A mobilcégek figyelmeztetnek a túlzott adatforgalomra

MTI Sajtóadatbank, 2009. május 4. 09:04

Mivel az átlagos felhasználók számára a mobil internetes adatforgalom nehezen követhető nyomon, a magyar szolgáltatók előre tervezhető csomagokat kínálnak az ügyfeleknek, illetve figyelmeztetik őket, ha forgalmuk eléri a kritikus szintet, ezzel is megakadályozandó a több tízezer forintos számlák kiküldését.

A Vodafone-nál például két éve elérhető olyan fix árú csomag, amellyel kiszámíthatóan lehet internetezni, s kizárható a költségtúllépés. A társaság a külföldi internetezéshez napi roaming csomagot ajánl.

 Ehhez hasonlóan a Pannon is eleget tesz tájékoztatási kötelezettségének a túlhasználat megelőzése érdekében. Tájékoztató SMS-t küld ügyfeleinek, amikor elérik a tarifacsomagban foglalt adatforgalom 80 százalékát, illetve ezt megismétli a 100 százalék elérésekor is. Az SMS-ben megadják az adatforgalmi keret feletti használat átlagárát is. A Pannon közölte, amikor az adatátviteli eszköz más ország hálózatát észleli és arra átáll, a cég "Jó utat" SMS-t küld az ügyfélnek. Emellett az eszköz kijelzi a kiválasztott roaming szolgáltató nevét is. Az ügyfélnek így lehetősége van arra is, hogy manuálisan válassza ki a használni kívánt hálózatot, így elkerülve a külföldi hálózatra való csatlakozást.

 A túllépések megakadályozására a T-Mobile bevezette és két csomaghoz automatikusan, illetve díjmentesen biztosítja az adatforgalmi értesítő szolgáltatást. Ennek lényege, hogy a havi díj ellenében meghatározott mennyiségű adatforgalmat nyújtó díjcsomagok használatakor a felhasználható adatmennyiség 50, illetve 100 százalékának elérésekor SMS-ben értesíti az előfizetőt. A felhasználó így élhet azzal a lehetőséggel is, hogy nagyobb díjcsomagra vált. A T-Mobile az előfizetésekhez automatikusan járó úgynevezett Start adatcsomag esetén is küld figyelmeztetést az ügyfélnek, ami azért fontos, mert sok felhasználó nem ismeri az adattarifákat, s akkor is az internetre kerülhet, ha nincs külön adat-előfizetése.

 A T-Mobile előfizetői külföldi hálózatra csatlakozáskor szintén úgynevezett welcome SMS-t kapnak. Ebben tájékoztatják őket, hogy melyik országban barangol mobiljával, és azt is jelzik, hogy a díjak és tarifák eltérnek a belföldön érvényes díjaktól. Fontos azonban, hogy az előfizető ne hagyja figyelmen kívül a számítógépére beérkező SMS-eket, mert ezek az adatforgalommal vagy a roaminggal kapcsolatos információkat tartalmazhatnak. Emellett a cég javasolja azt is, hogy amennyiben ügyfele számítógépbe helyezett modemet és mobilinternet-előfizetést használ, a kifejezetten mobil internetes SIM kártyán korlátozza a roaming lehetőségét. Mobiltelefon
 használatakor lehetőség van arra is, hogy az automatikus hálózatválasztás helyett a kézi hálózat beállítást tegye az ügyfél elsődlegessé, így a határ mentén a készülék nem vált át másik hálózatra.

 A cégek közölték, az előfizetők az adatforgalmazás feltételeiről interneten is tájékozódhatnak, illetve túlforgalmazás esetén az egyes eseteket külön megvizsgálva indokolt esetben méltányosan járnak el.

Mobilszolgáltatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Yettel: Tudatos utazási tippek

Elfogyott a mobilnetünk, lemerült a készülék vagy éppen a vízállósági teszten bukott el a mobilunk? Az okostelefonok korában már nem kérdés, hogy a mobilunk egyszerre az utazási irodánk, a beszállókártyánk, a fényképezőgépünk, a térképünk és a tudakozónk. 

2022. július 1. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24