A 40 éves AMD versennyel ünnepel

Milkovits Gábor, 2009. május 2. 09:50

Május elsején ünnepelte fennállásának negyvenedik évfordulóját az Advanced Micro Devices, aminek alkalmából egy sajátos versenyt is kihirdetett az egyébként nem éppen legfényesebb korszakát élő társaság.

A második legjelentősebb PC-processzorokat gyártó társaság évek óta veszteséggel és piacvesztéssel küzd, amit csak súlyosbított a gazdasági válság. Pedig néhány évvel ezelőtt úgy nézett ki, hogy a cég meg tudja szorítani az Intel-t kétmagos Opteron szerverprocesszoraival, a későbbiekben azonban különböző technikai problémák miatt csúszott a négymagos Barcelona és az asztali PC-kbe szánt Phenom startja is. Eközben az Intel sikeresen áttért a 45 nanométeres gyártástechnológiára, ahová az AMD még csak nemrég jutott el és az sem könnyítette meg túlságosan a cég dolgát, hogy az ATI grafikus csipgyártó 4,3 milliárd dolláros 2006-os felvásárlása túl nagy anyagi terhet rótt a társaságra. A vállalat közel két hónapja már csak a processzorok tervezésével foglalkozik, míg a gyártást kiszervezte a GlobalFoundries néven, 6 milliárd dolláros, öböl-menti arab országokból érkezett tőkebevonással megalapított társaságba.

A nehéz helyzet ellenére az AMD minden jel szerint meg szeretné ünnepelni az 1969. május elsejei alapítás negyvenedik évfordulóját. Ebből az alkalommal egy versenyt is hirdettek, amelyben a pályázóknak olyan videókat kell elküldeniük az AMD-hez, amikben arról beszélnek, hogy miért szeretik a cég termékeit. Minden videónak tartalmaznia kell a 'Happy 40th Anniversary AMD' („Boldog negyvenedik évfordulót, AMD”) mondatot és a szerencsések mintegy 80 különböző terméket nyerhetnek, a Phenom II X4 Black Edition CPU-tól az ATI Radeon HD 4890 GPU-n át a Gigabyte GA-MA780G-UD3H alaplapig.

Kulcsszavak: AMD +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39