Végre szabad utat adott a kormány a nyílt forráskódnak

Kovács Attila, 2009. április 2. 20:38

Baja Ferenc, infokommunikációért felelős kormánybiztos, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára ma sajtótájékoztatón jelentette be, hogy "elérkezettnek látva az időt", a kormány nevében a MeH Infokommunikációs Államtitkársága a hazai költségvetési intézmények, államigazgatási szervek, valamint a köz-és felsőoktatás számára a nyílt forráskódú szoftver termékek államilag támogatott beszerzésének lehetőségét is megnyitotta.

Ennek nyomán mától lehetővé válik a nyílt szabványokon keresztül teljes együttműködést biztosító szoftverek és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások beszerezhetősége a központosított közbeszerzés keretében a hazai költségvetési intézmények, illetve a teljes hazai köz- és felsőoktatás számára. Az ezt lehetővé tevő keret-megállapodás megkötésére vonatkozó közbeszerzési eljárás felhívása a mai napon, azaz 2009. április 2-án jelenik meg, mégpedig teljesen egyenértékű módon a Microsoft és Novell termékek megrendelését lehetővé tevő (korábbi) megállapodásra vonatkozó kiírással.

A döntést értékelve, Baja Ferenc elmondta: az megvalósítja a teljes esélyegyenlőséget, hiszen ugyanakkora, 12-12 milliárd forint pályázati keretösszeg áll most rendelkezésre a Microsoft, illetve a nyílt rendszerek beszerzésére. Kérdésre válaszolva, a kormánybiztos elmondta, a döntés mostani meghozatalában a válság idején történő rövid távú gazdaság-élénkítési szándék is motiváló erő volt.

Bódi Gábor, a MeH szakállamtitkára elmondta: hosszú, öt éves szakmai folyamat eredményeként állt elő a döntés, ám jelenleg is folyik a szakértői munka szabadszoftver-használattal kapcsolatos javaslatok, keretrendszerek kialakításáról. Kérdésemre válaszolva, kifejtette: a pályázati kiírás két héten belül megjelenik, az elbírálás 3-4 hónapon belül meg fog történni. Továbbá: a nyílt rendszerekről, főleg a közszférában eddig szándékosan terjesztett, félrevezető szakmai/technikai információk helyett a pontos és fontos előnyöket közlő tanulmányt fognak kiadni. Ennek várható megjelenési határideje ez év május vége.

A tájékoztatón szintén megjelent Keresztesi János IVSZ-elnök stratégiai döntésnek, új közösségformálás kezdetének értékelte a ma bejelentetteket. 


Az ULX üdvözli a kormánydöntést

Szentiványi Gábor, az ULX Nyílt Forráskódú Tanácsadó és Disztribúciós Kft. ügvezető igazgatója szerkesztőségünkhöz eljuttatott e-mailben kommentálta a mai "Szabad út a nyílt forráskódnak" című bejelentést. "Az ULX egyértelműen üdvözli a MEH EKK kezdeményezését a nyílt forráskódú szoftverek beszerzésének megnyitásával kapcsolatban. Ezzel végre Magyarországon is megteremtődik az a lehetőség, hogy a világ vezető nyílt forráskódú gyártói - például a Red Hat - termékeivel és szolgáltatásaival egyenrangúan szerepelhessen közbeszerzési eljárásokban. Reméljük, hogy a most meghirdetett gyártósemlegesség a Tisztaszoftver programban is hamarosan érvényesülni fog."
 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09