Saját ügyvédje szerint is nehéz helyzetben van az Intel az EU-val szemben, de fellebbez

Kiss Ádám Zoltán, 2009. május 21. 07:28

A vállalat vezető jogi képviselője szerint nehéz helyzetbe került a processzorgyártó a rekordösszegű bírságot kiszabó EU-döntés után, mégis megpróbálkoznak egy fellebbezéssel.

Mint ismeretes, az Európai Bizottság (EB) 1,06 milliárd eurós, rekordösszegű pénzbüntetést szabott ki az Intel processzorgyártóra, amiért a társaság illegális kedvezményekkel  és más versenyellenes módszerekkel igyekezett kiszorítani a rivális AMD-t a piacról. A vizsgálat szerint amennyiben egy gyártó vállalta, hogy szinte kizárólag az Intel processzorait részesíti előnyben, komoly összegű árkedvezményt kapott a cégtől, ugyanígy járt el az Intel akkor is, ha az AMD újdonságait csak megkésve vezették be a PC-gyártók a piacra. Mivel mára az AMD maradt az egyetlen igazi, ám már így is jelentős piaci hátrányban levő rivális, a vállalat háttérbeszorítása azt a veszélyt hordozza magában, hogy a piac beszűkül, a fejlesztések az elkényelmesedett Intelnél lelassulnak, az árak pedig elindulnak felfelé. Az EU tehát saját polgárai védelmében szabta ki a rekordösszegű, 1,06 milliárd eurós büntetést.

Bruce Sewell, az Intel vezető jogi szakértője szerint korántsem rózsás a vállalat helyzete az ügyben. Szerinte a fellebbezési hatóság, az európai bíróság várhatóan helybenhagyja majd az EB határozatát. Éppen ezért nem teljesen logikus, miért döntött a vállalat mégis a fellebbezés mellett. A dolgok jelenlegi állása szerint az Intel nem esélyes, az EU pedig nem mutatott olyan szándékot, hogy enyhítenének a büntetésen. Az ezek szerint talán leginkább a cég beismerését elkerülendő fellebbezés meglehetősen esélyes, ám a piacot hosszú távon az elemzők szerint mégsem az EU fogja majd megmenteni. Egyre több bejelentés utal arra, hogy a két nagy grafikus magokat gyártó leányvállalt, az AMD keretén belül működő ATI és az Nvidia is beszállna chip piacra. Az Nvidia egyenesen saját asztali processzorokat vizionál, amire elméletileg minden esélye meg is van, hiszen a grafikus processzorok technológiája mára párban áll az asztali gépek központi magjaival, mind összetettségben, mind tranzisztorszámban, vagy teljesítményben.

Kulcsszavak: Intel EU +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB E-mobility leszállította az egymilliomodik EV-töltőt

Az ABB E-mobility bejelentette, hogy leszállította az egymilliomodik elektromosjármű-töltőjét, ami a legújabb mérföldköve a vállalat azon távlati céljának, hogy az intelligens és megbízható töltési megoldások folyamatos fejlesztésével lehetővé tegye a kibocsátásmentes jövőt.

2023. január 31. 17:11

Dr. Hasznics Milán lett a Qualysoft Csoport globális vezérigazgatója

Dr. Hasznics Milán igazgatósági tag tölti be 2023 januárjától az IT-tanácsadó és szolgáltató Qualysoft Csoport globális vezérigazgatói posztját. A kinevezés a szakember 2022-es magyarországi vezérigazgatói előléptetését követi. A magyarországi feladatkör mellett a cégcsoport német, osztrák, román, szerb és svájci tagvállalataiért is felelős.

2023. január 31. 15:29

Hiszi vagy sem, bárki lehet olajkút-tulajdonos Magyarországról

2022 végén elkezdtek termelni az első részben magyar befektetők által vásárolt olajkutak, melyeknek hozama a múltbéli tapasztalatok alapján akár az évi 25-30 százalékot is elérheti. Glück Róza, a magyar nyelvű ügyfélszolgálattal rendelkező olajkutam.com vezetője elmondta, egy négymillió forint értékű olajkútrészből akkora bevételre lehet szert tenni havonta, mintha egy 40 milliós ingatlant adnánk bérbe. Mivel az utalások dollárban érkeznek, a pénzromlástól sem kell tartani, az értékesítő cég ráadásul visszavásárlási garanciát is kínál a befektetőknek.

2023. január 31. 11:20

A BorsodChem aktívan támogatja a digitális átállást

A Wanhua Cégcsoporton belül elsőként váltott a legmodernebb SAP S/4HANA vállalatirányítási rendszerre a BorsodChem Zrt. Európában. A kazincbarcikai székhelyű vállalat, amely Európa egyik piacvezető műanyag alapanyag és szervetlen vegyianyag gyártója, és az SAP 2022 elején közös projektbe kezdett. Ennek keretében a társaság régi R3-as vállalatirányítási rendszerét a legújabb, mesterséges intelligenciával is támogatott verzióra cseréli. A vállalatirányítási rendszer korszerűsítését azért sem érdemes halogatni, mert a korábbi SAP Business Suite 7 csomag hivatalos, globális támogatását csak 2027. év végéig vállalja az SAP.

2023. január 31. 09:57

Hogyan érdemes optimalizálni az agrárvállalatok energiafelhasználását?

Nemcsak a takarmányra igaz, hogy az a legolcsóbb, amit mi magunk termelünk meg, ugyanez érvényes a villamos energia előállítására is. A napelem-beruházás az agrárszektorban rövid távon megtérül, főként hogy a jövőben pályázati forrásokkal is lehet majd számolni, amelyekre már most érdemes felkészülni. 

2023. január 30. 19:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46