Bealkonyul az Intel Atom alapú netbook-oknak?

Milkovits Gábor, 2009. április 28. 21:07

Habár maga az Intel egyelőre nem erősítette meg hivatalosan, tajvani alaplapgyártóktól származó értesülések szerint csökken a kereslet a csipgyártó mostanáig igencsak népszerű, olcsó és energiatakarékos Atom processzorai iránt.

A hírforrások szerint a jelenségért nem lehet egyértelműen csak a válságot okolni, más tényezők is szerepet játszanak benne. Talán a legfontosabb az, hogy a legolcsóbb szabvány noteszgépek kezdenek komoly konkurenciát támasztani a netbook-oknak. Az olyan laptopok például, mint a Dell Inspiron Mini 11, amely mindössze 500 dollárba kerül, cserébe viszont gyorsabb CPU-t, 2 GB RAM-ot és 250 GB-os merevlemezt kínál, vonzóbbnak tűnnek, mint a gyengébb hardverrel bíró és alig olcsóbb Atom-alapú mini-laptopok. A sors fintora, hogy az energiatakarékos CULV processzorok kiadásával éppen maga az Intel kínál kedvező alternatívát saját korábbi fejőstehenével, az Atom-mal szemben.

Ilyen helyzet persze gyakran előfordul olyankor, ha egy gyártó gyakorlatilag monopolhelyzetet élvez egy piacon. Az Atom-alapú netbook-ok egyébként inkább csak arra jók a PC-gyártóknak, hogy fenntartsák a forgalmat, profitot azonban nem sokat hoznak a konyhára, ahogyan az Atom sem az Intel-nek. A fordulat így tulajdonképpen minden szereplő számára kedvező lehet, már ha valóban megalapozott a tajvaniak értesülése.

Kulcsszavak: notebook processzor Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59