Megállapodtak az EU-intézmények az uniós távközlési reformokról

MTI Sajtóadatbank, 2009. április 1. 08:49

Megállapodtak az Európai Unió központi intézményei a távközlési ágazat reformjáról, amelynek célja a verseny növelése, a fogyasztók jobb és olcsóbb kiszolgálása - közölték uniós források kedden.

Az egyezséget követően - várhatóan még tavasszal - az Európai Parlament végszavazással tehet pontot a folyamat végére.

Megerősítette a megállapodást az Európai Bizottság szóvivője is. Martin Selmayr hozzátette, hogy közösen kidolgozott, de még végső jóváhagyás előtt álló szövegről van szó.

A távközlési reform a jelenlegi összetételű Európai Bizottság és az Európai Parlament egyik legjelentősebb utolsó munkája.

A megállapodás szerint a reform részeként létrejön egy uniós felügyelőtestület, amely a nemzeti hatóságok közti együttműködést irányítja, és többségi szavazással döntéseket is hozhat, ugyanakkor az Európai Bizottság eredeti elképzelésével szemben nem tekinthető államok fölötti szuperhatóságnak.

Viviane Reding EU-biztos szerette volna kiterjeszteni a brüsszeli bizottság vétójogát is. Ezt a mostani megállapodás nem teszi lehetővé, de kimondja, hogy a bizottság és az új testület véleményét figyelembe kell venni az érintett döntéseknél.

Lehetővé teszi az EU várhatóan azt is, hogy nemzeti döntéssel - a verseny növelése érdekében - szükség esetén leválasszák a nagy távközlési szolgáltatók tevékenységéről a kiskereskedelmi forgalmat.

A reform nyomán tovább növekednek a fogyasztók jogai is. Növeli emellett a csomag az internethez való hozzáférés és az internethasználat szabadságának garanciáit.

Kulcsszavak: távközlés EU

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

„Élj sokszínűen!” üzeni a Xiaomi az új Redmi Note 12 sorozattal

A Xiaomi bejelentette a piacon már jó ideje várt Redmi Note 12 sorozatot. A népszerű termékcsaládhoz négy készülék tartozik: a Redmi Note 12 Pro+ 5G, a Redmi Note 12 Pro 5G, a Redmi Note 12 5G, és a Redmi Note 12. 

2023. március 29. 17:11

Új csúcskategóriás okoseszközöket mutat be a Huawei Európában

Számos új csúcskategóriás terméket mutatott be a Huawei március 23-án Kínában. Az innovatív eszközök között szerepel a HUAWEI P60 Pro és a HUAWEI Mate X3 zászlóshajó okostelefon, a HUAWEI MateBook X Pro notebook, a HUAWEI WATCH Ultimate okosóra és a HUAWEI FreeBuds 5 vezeték nélküli fülhallgató. Az új termékek hamarosan Európában is elérhetőek lesznek, a bemutatót május 9-én, Münchenben tartja a gyártó.

2023. március 23. 16:33

Minőségi mobilra vágyik a magyar, kedvezményes áron

A közelmúltban zajlott barcelonai Mobil Világkongresszuson számos készülékgyártó mutatott be új mobilokat: a csúcskészülékek bejelentése mellett jól kirajzolódó tendencia a középkategória erősödése. A Yettel adatai szerint a magyar mobilhasználók többsége is a középkategóriás, jó érték-arányú telefonokat részesíti előnyben, és kifejezetten keresik az akciókat. Most induló promóciójában a szolgáltató 0 forintért hazavihető HONOR X7a készülékkel támogatja, hogy a megbízható hálózat élményét ügyfelei megoszthassák egymással.

2023. március 23. 13:59

Az MVM NET és a CETIN közösen tesztelte az 5G-t

Az MVM NET Zrt. és a CETIN Hungary Zrt. városi környezetben és agrárgazdaságban tesztelte, hogyan lehet gazdaságosan 5G hálózatot kiépíteni és működtetni olyan helyszíneken, ahol ezt az 5G alapú alkalmazások elterjedése, illetve az adatforgalom növekedése szükségessé teszi. A független, integrált infrastruktúra-szolgáltatók a teszt tapasztalatai alapján megállapították: fenntarthatósági és gazdaságossági szempontok miatt sok esetben a hálózatot célszerű egyetlen szolgáltatónak kiépíteni és üzemeltetni, majd azon több operátor számára szolgáltatást nyújtani.

2023. március 22. 17:09

Minden, amit érdemes tudni a HONOR Magic5 széria kijelzőtechnológiájáról

A fejlett kijelzőtechnológiák terén végzett, átfogó kutatás és fejlesztés (K+F) figyelemre méltó eredménye a HONOR Magic5 sorozat, amely a Magic5 Lite és a Magic5 Pro készülékeket foglalja magába. Az innováció és a csúcstechnológia iránti rendíthetetlen elkötelezettségével a HONOR a Magic5 sorozatával ismét új mércét állított fel a mobiltelefonok kijelzőjének iparágában.

2023. március 21. 18:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08