Elindult a Google-gyilkos tudományos webkereső

Genda Csongor Zoltán, 2009. május 17. 15:34

A Wolfram Alpha megnyitotta kapuit az internetezők előtt, akik tegnaptól már tesztelhetik a számos elemző által a jövő intelligens webkeresőjének titulált megoldást.

Az új szolgáltatást lélegzetvisszafojtva várta a webes közönség, ugyanis ez az első olyan eszköz, amely méltó ellenfele lehet a Google-nek. Az is elképzelhető, hogy a következő évtizedben a Wolfram még a piacvezető webkeresőnél is népszerűbb lesz, ugyanis ennek alapja teljesen más elveken nyugszik, ez egy amolyan szemantikus jelleget felöltött tudományos enciklopédia, ami konkrét választ ad a begépelt kérdésre, a világháló információrengetegjéből kilistázza a keresendő kulcsszóval kapcsolatos leglényegesebb adatokat. A tudományos webkereső nem egy tízes listát készít, hanem egy valódi információs adatlapot bocsát a felhasználók rendelkezésére, akik átfogó képet kaphatnak így a keresett dologról. A projekt 59 éves üzemeltetője Stephen Wolfram már fiatalon elévülhetetlen érdemeket szerzett az elméleti fizika területén, ezt követően pedig a 80-as években megalkotott egy olyan matematika szoftvert, amit még ma is egyenletek kiszámítására használnak a kutatók, a bankszakma pedig kurzus-előrejelzéseket készít azzal. A tudós legújabb szellemi terméke, a Wolfram Alpha nem kisebb feltűnést keltett információs technológiai körökben, hiszen alapjaiban újítja meg a webkeresést, és lexikonszerűvé teszi azt. A szolgáltatás számos területtel megbirkózik, így választ ad a kémiai, fizikai, matematikai és statisztikai jellegű kérdéseken túl a történelmi, kulturális, földrajzi és csillagászati kérdésekre is. A webkereső megjeleníti a tényeket, ám összehasonlításokra is képes. Ha az internetezők például begépelnek két keresztnevet a keresőmezőbe, akkor a szoftver egy statisztikaszerű jelentést dob ki, ami a nevek elmúlt években való előfordulásának a gyakoriságát tartalmazza. A pénzügyi szakemberek azonban tőzsdei elemzéseket is végezhetnek a keresővel.

A szoftver komplexitását és egyedülálló voltát jelzi, hogy összetett kérdésekre is tud válaszolni, a kidobott eredményt pedig PDF formátumban el is menthetik az internetezők.
A Wolfram Alphának nem csupán bámulatba ejtő képességei, hanem a technikai háttere sem nevezhető mindennapinak, ugyanis két szuperszámítógép támogatja a keresési műveleteket.
A szolgáltatás tesztváltozatának hivatalos indulását holnapra időzítette az üzemeltető, a webkereső azonban már tegnap óta elérhető és kipróbálható a következő internetes címen: http://www.wolframalpha.com/

Kulcsszavak: kereső Google böngésző

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59