Az idős emberek jelentik az internet jövőjét

MTI Sajtóadatbank, 2009. április 23. 16:11

A születő internet sikerét a fiatalok biztosították, de ma egyre inkább az idősebb nemzedék az, amely a világháló áttörését lehetővé teszi - mutattak rá egy Madridban rendezett nemzetközi kongresszus résztvevői.

Vicki Hanson, a dundee-i skót egyetem professzora a Pew Internet American Life Project nevű szervezet tanulmányát idézve rámutatott, hogy az internethasználók között ma az idős korosztály létszáma nő a leggyorsabban. Így például tavaly a 70-75 éves amerikaiak 45 százaléka használta a világhálót, míg három évvel ezelőtt alig 26 százalékuk. A 76 éven felüli internetezők aránya 2005 és 2008 között 17 százalékról 27 százalékra emelkedett - fűzte hozzá Hanson asszony a Wirld Wide Web 18. kongresszusán, amely péntekig tanácskozik a spanyol fővárosban.

Nagy-Britanniában az idős korosztályban ugyanez a fejlődés figyelhető meg - mondta el Andrew Arch, a világháló nemzetközi normáinak kidolgozásával foglalkozó legfontosabb nemzetközi szervezet, a Wirld Wide Web Consortium (W3C) kutatója. "Ez a kategória ugyanúgy használja a hálót, mint a többiek: kommunikációra és tájékozódásra, de mindinkább vásárlásra és bankszámlájának kezelésére is" - magyarázta el Arch, akinek szakterülete az, hogy miként jutnak hozzá az idős és a fogyatékos személyek az internethez.

A Pew tanulmánya szerint a 64 éves és azon felüli személyek főleg elektronikus levelek küldésére és fogadására alkalmazák a világhálót. Ám a szeniorok a fiataloknál jóval kevésbé járatosak az internetes vásárlásban, azoknak az idős személyeknek a száma pedig, akik a közösségi portálokat használják, elenyésző - mutatta ki ez a felmérés.

- A Twitter nem az ő világuk - jegyezte meg Hanson asszony a ma már hatmillió ember által használt miniblogportálra utalva. A Twitter hálózat tagjai ingyen küldhetnek egymásnak legfeljebb 140 karakterből álló üzeneteket. A portál népszerűsége nőttön nő azóta, hogy 2006 augusztusában létrehozták, például egyre kedveltebb kommunikációs eszköz a hírességek között.

A 60 évesnél idősebbek aránya nőni fog az elkövetkező években, 2050-ben már a világ népességének 20 százalékát fogják képviselni. Mivel egyre később mennek nyugdíjba, a szakértők szerint az internethasználók körében arányuk robbanásszerűen gyarapodhat. E korosztály egészségi problémái ugyanakkor korlátozó tényezőt is jelentenek: ezek a használók rosszabbul látnak, mozognak. Andrew Arch szerint az internetes portálok szerény költséggel megkönnyíthetik az idős korosztály számára a háló használatát, például a karakterek méretének növelésével és a kontraszt fokozásával.

A kutató szerint a klasszikus internet mai tipikus fejlesztője még nincs tudatában annak, milyen gyorsasággal öregszik a népesség, de az új helyzethez való alkalmazkodás mindenkinek a javára válik, mivel végső soron minden használó számára egyszerűbbé válik a világháló kezelése.

Ez pedig nagyon sok embert érint: a comScore nevű cég felmérése szerint a világháló használóinak száma nemrég meghaladta az egymilliárdot.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Technológia-imádó vállalkozó anyuka Az Év Marketingese

A veszprémi Sóskuthyné Mészáros Mira lett Az Év Marketingese. A fiatal vállalkozónő példátlan gyorsasággal alkalmazza a legújabb technológiai újdonságokat a marketingjében, mellyel kiemelkedett a piaci versenyből. A 16. Marketing Szuperkonferencia keretében megrendezett verseny, idén először élő online közvetítésen is követhető volt a Facebookon.

2023. szeptember 23. 13:55

Búvárkodásra is alkalmas prémium okosórával bővült a Huawei magyarországi kínálata

Búvárkodásra is alkalmas okosórát hozott a Huawei hazánkba. A luxusórák formavilágát idéző WATCH Ultimate 100 méteres mélységig vízálló, precíz navigációs rendszerrel szerelték fel, és kifejezetten strapabíró anyagokból készült. Az óra átfogó egészségkövető funkciókkal, többek között EKG-méréssel és stresszfigyeléssel is rendelkezik. A HUAWEI WATCH Ultimate egyaránt kompatibilis Android és iOS okostelefonokkal.

2023. szeptember 23. 12:10

Hajlítható élmény a Try Galaxy segítségével

Már elérhető a Samsung Try Galaxy program frissítése, amellyel a nem androidos okostelefonok  felhasználói már magyar nyelven is kipróbálhatják a One UI 5.1.1 szoftver vonzó lehetőségeit és felfedezhetik az új Galaxy Z Flip5 és Z Fold5 okostelefonok funkcióit. A Galaxy Z Fold5 sokoldalú és magával ragadó kijelzőjének előnyeit újszerűen mutatja be az alkalmazás: két párosított eszközön szemlélteti a hajlítható élményt.

2023. szeptember 23. 10:23

Emeld magasabb szintre az edzésterved a HONOR Watch 4 segítségével

A HONOR bejelentette a HONOR Watch 4-et, a viselhető HONOR készülékek legújabb tagját. Stílusos formatervezés, precíz funkciók, egy nagy, akár 60Hz-es képfrissítésre is képes, 1,75-os színes AMOLED kijelző jellemzik amellett, hogy Bluetooth hívásokra is alkalmas. Mindehhez egy akár 14 napot is bíró akkumulátor társul, amivel tökéletes társ a fittség nyomon követésére bárhol, bármikor.

2023. szeptember 22. 19:33

Az iPhone 15 mostantól hazánkban is megvásárolható

Az ikonikus iPhone sorozat legfrissebb készülékei, az iPhone 15, az iPhone 15 Plus, az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max mellett az Apple Watch Series 9 és az Apple Watch Ultra 2 is a boltok polcaira kerül szeptember 22-én. Az Apple innovációinak sorában újabb mérföldkövet jelentő termékek mától a tavalyinál jelentősen kedvezőbb áron kaphatóak az iSTYLE hazai, kilenc üzlettel rendelkező Apple Premium viszonteladói hálózatában. 

2023. szeptember 22. 17:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59