Bűnösnek találhatja az Intelt az EU

Milkovits Gábor, 2009. május 11. 21:05

A Reuters bennfentes hírforrásokra hivatkozva azt írja, hogy az Európai Unió a héten meg fogja büntetni az Intel processzorgyártót azért, mert a társaság illegális eszközökkel rávett egyes gyártókat, hogy halasszák el, vagy töröljék az AMD-lapkás termékek forgalmazását.

A hírforrások szerint komoly pénzbüntetés vár az Intel-re: az Európai Bizottság (EB) által eddig kiszabott legmagasabb összegű bírság a Microsoft 497 milliárd eurós büntetése volt, ami szintén monopolhelyzettel való visszaélésért járt. Az EB állítólag két, egymással összefüggő illegális gyakorlatban fogja bűnösnek találni az Intel-t. Az egyik a már említett kiszorítás, ami leegyszerűsítve úgy néz ki, hogy a cég különféle kedvezményekkel arra késztette a PC-gyártókat, hogy ne dobjanak piacra egyes már tervbe vett AMD-alapú rendszereket. A másik jogszerűtlen gyakorlat hosszú távon írta elő a cégeknek, hogy milyen arányban forgalmazhatnak AMD-processzoros számítógépeket akkor, ha igénybe akarják venni az Intel által nekik felkínált árengedményeket. A Reuters értesülése szerint például a Dell és a Lenovo összes komolyabb PC-jébe Intel CPU-nak kellett kerülni, csakúgy, mint a HP vállalati laptopjainak 95 százalékába, de az NEC is csak 20 százalékban forgalmazhatott AMD-alapú noteszgépeket. A vádak szerint az Intel legalább 8 éve űzi a versenyjogba ütköző tevékenységet, méghozzá a teljes globális PC-piacra kiható módon, ami valóban komoly összegű büntetést valószínűsít.

A hírt egyelőre sem Jonathan Todd EB-szóvivő, sem pedig az Intel-t képviselő Chuck Mulloy nem kommentálta. Az EB már tavaly nyáron szembesítette a csipgyártót a vádak egy részével, ám az Intel hivatalosan azóta is azt hangoztatja, hogy ők semmi olyat nem tettek, ami ne lett volna helyes.

Kulcsszavak: Intel AMD +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bionika, robotika és intézményi spinoff fejlesztések az idei Innovációs Napon

Hatodik alkalommal rendezi meg a kutatókat és ipari partnereket összekötő eseményét, az Innovációs Napot a Műegyetem - FIEK (Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ) június 8-án. Az idei év központi témája az egyetem innovációs sokszínűsége lesz. Dróntechnológiai, bionikai és robotikai fejlesztések is bemutatkoznak a programban. Az Innovációs Napon debütál az egyetem új spinoffokat és startupokat támogató programja a BME U[S]³.

2023. június 4. 10:22

így adóznak a kriptovaluták Európában és a FÁK országaiban

A kriptovaluták iránti fokozódó érdeklődés nyomán a Binance egy új, Binance Tax Watch elnevezésű blogsorozatban foglalja össze a digitális pénzügyi eszközök adózásával kapcsolatos tudnivalókat. Ennek első része az Európában és a Független Államok Szövetségében 2023 első negyedévében foganatosított adózási szabályokat mutatja be. A Binance szerint a jogkövető adózás révén az egész Web3 iparág megítélése javulhat, ami a szektor további bővülését eredményezheti.

2023. június 3. 14:05

A digitalizáció a magyar gazdaság kitörési pontja

A digitális gazdaság már ma is a teljes GDP legalább 25 százalékát adja, a fejlett technológiák – úgy mint az 5G, a mesterséges intelligencia, vagy a Big Data – használata pedig a gazdaságok legfontosabb kitörési pontjává vált. 

2023. június 3. 11:36

Együtt alkot különleges digitális világot az Emirates és az AWS

Az Emirates légitársaság az Amazon Web Services-zel (AWS) együtt indul el egy jövőbemutató, magával ragadó digitális utazásra, hogy az iparágban elsők között teljesen átalakítsa a munkavállalói élményt. 

2023. június 3. 09:59

Magyar cég a leginnovatívabbak között Európában

Akár negyedére rövidíti az ipari gépészeti központok, légtechnikai rendszerek és más összetett épületgépészeti megoldások kivitelezési idejét és gyakorlatilag nullára csökkenti az anyagveszteséget egy nemzetközi díjjal elismert magyar technológia. Az Európa tíz leginnovatívabb építőipari cége közé beválasztott GLT Delta az épületszkennelés, a négydimenziós tervezés és az előregyártás kombinálásával vált pécsi családi vállalkozásból európai referenciákkal rendelkező céggé.

2023. június 2. 21:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39