A Fujitsu Venus a világ leggyorsabb processzora

Milkovits Gábor, 2009. május 14. 19:32

A Fujitsu Venus, vagy kevésbé költői nevén SPARC64 VIIIfx másodpercenként 128 milliárd számtani művelet elvégzésére képes, amivel a gyártó állítása szerint többszörösen felülmúlja az eddigi csúcstartókat.

A nyolcmagos, 45 nanométeres technológiával készült szuperlapka 128 gigaflop-os sebességével két és félszer gyorsabb, mint az Intel eddigi legfürgébb processzora, míg a Fujitsu előző generációs, négymagos, 65 nm-es SPARC64 VII modelljét háromszorosan veri. Emellett a gyártó miniatürizálási technológiájának köszönhetően a prototípus műveletenkénti energiafelhasználása nagyjából a harmada a mostani processzorokénak.

A CPU-t, amelyen a nyolc mag mellett egy integrált memóriakontroller is található, elődjéhez hasonlóan szuperszámítógépekbe szánja a gyártó, amelyek komplex tudományos kutatásokat, vagy éppen bonyolult fegyverrendszerek vezérlését segíthetik teljesítményükkel. Kérdéses, hogy a technológiai újítások egyáltalán valaha is átkerülnek-e a hétköznapi PC-kbe, hiszen az Intel által uralt piacon még az egyetlen szóba jöhető rivális AMD helyzete is meglehetősen nehéz.

Kulcsszavak: Fujitsu processzor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59