adatok elemzését.

2019. március 14. 18:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan netezzünk biztonságosan?!

2019. március 7. 12:31

Perre megy a Huawei

2019. március 7. 11:06

A Cellum biztonságos wallet platformja támogatja az új indonéz e-money rendszer, a LinkAja kialakítását

2019. március 1. 10:54

Indul az Év Internetes Kereskedője díj 2019

2019. február 21. 10:45
cloudappsportal.com