VIA processzorra vált az OLPC XO-1 laptop

Milkovits Gábor, 2009. április 19. 16:43

A One Laptop Per Child alapítvány hamarosan elérhetővé teszi a fejlődő világ gyermekeinek szánt első generációs OLPC laptop megújított verzióját, amelyben az eddigi AMD Geode lapka helyett egy VIA CPU kap majd helyet.

Egész pontosan egy VIA C7-M csipről van szó, amely beállítástól, illetve a rendszer igényétől függően 400 MHz-estől 1 GHz-es órajelig képes működni. A CPU-hoz új lapkakészlet is társul, amelynek grafikus komponense akár 3D vagy HD képmegjelenítésre is alkalmassá teszi a készüléket. A kombinált hardverújítás révén az XO 1.5 nemcsak jóval gyorsabb lesz elődjénél, hanem aktív üzemmódban nem igényel több energiát, mint az eredeti XO, míg készenlétben még kevesebbet is fogyaszt. Kiegészítésként a RAM memóriát 1 GB-ra, a flash SSD háttértár kapacitását pedig 4 GB-osra növelik. A megrendelő országoknak lehetőségük lesz 8 GB-os SSD-vel is kérni a laptopot, végül pedig feljavítják a képernyő fényerejét és hatékonyságát is.

Az OLPC májusban tervezi bemutatni a laptop prototípusát, augusztusban pedig már forgalomba is hozná a készülék mintadarabjait. A sorozatgyártásról és a rendes forgalmazásról egyelőre nem nyilatkozott az alapítvány. A készülék utódja, a valószínűleg szintén ARM-alapú CPU-t felvonultató, dupla érintőképernyős XO-2 várhatóan 2010 végén jelenik meg.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01