Több bejelentést kap a BSA: valószínűleg az elbocsátott alkalmazottaktól is

forrás Prim Online, 2009. április 1. 11:49

A Business Software Alliance (BSA) részére több mint 800 bejelentés érkezett 2009 januárjában és februárjában az Európát, Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló (EMEA) régióban, ami 2008 elejéhez képest 8 százalékos emelkedést jelent. Ez a trend a szolgáltatói iparágban volt a legerősebb, majd az építőipar/design, értékesítés/forgalmazás, gépészet, gyártás, valamint a grafikai szektorok követték.

Georg Herrnleben, a BSA Európa, Közel-Kelet és Afrika (EMEA) régióért felelős igazgatója szerint “mivel hetente átlagosan már 100-nál is több bejelentést kapunk, egyre több vállalkozásnak kell szembenéznie az illegális szoftver használatának kockázataival. A bejelentések számának az egész régióban megfigyelhető emelkedése több tényező eredménye lehet, köztük az, hogy számos társaság a gazdasági nehézségek miatt kiskapukat keres, és ezzel kockázatnak teszi ki magát, vagy esetleg a nemrégiben elbocsátott alkalmazottak tesznek bejelentést korábbi munkaadójukról, mivel néhány országban a kínált pénzügyi jutalom vonzónak minősül.  A társaságok sajnos pont a lényeget nem fogják fel. A jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben a társaságoknak azt kellene biztosítaniuk, hogy minden belső üzleti folyamatuk és eszközük elég erős lábakon álljon ahhoz, hogy túléljék a bizonytalan helyzetet.”

Az elmúlt évben a régióban több mint 2400 esetben indult jogi eljárás üzleti szoftverek illegális felhasználói ellen. Csak Magyarországon, 2008  során a rendőrség több mint 100 esetben kezdeményezett üzleti szoftverrel kapcsolatos ügyben további eljárást, és bár ezeknek az ügyeknek a végkimenetele a jogi eljárásoktól függ, növekvő számuk jelzésértékű. 

Sarlós Gábor, a BSA magyarországi szóvivője a következőket mondta: “Az illegális szoftverhasználat kockázatait tekintve a vállalkozásoknak nemcsak a pénzügyi következményekkel kell számolniuk. A licenc nélküli szoftverhasználat miatt a vállalkozásoknak megnövekedett működési kockázattal kell szembenézniük; ilyenek a leállást okozó vírusok, a működési biztonság veszélyeztetése, az adatvesztés, valamint a cég jó hírnevének sérülése. Azt szeretnénk elérni, hogy a cégek megértsék az illegális szoftverrel kapcsolatos kockázatokat, valamint a licenccel rendelkező verziók használatának előnyeit. A jogtiszta szoftver egyben támogatást, szolgáltatásokat és frissítéseket jelent, ami azt jelenti, hogy az adott vállalkozás biztonságosan és hatékonyan működhet.”

Az Európát, Közel-Keletet és Afrikát magába foglaló régióban a BSA tevékenysége nyomán a vállalkozásoknál felmerült költségek (az okozott  kár megtérítésének összege és a jogtiszta szoftver beszerzésének költségei) 2008-ban meghaladták a 23 millió USD-t. Ebből egyezség keretében valamivel több mint 8 millió USD-t fizettek ki a BSA részére, míg több mint 15 millió USD-t a társaságok a vállalkozásuk szempontjából kritikus jelentőségű legális szoftverek megvásárlására költöttek. A BSA 2008-an 5546 bejelentés alapján több mint 3000 esetben kezdeményezett jogi eljárást az EMEA régióban, ami azt jelenti, hogy havonta átlagosan több mint 460 vállalkozásról tettek bejelentést a BSA honlapján vagy forródrótján.

Kulcsszavak: BSA

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A magyar 3D nyomtató is felveszi a harcot a koronavírussal

A koronavírus elleni harc világszerte jelentős erőket mozgatott meg, 3D csoportok alakultak, hogy orvosi eszközöket, alkatrészeket, védő felszereléseket gyártsanak a kórházaknak. A magyar 3D nyomtató is beszállt ezekbe a folyamatokba, hogy a lehető leghamarabb a hazai orvosok és önkormányzatok segítségére siessen. A CraftUnique Kft. éppen ezért 3D nyomtatott arcvédő pajzsokat és ajtónyitó segédeszközöket – tenyér használata nélkül használható – adományoz több intézménynek.

2020. március 30. 16:21

A hazai webshopok üzemeltetői körében kutatott a Virgo csoport

A webáruházakat működtető cégek kétharmada fejlesztene, de jó részük tanácstalan, hogy merre induljon el – derül ki a Virgo csoport iparági kutatásából. Az eredmények szerint az üzemeltetők számára legfontosabb szempont a webshop működésének gyorsasága, valamint jelentős igény van a magyar nyelvű terméktámogatásra.

2020. március 30. 11:27

Bátrak vagy tudatlanok vagyunk az online adatbiztonság terén?

Az Európai Unión belül a magyarok nyugtalankodnak a legkevésbé az adataik biztonsága miatt, ha internetezésről van szó. Pedig van ok aggodalomra, hiszen a Micro Focus felmérése szerint az online alkalmazások 94 százaléka tartalmaz valamilyen sebezhetőséget. A vállalat szakértői szerint úgy lehetünk biztonságban a weben, ha a felhasználók körültekintően veszik igénybe a szolgáltatásokat, és egyúttal a vállalatok is nagy gondot fordítanak a sérülékenységek vizsgálatára.

2020. március 27. 17:08

Újabb lépést tett a Telenor az 5G szolgáltatás kereskedelmi bevezetéséhez

A Telenor Magyarország Zrt. sikeresen licitált a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által a 700MHz-es, a 2100MHz-es, a 2600MHz-es valamint a 3600MHz-es frekvenciasávok hasznosítását célzó árverési eljáráson, és így az 5G szolgáltatás kereskedelmi bevezetéséhez szükséges új frekvenciasávokhoz jutott. A mobiltársaság a lehetséges maximumot - 140MHz-et – szerezte meg az 5G frekvencia úttörő sávjának számító 3600MHz-es frekvenciatartományban, ami egyben a legnagyobb kapacitást is jelenti e spektrumban. A vállalat emellett 2x5MHz duplex sávot szerzett a 700MHz-es tartományban. A frekvenciahasználati jogosultság 15+5 évre szól.

2020. március 27. 10:28

A Magyar Telekom hamarosan elindítja kereskedelmi 5G szolgáltatását

A Magyar Telekom az 5G-hez és a szélessávú mobil szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultságok tárgyában kiírt árverésen az alábbi frekvenciablokkok használati jogosultságát nyerte el:

2020. március 27. 10:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11

Javaslatcsomag szülőknek és pedagógusoknak a HiperSuli digitális tanáraitól

2020. március 15. 11:53
online sportfogadás