Az idős emberek jelentik az internet jövőjét

MTI Sajtóadatbank, 2009. április 23. 16:11

A születő internet sikerét a fiatalok biztosították, de ma egyre inkább az idősebb nemzedék az, amely a világháló áttörését lehetővé teszi - mutattak rá egy Madridban rendezett nemzetközi kongresszus résztvevői.

Vicki Hanson, a dundee-i skót egyetem professzora a Pew Internet American Life Project nevű szervezet tanulmányát idézve rámutatott, hogy az internethasználók között ma az idős korosztály létszáma nő a leggyorsabban. Így például tavaly a 70-75 éves amerikaiak 45 százaléka használta a világhálót, míg három évvel ezelőtt alig 26 százalékuk. A 76 éven felüli internetezők aránya 2005 és 2008 között 17 százalékról 27 százalékra emelkedett - fűzte hozzá Hanson asszony a Wirld Wide Web 18. kongresszusán, amely péntekig tanácskozik a spanyol fővárosban.

Nagy-Britanniában az idős korosztályban ugyanez a fejlődés figyelhető meg - mondta el Andrew Arch, a világháló nemzetközi normáinak kidolgozásával foglalkozó legfontosabb nemzetközi szervezet, a Wirld Wide Web Consortium (W3C) kutatója. "Ez a kategória ugyanúgy használja a hálót, mint a többiek: kommunikációra és tájékozódásra, de mindinkább vásárlásra és bankszámlájának kezelésére is" - magyarázta el Arch, akinek szakterülete az, hogy miként jutnak hozzá az idős és a fogyatékos személyek az internethez.

A Pew tanulmánya szerint a 64 éves és azon felüli személyek főleg elektronikus levelek küldésére és fogadására alkalmazák a világhálót. Ám a szeniorok a fiataloknál jóval kevésbé járatosak az internetes vásárlásban, azoknak az idős személyeknek a száma pedig, akik a közösségi portálokat használják, elenyésző - mutatta ki ez a felmérés.

- A Twitter nem az ő világuk - jegyezte meg Hanson asszony a ma már hatmillió ember által használt miniblogportálra utalva. A Twitter hálózat tagjai ingyen küldhetnek egymásnak legfeljebb 140 karakterből álló üzeneteket. A portál népszerűsége nőttön nő azóta, hogy 2006 augusztusában létrehozták, például egyre kedveltebb kommunikációs eszköz a hírességek között.

A 60 évesnél idősebbek aránya nőni fog az elkövetkező években, 2050-ben már a világ népességének 20 százalékát fogják képviselni. Mivel egyre később mennek nyugdíjba, a szakértők szerint az internethasználók körében arányuk robbanásszerűen gyarapodhat. E korosztály egészségi problémái ugyanakkor korlátozó tényezőt is jelentenek: ezek a használók rosszabbul látnak, mozognak. Andrew Arch szerint az internetes portálok szerény költséggel megkönnyíthetik az idős korosztály számára a háló használatát, például a karakterek méretének növelésével és a kontraszt fokozásával.

A kutató szerint a klasszikus internet mai tipikus fejlesztője még nincs tudatában annak, milyen gyorsasággal öregszik a népesség, de az új helyzethez való alkalmazkodás mindenkinek a javára válik, mivel végső soron minden használó számára egyszerűbbé válik a világháló kezelése.

Ez pedig nagyon sok embert érint: a comScore nevű cég felmérése szerint a világháló használóinak száma nemrég meghaladta az egymilliárdot.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tervezhető töltés és rugalmas fizetés

Bevezető áron használhatják a villanyautósok az E.ON november 24-től fizetőssé vált elektromos töltőit. Emellett a piacon egyedülálló megoldást is ajánl a vállalat az ügyfeleknek, akik nem csak alkalmanként, hanem kényelmesen havi elszámolással is fizethetnek majd a töltésért. Az energiacég a drivE.ON alkalmazás révén ügyfélbarát módon tervezhető töltést, a bevezetésre kerülő fizetési lehetőségekkel pedig rugalmasságot kínál.  

2020. október 25. 14:10

Online üzleti valóságshow indult webáruház tulajdonosoknak

Az Ecommerce Revolution első évadában a show szakértő mentorai harminc napra kézbe veszik négy webshop irányítását, hogy bemutassák, hogyan lehet sikeres egy webáruház. A műsor producere Máté Krisztina, a szakmai hátteret az OptiMonk biztosítja.

2020. október 25. 11:13

Szingapúrban az ABB robotjai gyorsítják a COVID-19 tesztek végrehajtását

Szingapúr komoly erőfeszítéseket tesz a COVID-19 tesztek végrehajtásához szükséges kapacitásainak egész országra kiterjedő növelése érdekében. Ennek részeként az ABB nagy pontosságú robotjait telepítették a Rapid Automated Volume Enhancer (RAVE) elnevezésű új automatizált laboratóriumi rendszeren belül. 

2020. október 25. 09:46

A tévék titkos élete

A Samsung reprezentatív felmérése lerántja a leplet a tévék titkos életéről, kiderül, hogy mi történik egy átlagos készülékkel élete során, illetve, hogy mi lesz a sorsa, ha otthagy egy háztartást. A felmérésben résztvevők 97 százaléka rendelkezik televízióval, amelyből 75 százalék kettő vagy annál több készüléket tart az otthonában*. Azonban azt talán kevesen tudják, hogy milyen utat járnak be ezek az eszközök onnantól, hogy lekerülnek az áruházak polcairól, és otthonra lelnek a háztartásokban, végül pedig a televíziók örök körforgásának részeseivé válnak.

2020. október 24. 17:35

A The Super Engineer játék szórakoztatva tanítja a természettudományokat

Tény, hogy ma még a fizika, a kémia, a matematika, a biológia, vagy az informatika nem azok közé a tantárgyak közé tartozik, amelyeket a diákok többsége a kedvencek között említ. A „népszerűtlenségük” oka leginkább az iskolai tudásátadás módszereiben, technikáiban keresendő, miközben ma már az infokommunikációs fejlesztéseknek köszönhetően ezeket a tudományterületeket izgalmasan, érdekesen, és legfőképpen játékosan is be lehetne a fiataloknak mutatni. 

2020. október 24. 15:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás