Végre szabad utat adott a kormány a nyílt forráskódnak

Kovács Attila, 2009. április 2. 20:38

Baja Ferenc, infokommunikációért felelős kormánybiztos, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára ma sajtótájékoztatón jelentette be, hogy "elérkezettnek látva az időt", a kormány nevében a MeH Infokommunikációs Államtitkársága a hazai költségvetési intézmények, államigazgatási szervek, valamint a köz-és felsőoktatás számára a nyílt forráskódú szoftver termékek államilag támogatott beszerzésének lehetőségét is megnyitotta.

Ennek nyomán mától lehetővé válik a nyílt szabványokon keresztül teljes együttműködést biztosító szoftverek és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások beszerezhetősége a központosított közbeszerzés keretében a hazai költségvetési intézmények, illetve a teljes hazai köz- és felsőoktatás számára. Az ezt lehetővé tevő keret-megállapodás megkötésére vonatkozó közbeszerzési eljárás felhívása a mai napon, azaz 2009. április 2-án jelenik meg, mégpedig teljesen egyenértékű módon a Microsoft és Novell termékek megrendelését lehetővé tevő (korábbi) megállapodásra vonatkozó kiírással.

A döntést értékelve, Baja Ferenc elmondta: az megvalósítja a teljes esélyegyenlőséget, hiszen ugyanakkora, 12-12 milliárd forint pályázati keretösszeg áll most rendelkezésre a Microsoft, illetve a nyílt rendszerek beszerzésére. Kérdésre válaszolva, a kormánybiztos elmondta, a döntés mostani meghozatalában a válság idején történő rövid távú gazdaság-élénkítési szándék is motiváló erő volt.

Bódi Gábor, a MeH szakállamtitkára elmondta: hosszú, öt éves szakmai folyamat eredményeként állt elő a döntés, ám jelenleg is folyik a szakértői munka szabadszoftver-használattal kapcsolatos javaslatok, keretrendszerek kialakításáról. Kérdésemre válaszolva, kifejtette: a pályázati kiírás két héten belül megjelenik, az elbírálás 3-4 hónapon belül meg fog történni. Továbbá: a nyílt rendszerekről, főleg a közszférában eddig szándékosan terjesztett, félrevezető szakmai/technikai információk helyett a pontos és fontos előnyöket közlő tanulmányt fognak kiadni. Ennek várható megjelenési határideje ez év május vége.

A tájékoztatón szintén megjelent Keresztesi János IVSZ-elnök stratégiai döntésnek, új közösségformálás kezdetének értékelte a ma bejelentetteket. 


Az ULX üdvözli a kormánydöntést

Szentiványi Gábor, az ULX Nyílt Forráskódú Tanácsadó és Disztribúciós Kft. ügvezető igazgatója szerkesztőségünkhöz eljuttatott e-mailben kommentálta a mai "Szabad út a nyílt forráskódnak" című bejelentést. "Az ULX egyértelműen üdvözli a MEH EKK kezdeményezését a nyílt forráskódú szoftverek beszerzésének megnyitásával kapcsolatban. Ezzel végre Magyarországon is megteremtődik az a lehetőség, hogy a világ vezető nyílt forráskódú gyártói - például a Red Hat - termékeivel és szolgáltatásaival egyenrangúan szerepelhessen közbeszerzési eljárásokban. Reméljük, hogy a most meghirdetett gyártósemlegesség a Tisztaszoftver programban is hamarosan érvényesülni fog."
 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az IoT az alapokkal kezdődik

Számos, egymást kiegészítő technológia fejlődésének köszönhetően az Internet of Things (IoT) egyre gyorsuló növekedési pályán halad. Az 5G megjelenése zökkenőmentesebb végfelhasználói élményt biztosít a nagyobb számú összekapcsolt eszköz számára, a blockchain megkönnyíti az IoT-eszközök nyomon követését, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás pedig könnyebben hozzáférhetővé és alkalmazhatóvá vált, ami az eszközfunkciók szélesebb körét teszi lehetővé az összekapcsolt ökoszisztémában.

2023. szeptember 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59