IDC: 7,1 százalékos visszaesés a PC-piacon

Milkovits Gábor, 2009. április 17. 06:20

Az IDC piackutató adatai szerint az idei első negyedévben 7,1 százalékkal alacsonyabb értékben forgalmaztak világszerte személyi számítógépeket, mint egy évvel korábban, az ennél is nagyobb mértékű csökkenést pedig csak a netbook-ok és más olcsó PC-k eladásai tudták megakadályozni.

A piackutató szerint némi derűlátásra adhat okot a válság közepette, hogy az amerikai piac a vártnál sokkal jobban szerepelt és végül a globálisnál kisebb, mindössze 3,5 százalékos visszaeséssel zárta a negyedévet. A némileg eltérő módszerekkel dolgozó Gartner eközben 6,5 százalékos csökkenést mért a világpiacon és stagnálást az Egyesült Államokban. A gazdasági válságot, eddig legalábbis, a piacvezető Hewlett-Packard-nak sikerült a leginkább átvészelnie, így forgalma 2,9 százalékkal nőtt, globális részesedését pedig 20,5 százalékra sikerült növelnie. Emellett tíz év után Amerikában is sikerült átvennie az elsőséget a Dell-től, amely különösen rosszul szerepelt a vállalati szegmensben és 16,7 százalékkal csökkentek az eladásai.

Az IDC legfrissebb adatai alapján a HP után a Dell a második a világpiacon 13,6 százalékkal, míg a feltörekvő harmadik Acer-é a globális PC-forgalom 11,6 százaléka. A negyedik helyen a Lenovo, az ötödiken pedig a Toshiba áll. Egyelőre nem tudni, hogy az idei első negyedév valóban a válság legmélyebb pontja-e az ágazat számára, ahonnan már csak fölfelé vezet az út, mindenesetre Paul Otellini Intel-vezér tegnap ilyen értelemben nyilatkozott a sajtónak, amikor elhárította a vezető processzorgyártó következő negyedévére szóló prognózis kiadását.

Kulcsszavak: IDC trend PC

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38