Saját ügyvédje szerint is nehéz helyzetben van az Intel az EU-val szemben, de fellebbez

Kiss Ádám Zoltán, 2009. május 21. 07:28

A vállalat vezető jogi képviselője szerint nehéz helyzetbe került a processzorgyártó a rekordösszegű bírságot kiszabó EU-döntés után, mégis megpróbálkoznak egy fellebbezéssel.

Mint ismeretes, az Európai Bizottság (EB) 1,06 milliárd eurós, rekordösszegű pénzbüntetést szabott ki az Intel processzorgyártóra, amiért a társaság illegális kedvezményekkel  és más versenyellenes módszerekkel igyekezett kiszorítani a rivális AMD-t a piacról. A vizsgálat szerint amennyiben egy gyártó vállalta, hogy szinte kizárólag az Intel processzorait részesíti előnyben, komoly összegű árkedvezményt kapott a cégtől, ugyanígy járt el az Intel akkor is, ha az AMD újdonságait csak megkésve vezették be a PC-gyártók a piacra. Mivel mára az AMD maradt az egyetlen igazi, ám már így is jelentős piaci hátrányban levő rivális, a vállalat háttérbeszorítása azt a veszélyt hordozza magában, hogy a piac beszűkül, a fejlesztések az elkényelmesedett Intelnél lelassulnak, az árak pedig elindulnak felfelé. Az EU tehát saját polgárai védelmében szabta ki a rekordösszegű, 1,06 milliárd eurós büntetést.

Bruce Sewell, az Intel vezető jogi szakértője szerint korántsem rózsás a vállalat helyzete az ügyben. Szerinte a fellebbezési hatóság, az európai bíróság várhatóan helybenhagyja majd az EB határozatát. Éppen ezért nem teljesen logikus, miért döntött a vállalat mégis a fellebbezés mellett. A dolgok jelenlegi állása szerint az Intel nem esélyes, az EU pedig nem mutatott olyan szándékot, hogy enyhítenének a büntetésen. Az ezek szerint talán leginkább a cég beismerését elkerülendő fellebbezés meglehetősen esélyes, ám a piacot hosszú távon az elemzők szerint mégsem az EU fogja majd megmenteni. Egyre több bejelentés utal arra, hogy a két nagy grafikus magokat gyártó leányvállalt, az AMD keretén belül működő ATI és az Nvidia is beszállna chip piacra. Az Nvidia egyenesen saját asztali processzorokat vizionál, amire elméletileg minden esélye meg is van, hiszen a grafikus processzorok technológiája mára párban áll az asztali gépek központi magjaival, mind összetettségben, mind tranzisztorszámban, vagy teljesítményben.

Kulcsszavak: Intel EU +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Glami.hu: rekordokat döntött az idei Black Friday az online divatkereskedelemben

A több mint 200 magyar és nemzetközi webshop 1,4 millió termékét katalogizáló Glami.hu divatkereső statisztikái szerint az e-kereskedelem fellendülésének két erős éve után idén is tovább növekedett minden kulcsfontosságú mutató a Black Friday hete során.

2022. november 30. 21:18

Szervezeti változásokat jelentett be az LG Electronics

Szervezeti változásokat jelentett be az LG Electronics (LG), amelyeknek köszönhetően a vállalat felkészültebben nézhet szembe a jövő kihívásaival. A szervezeti átalakítás elsődleges célja, hogy felgyorsítsa a jövőbeni növekedést, és to-vábbra is garantálja, hogy az LG egyedi élményt és értéket kínáljon a vásárlók számára.

2022. november 30. 17:04

Egyre jobban megéri párhuzamosan több csatornán kommunikálni az ügyfelekkel

A fiatalabb generációk egyre aktívabbak, nekik pedig más igényeik vannak a vállalatokkal való kapcsolattartásban is. Egyre inkább felértékelődik a személyes ügyintézésben is a digitalizáció és a többcsatornás ügyfélkiszolgálás, hiszen napjainkban egymással párhuzamosan működnek ezek a csatornák.

2022. november 30. 14:03

Cégfelvásárlásokkal kerülnék el a recessziót a vállalatvezetők

A koronavírus-járvány visszatérésétől, még tovább növekvő geopolitikai feszültségektől és az inflációtól tartanak leginkább a vezérigazgatók – derül ki az EY 760 CEO megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából. Minden második vezető cégfelvásárlást tervez egy éven belül. Két kulcsterületet is kiemeltek, ami kritikus fontosságú lesz a versenyképesség fenntartásához.

2022. november 30. 12:41

Digitalizációval menekülhetnek előre a mostani válságból a hazai turisztikai szereplők

Előrejelzések szerint a turisztikai szektor, és azon belül a vendégéjszakák száma globálisan 30%-kal nőhet majd 2023-ban, az idei 60%-os bővülést követően, azonban a teljes nemzetközi idegenforgalmi szegmens teljesítménye még így is elmarad majd a pandémia előtti szinttől. Sajnálatos módon a jelenlegi gazdasági helyzet, az energiaválság és a tomboló infláció a turisztikai- és vendéglátó szektor hazai szereplőire is negatívan hatnak. A turizmus digitalizációja azonban esedékesebb, mint valaha, hiszen a technológiai megoldások segítenek a költségcsökkentésben, illetve az ügyfélélmény növelésén keresztül a versenyképességet is erősítik – hívta fel a figyelmet Rasztovits Dávid a Digitális Turizmus Zrt. alapító-vezérigazgatója.

2022. november 29. 18:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

2022. november 7. 15:56